Enighet i EU om nye skatteregler for internasjonale selskaper

EUs medlemsland kom tirsdag fram til en avtale som skal sørge for mer åpenhet om skattleggingen av internasjonale selskaper.

EU-landene er enige om nye skatteregler for internasjonale selskaper med en årlig omsetning over 750 millioner euro.

Alastair Grant / AP / NTB
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Det nye direktivet vil gjelde for internasjonale selskaper med en årlig omsetning på mer enn 750 millioner euro, tilsvarende 7,6 milliarder kroner.

Selskapene må fra nå av legge fram informasjon om overskudd, antall ansatte og hvor mye skatt de betaler i hvert EU-land i tillegg til land på EUs liste over skatteparadis.

Avtalen må formelt godkjennes av EU-parlamentet og EU-rådet får reglene trer i kraft. Portugal, som for tiden leder rådet, hyller enigheten som et stort skritt i retning rettferdig skattlegging.

Enigheten kommer samtidig som president Joe Biden i USA forsøker å få gjennomslag globalt for en minsteskatt på 15 prosent for internasjonale selskap.

Portugals finansminister Pedro Siza Vieira viser til at EU taper om lag 50 milliarder euro i skatteunndragelse årlig og sier at direktivet vil sørge for mer økonomisk åpenhet.

Transparency International EU er derimot skuffet over avtalen og sier tiltakene ikke går langt nok. Organisasjonen ber medlemslandene droppe avtalen og vende tilbake til forhandlingsbordet.

– Å vedta dette direktivet vil kun innebære skatteåpenhet i navn. Det vil ikke gjelde de fleste selskaper, og skatteunndragelsen vil fortsette, heter det i en uttalelse.

Les også

Biden tar sikte på bitcoin og skatteunngåelse: Planlegger dobling av antall ansatte i amerikansk skatteetat

Les også

Flere Høyre-profiler vil endre oljeskatten

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. EU
  2. Skattepolitikk

Flere artikler

  1. G20-ministre lover 650 mrd. dollar til IMF

  2. G7 skal nærme seg selskapsskatt-avgjørelse

  3. USA ber verden øke selskapsskatten

  4. Business as usual

  5. Booking-gigant granskes for omfattende skattejuks