Selv ikke den amerikanske dollaren klarer å stå imot hyperinflasjonen i Venezuela

Venezuelanerne får omtrent ikke kjøpt noen ting for sin egen valuta, og har dermed gått over til utenlandske penger. Men også disse rammes av den enorme prisstigningen drevet av mangel på varer.  

NØD: Menneskene som er igjen i Venezuela mangler mat og vann. Om de i det hele tatt har jobb, er det ikke mye å få kjøpt for pengene de tjener.

Foto: Ronaldo Schemidt AFP
  • Nina Tuv
Publisert: Publisert:

Inflasjonen i det kriserammede landet har nådd en årlige rate på mer enn to millioner prosent. Den venezuelanske bolivaren er så og si fullstendig verdiløs.

I fjor gjorde president Nicolas Maduro det lov å ta i bruk utenlandsk valuta innad i Venezuela. For dem som ikke har tilgang på elektroniske betalingskort, dette også blitt det eneste praktisk mulige å handle med.

Det har blitt mer og mer vanlig at tjenesteleverandører og butikker faktisk krever å få betalt i eksempelvis colombianske pesos eller amerikanske dollar. Mange priser også varene sine i utenlandsk valuta for å slippe å endre prisen omtrent hver eneste dag.

Men selv ikke med tilgang til amerikanske dollar er venezuelanerne beskyttet mot den enorme prisstigningen i landet, ettersom tilgangen på varer blir stadig dårligere.

En kurv med basisvarer som for et år siden kostet 100 amerikanske dollar, koster nå 675 dollar, skriver Reuters, som har fått opplysningen fra det lokale firmaet Ecoanalitica.

Les også

Kollapsen i Venezuela: Forbannelsen som gjør oljerike fattige

Pengene rekker ikke til noen ting

Som en konsekvens av krisen har mer enn tre millioner mennesker flyktet fra Venezuela siden 2015.

Det er også slik mange av dem som er igjen får tilgang på utenlandsk valuta – ved at de har venner eller slektninger som sender penger hjem. For de som ikke har denne muligheten kan det bli fryktelig vanskelig å i det hele tatt få tak i mat.

Minstelønnen i Venezuela er på rundt 18.000 bolivarer i måneden. Det tilsvarer mindre enn seks amerikanske dollar, ifølge den offisielle valutakursen.

– Veldig mange i landet får kun minstelønn, også i vanlige yrker som lærer og sykepleier. Det har gått noenlunde rundt før, men nå holder det bare til en kilo ris omtrent. Du kommer ingen vei med den lønnen du tjener, sier leder for internasjonal avdeling i hjelpeorganisasjonen Caritas, Marit Sørheim, til E24.

Hun var sist på besøk i Venezuela i fjor sommer.

Situasjonen var ille da, og er blitt enda verre nå, påpeker hun.

Mange er helt avhengige av å skaffe seg mat gjennom svartebørsen og fra det lille myndighetene deler ut av mat.

– Men det er ikke nok. Det har vært en eksplosiv vekst i underernærte barn. Vi har gjort en måling som viste at 17 prosent av barna blant de dårligst stilte var underernærte. Om andelen overgår 15 prosent, definerer FN det som en humanitær krise, sier Sørheim.

Les også

Venezuela-krisen er nå dobbelt så ille som Den store depresjonen - og nesten på nivå med Syria-krigen

Strømbruddet gjorde vondt verre

Det nylige strømbruddet har heller ikke hjulpet på situasjonen. Ifølge Reuters ble prisen på en pose isbiter mer enn tredoblet på noen få dager da strømmen var borte.

Samtidig ble den allerede svært innskrenkede tilgangen på medisiner enda mindre da kjøleskapene røyk som følge av strømbruddet. Mangelen på rent vann og mat eskalerte.

– For et år siden klarte vi oss med pengene som ble sendt fra utlandet. Med det de sender nå må vi utrette mirakler på grunn av hyperinflasjonen, sier pensjonist Omaira Rodriguez til Reuters.

Hun bor i slummen i Caracas, og mottar penger fra familiemedlemmer i Spania og Colombia hver fjortende dag. Den månedlige pensjonen i bolivarer som hun mottar fra staten holder bare til en pakke med vaskemiddel, sier hun.

En av fem venezuelanere, eller nesten seks millioner, lever i ekstrem fattigdom i dag, ifølge World Povertys beregninger. Det er en dobling siden 2014.

Landets oljeproduksjon, som er hovednæringen, er mer enn halvert på samme tid. Det gjør at tilgangen på utenlandsk valuta som kan brukes på import er svært liten.

Dermed er det så stor etterspørsel etter de få varene som er tilgjengelige, at prisene øker mye. Samtidig har venezuelanske myndigheter trykket så voldsomt med penger at tilliten til valutaen er forduftet.

Les også

Venezuelas økonomi krymper stadig

Les også

Venezuelas kriserammede økonomi blir tilført kryptovaluta-milliard

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela

Flere artikler

  1. Venezuelas inflasjon er verdens høyeste: «Ulovlige» penger som bankene ikke kan ta holder økonomien i gang

  2. Venezuelas rivaliserende statsledere i strid om gullreserver

  3. USAs strupetak kan kvele Venezuelas økonomi

  4. Annonsørinnhold

  5. Venezuela-krisen i tall

  6. Bred asiatisk børsoppgang med tek-aksjer i godt driv