USA og Kina forplikter seg til klimasamarbeid

Verdens to største utslippsnasjoner USA og Kina lover å gjenoppta samarbeidet om klima.

USAs daværende utenriksminister John Kerry og Xie Zhenhua, leder for Kinas forhandlingsdelegasjon like før den historiske Parisavtalen ble vedtatt på FNs klimakonferanse i Paris 2015. Nå har de to blitt enige om å gjenoppta samarbeidet.
  • NTB-AFP-AP
Publisert:

Enigheten ble oppnådd i samtaler mellom USAs klimautsending John Kerry og hans kinesiske motpart Xie Zhenhua i helgen, ifølge en felles uttalelse.

– USA og Kina er forpliktet til å samarbeide med hverandre og med andre land for å håndtere klimakrisen, som må tas med det alvoret og den hurtigheten som kreves, sier klimautsendingene.

Kerry har tilbrakt to dager i Shanghai i samtaler med kineserne i forkant av president Joe Bidens kommende klimatoppmøte.

Innen FNs klimakonferanse i Glasgow i november skal både Kina og USA ta sikte på å utvikle sine langsiktige planer om å oppnå klimanøytralitet, ifølge uttalelsen.

Vil ha med Xi

Førstkommende torsdag og fredag arrangerer USAs president et digitalt klimatoppmøte. Biden har invitert 40 verdensledere. Blant dem som deltar, er statsminister Erna Solberg (H). Kinas president Xi Jinping har ikke bekreftet at han dukker opp, selv om Kina ifølge den felles uttalelsen ser fram til toppmøtet.

– Vi håper veldig at han deltar, sier Kerry, som møtte pressen i Sør-Korea etter Shanghai-samtalene.

Kerry omtaler språket i den felles uttalelsen som sterkt, og mener de to landene ble enige om «kritiske elementer om hvor vi er nødt til å gå».

En stor bragd i samtalene i Shanghai var gjenopptakelsen av dialogen og samarbeidet mellom Kina og USA om klimautfordringer, ifølge Su Wei i den kinesiske delegasjonen.

Su sier til statlig kinesisk TV at de to landene ble enige om viktige områder der de skal samarbeide om klima i framtiden.

– Vil ikke presse

De siste årene har forholdet mellom USA og Kina blitt mer anstrengt, blant annet på områder som handel, menneskerettigheter og koronapandemiens opphav.

– Hvert land må selvfølgelig ta sin egen avgjørelse. Vi vil ikke presse noen. Vi vil ha samarbeid, sier Kerry.

USA og andre land forventes før eller under toppmøtet å kunngjøre mer ambisiøse nasjonale mål for å redusere CO2-utslipp. Økte økonomiske bidrag til klimainnsats i mindre velstående land skal også være varslet.

Utviklingen i Kina og USA er helt avgjørende for innsatsen for å redusere de globale utslippene. Landene står til sammen for nesten halvparten av verdens totale klimagassutslipp.

Bruker mye kull

Kina har som mål å bli klimanøytrale innen 2060. Analytikere har advart om at landet er avhengige av kull og at beskjedne kortsiktige mål kan forhindre ambisjonen.

USA har i likhet med EU mål om å være klimanøytral innen 2050.

Kina har i dag halvparten av verdens kullkraft, fastslo Kerry. Ifølge ham har de mye å snakke med kineserne om.

– Men jeg vil ikke peke på noen. Vi hadde for mye kull, andre land har for mye kull, og Kina er den største forbrukeren av kull i verden, sa han.

– Ikke enkelt

Det gjenstår å se hvor stor betydning Kerrys Kina-besøk har på det fremtidige klimasamarbeidet. Mens Kerry fortsatt var i Shanghai, signaliserte viseutenriksminister Le Yucheng at Kina trolig ikke kommer med noen nye løfter til toppmøtet.

– For et stort land med 1,4 milliarder mennesker, er det ikke enkelt å innfri disse målene, sa Le til nyhetsbyrået AP.

– Noen land ber Kina om å innfri målene tidligere. Jeg er redd det ikke er veldig realistisk, la han til.

USAs president Joe Biden har satt klima høyt på dagsorden, mens hans forgjenger Donald Trump i større grad ønsket å satse på kull.

Publisert:

Her kan du lese mer om