Fortsatt kraftig prisvekst i USA

Konsumprisindeksen i landet steg 5,4 prosent fra samme tid i fjor.

Prisveksten for amerikanerne fortsatte å stige i juli.
Publisert:

Konsumprisindeksen i USA steg 0,5 prosent i juli, og 5,4 prosent fra samme tid i fjor. Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Delindeksene for kjøretøy, mat, energi og husly steg alle i juli, ifølge departementet.

Tar man bort mat og energi, steg den såkalte kjerneinflasjonen med 0,3 prosent i juli, etter at den steg 0,9 prosent måneden før, viser tallene.

Les også

Dette skjer denne uken: – Ekstra spenning rundt inflasjonen

Konsumprisen steg 5,4 prosent fra samme tid i fjor, etter at gjenreisningen av økonomien har fått fart, skriver Wall Street Journal.

Omtrent som økonomene forventet

Avisen peker på flere grunner til at inflasjonen i USA har økt det siste året. Det ene er rask vekst i bruttonasjonalprodukt, prisene i bransjene som er hardest rammet av pandemien er fremdeles på vei tilbake mot nivåene fra før pandemien, og økende etterspørsel etter at samfunnet startet gjenåpningen.

Prisstigningen fortsatte i samme spor i juli, etter at oppdemmet etterspørsel etter reiser og restauranter holdt inflasjonen høy, skriver CNBC.

Det er likevel omtrent på nivået som økonomiene forventet på forhånd, skriver nettstedet.

Les også

Senatet har godkjent USAs langtidsbudsjett

Sentralbanksjefen tror inflasjonen vil forbli høy

Den amerikanske visesentralbanksjefen Richard Clarida uttalte tidligere i august at banken sannsynligvis ville nå sine økonomiske mål i slutten av 2022, og starte å heve rentene i starten av 2023, skrev CNBC.

Les også

Den amerikanske sentralbanken varsler to rentehopp i 2023: – Et markert taktskifte

I juli sa sentralbanksjef Jerome Powell at han trodde inflasjonen sannsynligvis ville forbli høy i de kommende månedene før den modererte seg, skrev AP da.

I et vitnemål i finanskomiteen, så signaliserte han ikke noen umiddelbarendring i pengepolitikken, ifølge nyhetsbyrået. På spørsmål om den økende inflasjonen, og bekymring for det, svarte han at sentralbanken ikke ville reagere på kortvarige prisstigninger, skrev AP.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om