Gråt da hun la frem italienske milliardkutt

Den italienske velferdsministeren Elsa Fornero tok til tårene da hun skulle legge frem innstrammingene i den italienske økonomien søndag kveld.

TOK TIL TÅRENE: Italias arbeidsminister Elsa Fornero begynte å gråte da regjeringen la frem store budsjettkutt i Italia søndag.
  • Mona Bristøl
Publisert:

I et møte søndag vedtok Italias regjering en krisepakke som etter planen skal spare staten for 20 milliarder euro, eller over 155 milliarder kroner.

Du kan se video i bunnen av saken.

Blant tiltakene som ble lagt frem er høyere skatter, lavere pensjoner - og en høyere pensjonsalder.

Smertefullt

Så harde er innstrammingene at da Fornero skulle legge frem kuttplanene på en pressekonferanse søndag kveld klarte hun ikke å holde tårene tilbake.

– Vi hadde ikke noe valg, og det har vært psykisk smertefullt for oss å be om dette...., sa Fornero, som ikke klarte å avslutte setningen.

Statsminister Mario Monti måtte fullføre for henne.

- Jeg tror hun vil si offeret, som dere alle kanskje forsto, sa Monti med et smil.

Etter dette klarte ikke Fornero å fortsette, og ristet unnskyldende på hodet - før Mario fortsatte.

Italias statsgjeld har den siste tiden vokst til 120 prosent av bruttonasjonalproduktet, og mange frykter at landet ikke vil være i stand til å betale for seg.

SJEKK E24S GJELDSKART

Krisemøtet var opprinnelig planlagt til mandag, men ble framskyndet til søndag ettermiddag, ble det opplyst fra statsministerens kontor.

Godkjennes før jul

Krisekuttene innebærer også høyere skatter på bolig og luksusprodukter, og en økning i momsen på to prosent, som allerede er hevet med en prosent i år, til 23 prosent fra andre kvartal i 2012.

Den endelige godkjennelsen av kuttplanene i parlamentet er ventet å komme før jul.

Vedtaket om innsparingstiltakene kom dermed dagen før starten på en av de mest avgjørende ukene i euroens ti år lange historie.

Torsdag og fredag skal EUs stats- og regjeringssjefer møtes i Brussel for å bli enige om en plan for å komme seg ut av den stadig mer omfattende gjeldskrisen i eurosonen.

Les også: Varsler resesjon i Italia

Møtet var opprinnelig planlagt til mandag, men ble framskyndet til søndag ettermiddag, opplyser statsministerens kontor.

Vedtaket om innsparingstiltakene kom dermed dagen før en av de mest avgjørende ukene i euroens ti år lange historie. Torsdag og fredag skal EUs stats- og regjeringssjefer møtes i Brussel for å bli enige om en plan for å komme seg ut av den stadig mer omfattende gjeldskrisen i eurosonen.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Varsler resesjon i Italia

  2. Italienske renter stuper

  3. Duket for opptur i Europa

  4. - Italias handlinger vil avgjøre euroens skjebne

  5. «Skjebneuke» åpner positivt