Arbeidstidsreglene brutt nær 55.000 ganger

Sykehusene i Helse sør-øst har fram til mai i år registrert nesten 55.000 lovbrudd knyttet til arbeidstid.

Administrerende direktør Peder Olsen i Helse Sør-Øst.
Publisert: Publisert:

TV 2 har bedt alle sykehus i området til Helse sør-øst om å oppgi hvor mange ganger de selv har brutt loven i forhold til arbeidstid hittil i år. Svaret de fikk var ikke mindre enn 54.974.

Loven brytes ved at sykepleiere og leger jobber for lenge, for ofte og har for lite fri. Ekstreme tilfeller blir rapportert inn.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det skal være mulig å drive innenfor lovens rammer, og at det er et ledelsesansvar på sykehusene. Han varsler nå at sykehusene må legge om driften slik at mer skal skje innenfor ordinær arbeidstid.

– Vi må legge opp sykehushverdagen slik at det skjer innenfor en veldig viktig lovs rammer. Jeg har blant annet foreslått at vi utvider sykehusdøgnet, og bruker mer av sykehusdøgnet til å gjøre jobbene. Da får vi mindre press på arbeidsfrister, sier Støre.

Ledelsen i Vestre Viken, som på sine fire sykehus har hatt 18.330 regelbrudd i perioden, sier de jobber aktivt med å få ned tallet på lovbrudd, og at situasjonen er under kontroll.

Pasientombud i Akershus, Knut Fredrik Thorne, mener dette burde bekymre flere enn ledelsen i Helse sør-øst.

– Jeg har fått inn bekymringsmelding fra ansatte som er bekymret for egen helse og pasientenes sikkerhet. De har fortalt om arbeidsdager på 24– 25 timer og arbeidsuker på opp mot 100 timer, sier Thorne.

Publisert:
Gå til e24.no