Vil ha globale skattekutt
Britenes statsminister tror det må til for å hindre global resesjon.
Storbritannias statsminister Gordon Brown tar tirsdag til orde for globale skattekutt for å hindre global resesjon, skriver MarketWatch.
- Dette er en sjanse for verden til å jobbe sammen slik at finanspolitiske tiltak i et land kan hjelpes av finanspolitiske tiltak i andre land også, sier Brown på en pressekonferanse.
G20-møte lørdag
Forslaget fremmes like før G20 landene lørdag skal møtes i Washington for å diskutere verdensøkonomien og hvilke tiltak som trengs.
Møtet lørdag sammenlignes med Bretton Woods konferansen i 1944, som la grunnlaget for det økonomiske systemet i verden etter andre verdenskrig.
Les mer: Brown vil ha ny økonomisk verdensorden
Kina har allerede lansert en redningspakke på 4.000 milliarder kroner, men den har foreløpig, som de andre redningspakkene, hatt begrenset virkning på børsutviklingen.
Roper på Keynes
Både Europa, USA og flere asiatiske land har lansert redningspakker, men de fleste har fokusert på å bedre likviditeten i markedet og på å få ned renten. De fleste har holdt tilbake med finanspolitikken, og sagt at sentralbankenes pengepolitikk må få virke først.
Sentralbankene i USA, EU og Japan har tidligere gått sammen om rentekutt for at de skal få større virkning. I forrige uke senket både Australia og England renten mer enn ventet, men det ser ikke ut til å være nok.
Nå mener altså Brown det er tid for finanspolitikk.
- Det viser seg at tilstanden i britisk økonomi er så dårlig at den ikke kan løses uten keynesianske tiltak (motkonjunkturspolitikk, journ. anm.), sier Douglas Williams ved Senter for økonomi- og næringslivsforskning.
Økonom Zach Witton ved Economy.com har uttalt at skattelette vil gi en umiddelbar positiv virkning på den britiske økonomien.
Opposisjonen er kritisk
Brown har avvist et forslag fra opposisjonsleder David Cameron om å gi arbeidsgivere skattelette på 2.500 pund i året for hver nyansettelse av folk som har vært arbeidsledig i tre måneder eller mer.
Statsministeren får ikke støtte av den konservative opposisjonen i forslaget om skattelette til arbeidstakerne. De kritiserer Brown for å legge opp til et uansvarlig stort underskudd på statsbudsjettet.
Lørdag blir det kanskje klart om andre statsoverhoder vil støtte forslaget.
Før sentralbankene gikk sammen om rentekutt, ble en slik felles pengepolitikk avvist av mange økonomer, fordi pengepolitikken er retter mot den lokale økonomien i hvert land.
Spørsmålet nå er om frykten for global resesjon overbeviser regjeringene i G20-landene om også å samarbeide om skattepolitikken.