Forutså Trump-seier – mener markedene benekter at Le Pen vil vinne

Markedene trodde hverken på brexit-flertall eller at Donald Trump ville bli USAs neste president. Siste valgprognose indikerer at Emmanuel Macron og Marine Le Pen vil duellere om presidentembete 7. mai.

Front National-leder Marine Le Pen var selvsikker da hun avla stemme i franske valglokaler søndag.
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

De første valgdagsprognosene som kom etter klokken 20.00 søndag.

Meningsmålinginstituttet Ipsos prognose viser at Emmanuel Macron, som representerer uavhengige «En Marche!», leder med 23,7 prosent, mens Le Pen har 21,7 prosent oppslutning. Dermed ligger det an til at Macron og Le Pen vil knive om presidentembete 7. mai.

Dersom prognosen gjenspeiler valgresultatet, vil dette være første gang at ingen av de store partiene går videre.

Oppslutningen til den konservative kandidaten François Fillon er nemlig bare på 19 prosent, mens den ytre venstrekandidaten Jean-Luc Mélenchon får 19 prosent.

En annen måling viser at det er dødt løp mellom Macron og Le Pen, med henholdsvis 23 prosent oppslutning til hver av kandidatene.

Fillon: Stem på Macron

Fillon sier han vil stemme på Macron, og oppfordrer konservative til å gjøre det samme for å bekjempe Le Pen.

Sosialistpartiets leder Benoît Hamon oppfordrer søndag kveld partiets tilhengere til å stemme på Macron i neste valgrunde.

– Vi blar om en ny side i fransk politisk historie, sier Macron til AFP om prognosen.

Klokken 20.00 stengte de siste valglokalene, og det er innenriksministeriet og meningsmålingsbyrået Ipsos med begrenset tilgang til forhåndsstemmer som offentliggjør sine prognoser. Du kan lese mer om hvordan målingene utføres her.

Tidligere har disse vist seg å være ganske presise, men med fire jevnbyrdige kandidater blir usikkerheten i årets valg større. Utover søndag kveld vil stemmeresultatene bli offentliggjort etter hvert som de er klare.

Les også

Slik avgjøres valgthrilleren i Frankrike

– Priser det ikke inn

Den franske forvalteren Charles Gave, som har grunnlagt Hongkong-selskapet GaveKal Research, mener markedet har en ubehagelig overraskelse i vente.

Han forutså Trump-seieren, og setter nå sitt omdømme på spill når han utroper høyrevridde Front National og Marine Le Pen som soleklare vinnere av presidentvalget i Frankrike, ifølge Bloomberg.

Han mener Le Pen vinner på misnøyen med de mektige mennene i Davos – den samme misnøyen som Trump og brexit hentet oppslutning fra, og at markedene nok en gang «benekter »det mest trolige utfallet av det franske presidentvalget.

Axa Framlington-direktør Mark Tinker mener også at markedene ikke tar innover seg sjansene for at Le Pen vinner.

– Markedet snakker om mareritt-scenarioet, men priser det ikke inn, sier han.

Det verst tenkelige scenarioet

Franskmennenes system med majoritetsvalg innebærer at det avholdes en ny valgrunde med to kandidater, dersom ingen får stemmemajoritet i første runde. Runde nummer to vil avholdes den 7. mai.

Det verste tenkelige scenarioet for markedet er ifølge Bloomberg at uavhengige Emmanuel Macron og høyrevridde Le Pen står på valgseddelen 7. mai. Begge kandidatene er kritiske til den etablerte EU-eliten.

Og ifølge valgdagsestimatet, er det nettopp Macron og Le Pen som skal møtes i valgduell 7. mai.

Les også

Her avlegger Le Pen sin stemme

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener det er én ting markedet frykter mer enn noe annet:

– Fra et markedsperspektiv er det viktigste i Le Pens politikk at hun, dersom hun vinner, ønsker å utlyse en folkeavstemning om Frankrike fortsatt skal være med i EU.

Søndag har 69,4 prosent av stemmeberettiget franske borgere avlagt stemme. I 2012 var valgoppslutningen på 70,59 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Marine Le Pen
 2. EU
 3. Donald Trump
 4. Brexit
 5. DNB
 6. Frankrike
 7. Presidentvalget i Frankrike

Flere artikler

 1. Kan bli Frankrikes president: Dette er hans økonomiske politikk

 2. Tror valgseier til denne mannen kan gi børsrally

 3. 50.000 politi og militære

 4. Macron-seier gir kraftig børsoppgang i Europa

 5. Eurohopp – sterkeste mot dollar på 5,5 måneder