Voksenpoeng

Christoffer Hernæs om sjefspausen: – Jeg skal tilbake i krigen

Da han sluttet i direktørjobben, var planen å bruke litt tid på seg selv. Det ble for kjedelig.

Christoffer Hernæs opprettet egen konsulentvirksomhet etter at han sluttet i jobben som direktør i Sbanken.

Foto: Siv Dolmen
 • Nora Rydne
Publisert: Publisert:

Det går fort unna når E24s fotograf møter Christoffer Hernæs på hjemmekontoret i Oslo. Da han meldte avgang fra jobben som direktør for innovasjon og utvikling i Sbanken i august, var det mange som ville ha tak i mannen som med en brennende interesse for digitalisering og utvikling av finansbransjen, enklest kategorisert som «fintech-guru».

Egentlig skulle han få tid til seg selv etter flere år med pendling mellom direktørjobben i Bergen og familiefarrollen i Oslo.

– Det var ikke del av planen at noen skulle spise en flaggermus og verden skulle bli snudd på hodet når jeg først valgte å slutte i jobben uten noe å gå til.

Løsningen ble altså eget konsulentfirma. Det ble ikke så mye ro i det. I E24s podkast Voksenpoeng forteller Hernæs at det har hendt det blir uker med flere 18-timersdager på jobb.

Hør hele intervjuet i ukens episode av Mitt Voksenpoeng der du vanligvis lytter til podkast, eller i spilleren under.

Venter på ny jobb

Til tross for tidvis lange dager og mange baller i luften, beskriver Hernæs det som avslappende og behagelig å komme tilbake til konsulenttilværelsen – og til å bare være ansvarlig for seg selv og sitt eget arbeid.

– Når jeg nærmer meg slutten av 50-årene, skal jeg nok gjøre akkurat dette.

Bla i galleriet under eller følg Voksenpoeng_med_Nora på Instagram for å lese Christoffer Hernæs’ skoledagbok.

Men å legge inn sjefsårene for godt mens han ennå er i 30-årene, er uaktuelt.

– Jeg skal tilbake i krigen. Nå har jeg tatt en bevisst transportetappe i Sbanken, så min neste arbeidsgiver vil for meg være for «the long haul». Da vil jeg være langsiktig på den jeg velger, og skal være hundre prosent sikker på at jeg velger rett. Om det tar to måneder eller to år, det får så være, sier Hernæs.

– Du kan egentlig ingenting

Det var først på studiene at Hernæs oppdaget at han likte å gjøre mange ting på en gang – og kanskje heller ha en jobb med litt overblikk. Da var det ikke utvikler han skulle bli, selv etter en grad i informatikk ved UiO.

Et utvekslingsopphold i USA, der et av fagene var «business management», samt en klassisk rekrutteringsmiddag med konsulentbyrået McKinsey inspirerte ham til å justere retningen og søke seg til UiOs den gang nyopprettede masterprogram i innovasjon og entreprenørskap. Siden fulgte flere år som konsulent, både i DaVinci, KPMG og som partner i et selskap han startet med tidligere konsulentkolleger.

Etter fire år i toppen av Sbanken, ga Christoffer Hernæs opp pendlerlivet for å få mer tid til familien og vente på nye muligheter. I mellomtiden koser han seg med å være tilbake i konsulentlivet, denne gangen for seg selv – og på hjemmekontor.

Foto: Siv Dolmen

Han fikk tidlig et råd fra en kollega som gjorde inntrykk, og som han tok med seg – først noe motvillig – med seg videre.

– Han sa at jeg måtte huske på at du kan egentlig ingenting nå som du er på vei til å bli nyutdannet. Det er det siste du vil høre som 25 år gammel mann. Men han hadde helt rett. Jeg greide på mirakuløst vis å se forbi testosteronnivået og forstå at her går jeg ut i krigen med en evne til å lære, og ikke så veldig mye mer enn det, sier Hernæs.

Senere har han hatt det som leveregel å aldri komme til det punktet at han føler seg utlært.

– Da tenker jeg at jeg er utdatert.

Den andre leveregelen har blitt å tørre å bli utfordret av jobbene han har tatt, og ikke gi opp når det blir tøft.

– Jeg har aldri takket ja til en jobb fordi jeg trodde det kom til å bli lett. Jeg tror jeg har hatt lyst til å gi opp i de fleste jobbene jeg har hatt. Da tenker jeg at jeg er på rett sted, for da er jeg akkurat på grensen sånn at jeg hele tiden blir bedre.

Vil bli en bedre leder

På Hernæs’ plan står å lære seg mer om ledelse øverst. Da han ble headhuntet til stillingen som direktør i Sbanken, oppdaget han at han hadde litt å gå på når det kom til å lede mer enn seg selv og én annen person.

– Jeg har en slagside mot å være veldig resultat- og oppgaveorientert, så det å være god relasjonell ... Jeg vet at når deadlinen er nært forestående og det er mulig å nå den hvis vi bare kliner til har jeg en hang til å tenke «koste hva det koste vil, nå skal vi nå det målet». Det er ikke nødvendigvis konstruktivt når man har et linjeansvar og lenger perspektiv på menneskene du skal lede, sier Hernæs.

Christoffer Hernæs vil gjerne lære hele yrkeslivet. Nå står mer kunnskap om ledelse øverst på læringsønskelisten.

Foto: Siv Dolmen
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Voksenpoeng
 2. Sbanken
 3. Jobb
 4. Podkast
 5. Fintech
 6. Innovasjon
 7. Digitalisering

Flere artikler

 1. Mitt voksenpoeng: Christoffer Hernæs

 2. Berit Svendsen om toppjobben: – Jeg var 37 og vettskremt

 3. Mitt voksenpoeng: Birgit Liodden

 4. Obos-sjefens tabbe fikk ros i mediene: – Vi tapte 2–300 millioner

 5. «Nå må du komme i gang, ellers tar jeg ideen»