Det amerikanske finanstilsynet stenger i forbindelse med ny fridag

Den amerikanske presidenten Joe Biden innførte en ny føderal fridag torsdag, for å hedre den siste frigjøringen av amerikanske slaver i Texas. Det amerikanske finanstilsynet stenger også, men børsene holder trolig åpent.

Joe Biden har innført en ny fridag, noe som kan være dårlig nytt for aktørene i finansbransjen.
 • Pål A. Solheimsnes
 • NTB
Publisert: Publisert:

Torsdag undertegnet den amerikanske presidenten Joe Biden en ny lov som gjør 19. juni – omtalt som Juneteenth – til en ny føderal høytidsdag. 19. juni 1865 fikk de siste slavene i USA beskjed om at de var frie. Slavene ble sluppet fri i Galveston i Texas, to måneder etter den amerikanske borgerkrigen offisielt tok slutt.

Det påvirker også de amerikanske finansmarkedene, og det amerikanske finanstilsynet, SEC, tar fri på fredag, melder Bloomberg. Trolig holder de fleste banker og børser åpent som før. Nasdaq har meldt at markedsplassen vil være åpen på fredag, mens New York Stock Exchange vil ta avgjørelsen om å stenge eller holde åpent basert på om andre banker og reguleringsmyndigheter stenger.

Siden dagen i år faller på en lørdag vil det ikke påvirke så mange bedrifter i år eller neste år, og den amerikanske sentralbanken sier de vil holde åpent som vanlig på fredag, men sier de til neste år vil ta en avgjørelse om hvordan denne nye høytidsdagen vil påvirke dem.

Motvillige banker og børser

Jim Angel, en professor ved Georgetown University, sier til Bloomberg at det er gode grunner til at banker og børser er motvillige til å ta fri enda en dag i året:

– Folk handler mer når markedene er åpne, så bransjen kommer til å tape penger på å gjøre Juneteenth til en fridag, sier han.

– Ingen av de store eller små spillerne liker tanken på å miste en dags omsetning når de faste kostnadene er de samme.

Den nye høytidsdagen blir hetende Juneteenth National Independence Day.

Dagen vil bli den ellevte føderale høytidsdagen, og den første nye siden Martin Luther King jr-dagen ble innført i 1983, til ære for borgerrettskjempen som ble drept i 1968. De fleste delstater i USA feirer allerede Juneteenth som en helligdag eller markerer den på annet vis.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Securities and Exchange Commission (SEC)
 2. Joe Biden

Flere artikler

 1. Qatars finansminister pågrepet og anklaget for underslag

 2. Betalt innhold

  Aksjesalg før Biden-skatten?

 3. Kongressen i USA avverget én krise, men større problemer gjenstår

 4. Svak oppgang på Wall Street i påvente av «månedens viktigste tall»

 5. Alle Coop-butikker i Sverige holder stengt etter hacker-angrep