IVRER FOR STATLIG REC-EIERSKAP: - Rec trenger en ny stor og langsiktig eier

Analytiker Henrik Schultz er ikke fremmed for at staten kan ta et større eierskap i solenergiselskapet Rec.

TRENGER NYE KREFTER: Recs solcelleanlegg bør få inn en stor og sterk eier etter Orkla, mener Henrik Schultz.

  • Bernhard L. Mohr
Publisert:

Sentrale AP- og SV-politikere oppfordrer tirsdag næringsminister Trond Giske til å la staten kjøpe seg opp i solenergiselskapet Rec.

Bakgrunnen er at Orkla-styreleder Stein Erik Hagen sent i forrige uke antydet at Orkla vil selge seg ned i Rec. Orkla er Recs største aksjonær med en eierandel på nær 40 prosent.

Analytiker Henrik Schultz i Argo Securities utelukker ikke at statlig eierskap kan være løsningen for Rec.

- Det er stor tradisjon i Norge for at staten eier store deler av industribedrifter. Det er bare å tenke på selskaper som Statoil, Hydro, Yara og så videre. I så måte ville ikke et statlig eierskap i Rec være noe unntak, sier Schultz.

- Det kan være i Recs interesse å få staten inn som eier, mener analytikeren.

- Politisk spørsmål

Også Hafslund, Recs andre hovedeier, har tatt grep for å redusere engasjementet i Rec. Per i dag eier Hafslund knappe 9 prosent av solenergiselskapet.

Henrik Schultz mener det er helt avgjørende at solenergiselskapet får inn nye krefter på eiersiden dersom Orkla skulle trekke seg ut.

- Når Orkla og Hafslund reduserer sitt eierskap, trenger Rec en eller flere nye kapitalsterke og langsiktige eiere. Om staten kan skal ta den rollen, blir imidlertid først og fremst et politisk spørsmål, sier Schultz.

Utspillet om at staten bør kjøpe Rec-aksjer kom i dag fra APs Terje Lien Aasland, leder i Stortingets næringskomite. Opposisjonen på Stortinget slakter imidlertid utspillet.

- Avgjørende fase

Schultz mener de kommende årene blir viktige for både Rec og andre solenergiselskaper.

- Det er neppe tvil om at solenergibransjen vil gå gjennom voldsom restrukturering de neste to-tre-fire årene. Erfaring tilsier at selskaper med bra drift og kapitalsterke eiere kommer tryggest ut av en slik konsolidering, sier Schultz.

- Mange hadde nok håpet at Orkla og Hafslund kunne ta Rec gjennom de neste årene, men hvis så ikke blir tilfellet, må Rec få inn nye krefter, sier analytikeren.

Les også:

Til forsiden.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Renewable Energy Corporation

Flere artikler

  1. - Det er mye bedre at Rec-salget er et sjokk

  2. Analytiker: Kø av Rec-kjøpere

  3. REC-ekspert tror på full stans i Norge

  4. Orkla tredobler resultatet

  5. - Hagen har arvet et problem fra Jebsen