Britene ut av EU

EU og Storbritannia forhandler videre

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen og Storbritannias statsminister Boris Johnson er enige om å fortsette forhandlingene om en avtale på overtid.

EU og Storbritannia er fortsatt ikke enige om en avtale, men fortsetter forhandlingene på overtid, opplyser EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.
  • NTB-AP-DPA
Publisert:

De to lederne snakket søndag sammen på telefon og ble der enige om å strekke seg litt lenger i forsøket på å bli enige om en avtale som skal regulere Storbritannias framtidige forhold til EU, opplyste Ursula von der Leyen etter samtalen.

Von der Leyen beskriver samtalen som «konstruktiv» og sier at det «er mest ansvarlig» å fortsette forhandlingene i håp om å komme fram til en avtale, selv om det nå er sent i prosessen.

– Til tross for at man er utmattet etter nesten ett år med forhandlinger, og til tross for det faktum at fristene man har satt er brutt gang på gang, mener vi begge at det på det nåværende tidspunkt er mulig å gå en ekstra mile, sier hun.

Overgangsordning

Partene hadde opprinnelig satt søndag som frist for å bli enige, men det har ikke rådet stor optimisme verken i Brussel eller London de siste dagene.

Britene forlot EU i januar i år og har siden hatt en overgangsordning der de fortsatt har vært en del av EUs indre marked og tollunion. Ordningen utløper ved nyttår, og britene har gjort det klart at de ikke ønsker noen forlengelse.

Avtalen de nå forhandler om skal regulere det framtidige forholdet mellom Storbritannia og EU, blant annet innen handel og fiskeri.

Forhandlingene ledes av David Frost fra britisk side og Michel Barnier fra EU.

Johnson tviler

Boris Jonson tviler fortsatt på om det vil bli oppnådd enighet om en avtale og sier at han er forberedt på et brexit uten avtale.

– Jeg er redd for at vi fortsatt er langt fra hverandre på noen nøkkelting. Men der det er liv, er det håp. Vi skal fortsette å snakke sammen for å se hva vi kan få til, sier han til Reuters.

– Storbritannia kommer helt sikkert ikke til å forlate samtalene, sier Johnson, som fastholder at ansvaret for en løsning nå ligger hos EU.

Etterlyser kreativitet

EU-president Charles Michel gleder seg over nyheten om at forhandlingene fortsetter.

– Vi må gjøre alt i vår makt for å sikre en avtale, sier han, men advarer mot å inngå en avtale for «enhver pris».

– Vi ønsker en god avtale, en avtale som respekterer prinsippene om økonomisk «fair play», sier han i en kommentar.

Irlands statsminister Micheál Martin puster også lettet ut og gir uttrykk for håp om at forhandlerne utviser «en viss grad av kreativitet» slik at man får en avtale.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Britene ut av EU
  2. Brexit
  3. EU
  4. Storbritannia

Flere artikler

  1. Brexit-samtalene gjenopptas søndag

  2. Boris Johnson: Veldig sannsynlig at brexit ender uten EU-avtale

  3. Høyst usikkert om britene og EU blir enige om en avtale

  4. EU og Storbritannia enige om brexitavtale

  5. EU-sjef: God fremdrift i brexitforhandlinger