Kvart milliard jobber tapt i coronapandemien

En kvart milliard jobber er gått tapt under coronapandemien, fire ganger så mange som under finanskrisen i 2009, ifølge en FN-rapport.

En stengt frisørsalong i Burbank i California. Over 250 millioner arbeidsplasser er gått tapt på grunn av koronaviruset, sier ILO.

Marcio Jose Sanchez / AP/ NTB
  • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har beregnet at 8,8 prosent av alle arbeidstimer i verden i fjor ble eliminert på grunn av restriksjoner på næringsliv og sosialt liv.

Det svarer til 255 millioner fulltidsjobber og er jevnt fordelt mellom redusert arbeidstid og nedlagte arbeidsplasser.

Dette er den mest alvorlige krisen for verdens arbeidsliv siden depresjonen på 1930-tallet, og konsekvensene er langt alvorligere enn finanskrisen i 2009, sier ILOs generalsekretær Guy Ryder.

De fleste som mistet jobben, ga helt opp å finne nytt arbeid, trolig på grunn av de strenge tiltakene mot næringer med stor arbeidsstokk, som restauranter, barer, butikker, hoteller og andre tjenester med direkte kundekontakt. Ifølge ILO er det kvinner og unge som er hardest rammet.

Tapet av arbeidsplasser svarer til et inntektstap på 3.700 milliarder dollar globalt, over 31.000 milliarder kroner, noe Ryder kaller et ekstraordinært beløp.

ILO venter et oppsving i sysselsettingen i løpet av andre halvår i år, men det er avhengig av smittesituasjonen og vaksineringen. Foreløpig fortsetter smitten å øke i mange land, og vaksineringen går tregt nesten overalt.

Les også

De unge arbeidsledige

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Arbeidsliv
  3. Næringsliv

Flere artikler

  1. Internasjonal coronavaksinering går tregere enn planlagt

  2. Pfizer-vaksine godkjent i Storbritannia – starter vaksinering neste uke

  3. IMF maner rike land til å gjøre mer: – Pandemien ikke er over før den er over i alle land

  4. Annonsørinnhold

  5. Flere banker spår tidligere rentehopp. Særlig én ting vil avgjøre når lånet blir dyrere.

  6. Biden lanserte krisepakke på over 16.000 milliarder kroner