Kina åpner for lån som skapte børsstorm

Myndighetene kutter i rentene til meglerhus. Det blir med andre ord billigere å handle aksjer på kreditt.

ALLEMANNSEIE: Aksjer er et populært investeringsobjekt for kinesere, her sjekker en investor den siste utviklingen i et meglerhus i Shanghai tidligere i år.
  • Tone Iren Sørheim
Publisert: Publisert:

Da kinesiske børser steg til rekordhøyder før fjorårets sommer, ble indeksen fyrt opp av småsparere som kjøpte aksjer på kreditt, såkalt marginhandel.

Millioner av småsparere, helt uten erfaring fra finansmarkedet og investeringer i verdipapirer, opprettet aksjekontoer og investerer penger i aksjer. Hele 4,4 millioner aksjekontoer ble alene opprettet i løpet av fem handelsdager i mai, 2015.

Under den største aksjeboomen ble frisørsalonger forvandlet til meglerhus.

Men som himmelferder generelt varte heller ikke de kinesiske rakettindeksene evig.

I midten av juni var det slutt, og en nedtur nesten heftigere enn selve oppturen, var godt i gang. Fallet tok også med seg internasjonale indekser. En urolig børshøst fulgte.

RISE AND FALL: Slik har den største kinesiske fastlandsbørsen, Shanghai Composite, utviklet seg de siste fem årene.

Økt aktivitet

Etter å ha tråkket på bremsen åpner nå kinesiske myndigheter igjen for marginhandel - og rentene settes lavt.

Det statsstøttede byrået China Securities Finance Corp uttalte mandag at de vil starte å tilby lån til verdipapirforetak. Lånene har en løpetid fra syv til 182 dager. Gjelden er også kuttet ned til tre prosent for marginlån med en løpetid på 182 dager, skriver Bloomberg.

Les også

Kina ba USA om hjelp til å takle børskrise

For lån med en løpetid på 91 dager er rentesatsen satt ned til 3,2 prosent. Lån med en varighet på syv og 14 dager har en rentesats på 3,4 prosent.

På kort sikt vil de nye reglene trekke opp aktiviteten på de kinesiske børsene.

– Ikke ny bonanza

– Hva betyr det at Kina har nå åpnet for mer marginhandler?

– I alle normale og fungerende markeder er det marginhandler. Utfordringen Kina har hatt til nå er mangel på slike produkter. I en periode hadde de god tilgang på marginhandel, men få andre produkter. Blant annet har det til nå vært mangel på produkter på å vedde mot markedene. Nå løsner man sakte opp, sier Ole André Kjennerud, makroøkonom i DNB Markets, til E24.

– Jeg tror ikke det blir en ny runde med bonanza på børsene. Myndighetene har lært av det som skjedde frem til det sprakk i fjor sommer og trår mer varsomt nå.

KINA-EKSPERT: Makroøkonom Ole Andrè Kjennerud følger de kinesiske markedene tett, og ser med spente øyne på utviklingen i husholdningene der stadig flere vil investere i enten aksje- eller boligmarkedet eller begge deler.

Han fortsetter:

– Å få i gang aksjemarkedet er også et virkemiddel for å få mindre «galskap» i boligmarkedet, et marked der boligprisveksten er tosifret i flere byer.

Mandag er børsen i Shanghai opp 2,2 prosent og Heng Seng-indeksen i Hongkong er opp 0,1 prosent. Sistnevnte steg kraftig i åpningen, men falt tilbake utover dagen. En indeks bestående av 23 meglerhus steg med 8,1 prosent mandag, og gikk da inn i ordreboken som det største kurshoppet i indeksen intradag siden 28. januar, ifølge Bloomberg.

Les også

Kinas «Las Vegas» opplever supersmell

I en overgangsfase

– Kina er nå i en overgangsfase mot å bli et mer friere marked, og på veien dit er et av virkemidlene lavere fundingskostnader som igjen er viktig for å skape et mer likvid marked, et annet er å åpne opp for flere utenlandske investorer, sier Kjennerud.

Han viser videre til at kinesiske myndigheter arbeider også med å etablere et futuremarked i konkurranse med brentoljen og den amerikanske lettoljen WTI.

DNBs Asia-økonom avslutter:

– Det er langt unna en sunn utvikling i markedene, og det gjelder aksjemarkedet så vel som i boligmarkedet.

Les også

Mener Kina vil knuse dystre spådommer

Store svingninger

En nærmere titt på utviklingen i de kinesiske aksjemarkedene avslører store svingninger. Shanghai Composite som er den største børsen i landet er det siste året ned 15,6 prosent men opp 51,4 prosent de siste to årene sett under ett. Børsen består av de største selskapene på fastlandet.

De tilsvarende tallene for Hongkong-børsen er ned 15,1 prosent og ned 2,4 prosent. Denne børsen er åpen for globale aktører, og den er i relativ liten grad knyttet til børsutviklingen på fastlandet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kina

Flere artikler

  1. – Den kinesiske valutaen vil svekke seg ytterligere

  2. Asia-økonom tror på boligbrems i Kina - kan skape ny usikkerhet

  3. Økonom frykter Kina-smell: – Utviklingen går i gal retning

  4. Ny finansuro i Kina sendte Shanghai-børsen ned over 6 prosent

  5. Liten Frankrike-effekt i Asia: – Resultatet er allerede priset inn