– Det må ikke være ensomt på toppen

Anita Krohn Traaseth advarer ledere mot å trekke seg tilbake når ting blir vanskelig på jobb. – Den største feilen vi ledere gjør er å begynne med e-post-kommunikasjon og ghoste.

Anita Krohn Traaseth
Publisert:

Nå kan du nominere ditt ledertalent for 2022!

For 14. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Vi har nå åpnet for nominasjoner, og du kan nominere din kollega, leder eller venn her.

I samarbeid med
finn
gjensidige
nho
bi
pwc
mercuri

– Kanskje noe av det mest patetiske de med lederansvar kan gjøre, er å innta offerrollen.

Anita Krohn Traaseth er i den siste episoden av podkasten Grit, med mentaltrener Cecilie Ystenes Myhre, krystallklar i sine råd om hvordan ledere bør opptre når man møter motgang på jobb.

– Offerrollen kan du ikke ta. Du kan gjerne ta den hjemme med dine, og alle har sine stunder hvor man tenker shit. Men dette handler om å bli når du mest har lyst å gå, sier Traaseth.

Les også

Superledernes beste tips til unge

Har stått i stormen

Traaseth gikk selv gradene fra traineestilling i IBM til å bli første kvinnelige leder av Hewlett-Packard Norge, før hun i 2014 ble toppleder i Innovasjon Norge.

Hun innrømmer at det har vært tilfeller hvor hun bare har hatt lyst å gi seg. Blant annet da hun sto foran sin siste periode som sjef i Innovasjon Norge, før sommeren i 2018.

Da var det like før hun kastet inn håndkle.

Les også

Næringsministeren stanset behandling av Krohn Traaseths stilling – styreleder trakk seg

Traaseth var inne i sitt femte år som toppsjef og sto foran en periode med jobbing døgnet rundt.

– Jeg ville ikke la det siste året definere alt jeg hadde lagt inn, og hvis jeg ikke orket, ville det ikke vært ansvarlig for meg å bare være der på trass. Det var en organisasjon, eiere og kunder å ta vare på. Da er det ikke bra å ha en sliten leder på toppen, det er usunt.

Les også

Anita Krohn Traaseth hos «Lindmo»: Var forberedt på å få sparken

Vekkeren ble en kommentar fra en rådgiver og mentor.

– Han sa jeg godt kunne si stopp og gi meg da, men at det ville være en beslutning jeg ville komme til å slite med mer enn den krevende høsten jeg hadde foran meg.

– Det var fint å få den påminnelsen. Det var som et «slap in the face», og det fikk meg til å si til meg selv: Skjerp deg, Anita.

– Jeg tenkte på det han hadde sagt, hvilte meg i ferien og kom tilbake med ny energi og et mål. Jeg visste hva jeg skulle gjøre, og det holdt meg oppe.

Traaseth gir kommentarer til pressen etter et styremøte i Innovasjon Norge i 2018.

– Det er frivillig å være leder

På spørsmål fra Myhre om hun er god på å se det store bildet, understreker Traaseth at de lederoppgavene man tar på seg, er frivillige.

– Det handler ikke om deg, det handler om oppgaven.

Hun mener setningen som handler om at det er ensomt på toppen når det blåser, er en myte.

– Jeg mener det er et personlig valg. Det må ikke være ensomt. Om du trekker deg tilbake og ikke forteller de nærmeste lederne dine at nå, folkens, nå er det krevende, nå trenger jeg dere, nå må vi stå sammen. Det er ikke bra. Man kan ikke begynne med ledelse når krisen inntreffer, det må du ha gjort før.

Les også

Anita Krohn Traaseth forlater Innovasjon Norge

Advarer mot ghosting

Hun advarer også mot å være konfliktsky.

– Man skal ikke være redd for konfliktene eller krisene. Enkelte ganger er det da du ser resultatene av samholdet, innsatsen og kompetansen blant folkene dine, som rett og slett kan få deg til å vippe av stolen.

– Den største feilen vi ledere gjør er at vi trekker oss tilbake og begynner med e-post-kommunikasjon og vi ghoster litt. I stedet for at vi, før det blir farlig, setter oss ned og sier: Dette funker ikke helt, hva skal vi gjøre?

– Som sjef må du tåle å høre ting du ikke er enig i, men du må også tørre å si ifra når du ikke er enig.

Les på E24+

Slik unngår du å bli forbigått på jobben

Publisert:
Gå til e24.no