Massesøksmål mot Norsk Hydro i Brasil

Rundt 40.000 brasilianere har stilt seg bak et massesøksmål mot aluminiumsprodusenten Norsk Hydro for det de mener er giftige utslipp, melder Reuters.

Nytt fra børsselskapene
  • NTB
Publisert:

Saken oppdateres...

Hydro sier tirsdag at de vil svare på søksmålet , som er fremmet for en nederlandsk domstol.

Søksmålet er fremmet av en samfunnsgruppe fra den nedre Amazonas-regionen i delstaten Pará, primært medlemmer av Cainquiama, Amazonas' forening for urfolk og Quilombolas-samfunnet.

De ønsker kompensasjon for det de mener er «feilaktig deponering av giftig avfall i Murucupi-elven, i tillegg til andre konsekvenser av tilstedeværelsen av Norsk Hydros installasjoner i regionen», heter det i uttalelsen fra advokatene som representerer brasilianerne.

Peker på helserisiko

– Ofrene har blitt eksponert for giftig restavfall fra aluminiumsproduksjonen, noe som kan føre til helseproblemer i form av økt risiko for kreft, Alzheimers, hudsykdommer, mageproblemer og diaré, heter det videre i advokatfirmaets uttalelse.

Søksmålet tar også opp en hendelse i 2018 på Alunorte, verdens største aluminiumraffineri. Hydro eier 92,1 prosent av Alunorte.

Alunorte ble beskyldt for forurensing av drikkevann som resultat av lekkasjer etter ekstrem nedbør i starten av 2018. Anlegget var stengt en lang periode etter hendelsen. Hydro har benektet anklagene.

I dialog med brasilianske myndigheter

I en uttalelse til NTB opplyser Hydro at sakene som nå er tatt opp, allerede diskuteres med brasilianske domstoler og myndigheter.

– Cainquiama har siden 2017 anlagt fem søksmål i Brasil mot ulike Hydro-enheter i Brasil. Når det gjelder Alunorte-saken i 2018, har ulike undersøkelser fastslått at det ikke skjedde overrenning fra deponiene. Alunorte-hendelsen er også grundig beskrevet på vår hjemmeside , skriver informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro på epost.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nytt fra børsselskapene
  2. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Urfolksleder hevder Hydro-utslipp førte til helseskader

  2. Høyesterett sier ja til Acer-søksmålet fra Nei til EU

  3. Hydro vurderer å hente penger til hydrogen

  4. Staten kritisk til Hydro-toppenes bonusordninger

  5. Lotteritilsynet: Ulovlig pyramidesystem holder fortsatt på