USA innfører sanksjoner mot Hviterussland

USA innfører sanksjoner mot Hviterussland for omdirigeringen av et passasjerfly, som ble tvunget til å lande i Minsk. Like etter ble en opposisjonell pågrepet.

USA innfører sanksjoner mot Hviterussland etter omdirigeringen av et Ryanair-fly som ble tvunget til å lande i Minsk. Like etter ble en opposisjonell journalist og aktivist pågrepet. Hendelsen har ført til sterke reaksjoner internasjonalt.

ONLINER.BY via AP / NTB
 • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

I en uttalelse fra Det hvite hus , omtaler pressetalsperson Jen Psaki omdirigeringen av Ryanair-flyet og den påfølgende pågripelsen av journalisten og aktivisten Roman Protasevitsj for en «krenkelse av internasjonale normer».

Sanksjoner mot ni hviterussiske statseide selskaper, som ble gjeninnført i april etter at myndighetene slo hardt ned på demonstrasjoner mot Lukasjenko, vil tre i kraft 3. juni. I tillegg samarbeider USA med EU om å utarbeide en liste over målrettede sanksjoner mot sentrale skikkelser i regimet til president Aleksandr Lukasjenko, sier Psaki.

Hun sier videre at det skal utarbeides en presidentordre for Joe Biden, som vil gi USA bedre muligheter til å innføre sanksjoner mot deler av regimet, og «dem som støtter korrupsjon, brudd med menneskerettighetene, og angrep på demokratiet», ifølge Psaki.

Omdirigeringen av flyet har vakt sterke reaksjoner internasjonalt, både i EU, USA, G7, Nato og FN. Det er iverksatt granskninger av hendelsen, og EU truer med harde sanksjoner mot Lukasjenkos regime.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Hviterussland
 2. USA
 3. EU
 4. Nato
 5. Joe Biden

Flere artikler

 1. Eriksen Søreide: – Lukasjenko lever opp til sitt rykte som Europas siste diktator

 2. FNs luftfartsbyrå skal etterforske Hviterusslands flyomdirigering

 3. EU stenger luftrommet for hviterussiske flyselskap

 4. Stoltenberg krever gransking av «statlig flykapring»

 5. SAS fortsetter foreløpig å fly over Hviterussland