Boris Johnson innfører nye smitteverntiltak – ny virusvariant sprer seg raskere

Storbritannias statsminister Boris Johnson sier den nye varianten av koronaviruset kan være opptil 70 prosent mer smittsom enn den vanlige.

Statsminister Boris Johnson la fram nye smitteverntiltak under en pressekonferanse i London lørdag.

Toby Melville / AP / NTB
  • NTB-AP-Ritzau
Publisert: Publisert:

Etter flere møter i regjeringen fredag kveld og lørdag kunngjorde den britiske statsministeren nye smitteverntiltak.

Så langt har det vært tre nivåer i det britiske systemet, der områder i nivå 3 har hatt de mest omfattende smitteverntiltakene. Nå innføres et fjerde, enda strengere nivå i London og regionen Sørøst-England. Det betyr i praksis så godt som full nedstengning.

Ifølge Johnson kan det nye viruset innebære at smittespredningstallet R øker med 0,4 eller mer.

– Dette sprer seg svært raskt, sier Johnson. Så langt er det ikke noe som tyder på at viruset er mer dødelig enn den gamle varianten eller at vaksinen ikke vil være effektiv mot det.

Preger jula

De nye, svært strenge tiltakene vil sette et enda sterkere preg på julefeiringen. En plan om å myke opp besøksreglene i fem dager rundt jul er skrinlagt og vil nå bare gjelde første juledag.

Reglene trer i kraft fra søndag morgen. Områdene der smittevernnivå 4 innføres, har så langt vært på nivå 3.

Innbyggere i nivå 4-områder må holde seg hjemme, med bare svært begrensede unntak. Butikker, treningssentre, fritidstilbud og andre tjenester som regnes som ikke samfunnskritiske må holde stengt. Folk må jobbe fra hjemmekontor hvis de kan.

Det innføres også reiserestriksjoner – folk kan ikke reise inn eller ut av kategori 4-områder, og de kan heller ikke overnatte utenfor hjemmet.

Funnet i Danmark

Det er vanlig at virus muterer, og oppdagelsen av en ny variant er dermed ikke uventet.

Ifølge Sir Patrick Vallance, den britiske regjeringen fremste vitenskapelige rådgiver, har imidlertid den nye varianten av viruset hele 23 endringer, noe som regnes som mye.

Den antas å ha dukket opp i London eller Kent i september. Viruset ser ut til å konkurrere ut den gamle varianten der det kommer, og i desember har det vært dominerende i London.

Den nye virusvarianten har fått navnet N501Y, og er så langt ikke oppdaget i Norge, opplyser Folkehelseinstituttet til NTB.

Den er påvist ni ganger i Danmark. Danske Statens Seruminstitut mener den ikke er mer alvorlig enn det vanlige koronaviruset.

Skotske tiltak

Regjeringen i Skottland besluttet lørdag å innføre smitteverntiltak på høyeste nivå fra 26. desember. Også her er det nye viruset oppdaget. Dermed blir puber, restauranter og ikke samfunnskritiske butikker stengt. Det blir heller ikke anledning til å omgås mellom husholdningene.

Tiltakene skal holdes på dette nivået i tre uker, opplyste førsteminister Nicola Sturgeon, ifølge BBC. Skolene åpner ikke igjen før 11. januar, og undervisningen skal foregå via nett fram til den 18. Unntaket er barn med foreldre i kritisk viktige samfunnsroller og spesielt sårbare.

Det blir også et regionalt reiseforbud. Reiser mellom Skottland og Storbritannia for øvrig vil ikke være lov.

Påvirker ikke vaksinen

Chris Whitty, den britiske regjeringens øverste medisinske rådgiver, sa tidligere i helgen at datamodeller og den hurtige økningen i registrerte tilfeller i Sør-England er årsaken til at de mener den nye virusvarianten kan spre seg raskere.

Så langt er det er det ikke grunn til å tro at det muterte viruset er mer dødelig eller at det er endret på en slik måte at behandlingsmetoder eller vaksiner påvirkes, føyer han til.

– Vi har varslet Verdens helseorganisasjon og fortsetter våre analyser av tilgjengelige data for å forbedre vår forståelse, heter det i en uttalelse fra Whitty.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Coronaviruset
  3. Storbritannia

Flere artikler

  1. Høie vurderer strengere tiltak for å stanse ny britisk virusvariant

  2. Oslo vil gå foran i vaksinekøen: – En selvfølge at utbruddet påvirker prioriteringen

  3. SAS gjør ingen endringer i rutetilbudet foreløpig

  4. Innfører ring-system for bergensområdet

  5. Storbritannia innfører en ny nasjonal nedstenging