Derfor provoserer Lunds lønn britene

Det har ikke manglet reaksjoner etter at Helge Lund takket ja til jobbtilbudet fra BG. Og en lønnspakke på 29 millioner pund.

HER SKAL HAN STARTE I NY JOBB: Helge Lunds nye arbeidsplass, BG Groups hovedkontor i Reading utenfor London.
Publisert:

Den tidligere Statoil-toppen begynner som toppsjef i det britiske energiselskapet BG Group i mars neste år.

I dag, onsdag morgen, kom nyheten om at Helge Lund må forvente et kutt i lønnsposen, allerede før han startet i den nye jobben.

Ifølge Sky News består justeringen av at det vil ta lengre tid før Helge Lund kan realisere aksjene som er en del av betingelsene hans. Aksjepakken er verdt tilsammen 12 millioner pund - omlag 130 millioner kroner.

I 13.30-tiden bekrefter BG Group at aksjepakken blir modifisert.

Lønnskuttet kan han muligens takke, eller skylde, den britiske tenketanken High Pay Center for.

De jobber for å få ned det de mener er oppblåste lederlønninger. De har nemlig vært svært aktive i den pågående debatten i England, som etterfulgte utnevnelsen av Helge Lund og offentliggjøringen av hans lønnspakke.

Visedirektør Luke Hildyard i tenketanken kaller Lunds lønn for «latterlig» overfor E24.

– Det har vært en stor debatt om denne saken i forretningslivet. Mange har lurt på hvorfor lønnen hans økte så betraktelig, når han tross alt forlater et selskap som er mange gange større enn BG, skriver han i en epost til E24.

Det har nemlig ikke gått hus forbi i britiske medier at Lunds nye lønnspakke på opptil 29 millioner pund, hvilket tilsvarer 313 millioner kroner i dagens kurs.

Lund skal dermed være Eurpoas best betalte «oil-company boss», ifølge Business Week, dagen etter at jobbskiftet i oljetoppen ble kjent.

De første reaksjonene

Økonomiavisen på nett, This is money, omtale lønnstilbudet samme dag som «excessive» i tittelen. Norske synonymer er ord som «ukontrollert», «ekstravagant» og «umoderat» viser ordboken.

Anerkjente The Guardian kostet også på seg en noe subjektiv tittel, som viser til aksjepakken som er satt til 12 millioner pund: «BG poaches Statoil chief Helge Lund with offer of £12m «golden hello». Vi lar den stå på originalspråket.

Surner til

To dager etter kunngjøringen om Lunds jobbskifte og lønnspakke ble det hentet frem de store bokstavene i The Daily Mail:

«Oil and cash: Fury over new energy boss landing a £29MILLION bumper pay package». Her listes det opp fem punkter om lønnen, hvorav den kritiske tenketanken High Pay Center siteres på at pakken er «ekstraordinær».

Blaff, eller taktskifte?

Tre dager etter at Helge Lund hadde signert med BG kom den såkalte andrebølgen. Det vil si, vinden sendte muligens et lite kast i favør av Helge Lunds privatøkonomiske interesser: «MORNING MEETING: Helge Lund's pay check may seem ridiculous but is it unnecessary?».

Altså, Lønnslippen til Lund kan virke latterlig, men er den unødvendig, spurte søndagsavisen Express.

– Dagens endring kommer som et resultat av aksjeeiernes bekymringer. Denne debatten har for det meste vært i økonomiseksjonen i avisene, og ikke på forsidene. Det har ikke vært en folkedebatt, sier Hildyard.

Les også:


BG kutter i Lunds lønnspakke
Kan takke nei til BG-jobben etter endrede vilkår
Snittlønn i Statoil på én million

Publisert:

Her kan du lese mer om