Årets ledertalent i Øst-Norge: - Man får litt gratis ved å vokse opp i et flerkulturelt miljø

Investeringsdirektør Morten Borge i Ferd er årets ledertalent på Østlandet. Han har tatt skrittet fra drabantbyjungelen til finansjungelen.

LEDERTALENTETS FORDEL: Investeringsdirektør Morten Borge i Ferd Capital - årets ledertalent på Østlandet - mener bakgrunnen fra Ellingsrud i Oslo har gitt ham ekstra «stå på-vilje».

  • Anders Park Framstad
Publisert:,

– Bakgrunnen min har helt klart formet meg som person, og min oppvekst på Ellingsrud er kanskje ikke helt typisk. Jeg har måttet jobbe hardt for mye her i livet, sier investeringsdirektør Morten Borge i Ferd til E24.

Årets fremste ledertalent på Østlandet er en 33-åring med en litt annerledes bakgrunn enn mange av kollegene i finansbransjen.

Se topplisten for Østlandet her

Morten Borge er i dag én av tre sjefer i Ferd Capital og har med det ansvar for strategi og daglig drift i selskapet. Han sitter i ledelsen for ti personer og forvalter investeringer i mangemilliarderklassen.

Borge beskrives som et eksepsjonelt talent: Kreativ, offensiv og lynende intelligent. Og flere trekker frem ydmykhet og svært gode sosiale evner.

Perspektiver fra Oslo øst

Disse kvalitetene ble spisset rundt halvannen mil unna Ferds kontoer på Lysaker, i nærmiljøet og på fotballbanen på Ellingsrud i Groruddalen. Her, i et område som opp gjennom årene har fått mer enn litt negativ omtale, vokste Borge opp med en alenemor som jobbet fulltid i butikk.

– Jeg har måttet jobbe mye ekstra og deltid gjennom alle mine skole- og studieår, ettersom det var nødvendig for å betale for studier og andre ting, sier han.

Miljøet i Groruddalen er preget av høy tetthet av ikke-vestlige innvandrere. Borge mener dette har vært en fordel.

– Det er ganske store forskjeller mellom øst og vest i Oslo, og når du vokser opp i Groruddalen opp på 80- og 90-tallet får du på en god måte en erfaringsbakgrunn og perspektiver som kanskje ikke hadde vært så lette å tilegne seg dersom man vokser opp i Holmenkollen i samme periode, sier han.

Ifølge 33-åringen har oppveksten i det flerkulturelle samfunnet på Ellingsrud styrket hans evne til å forstå mennesker og kulturer, og gitt ham en slags ekstra «stå på-vilje».

– Det har gitt meg ekstremt mye. Mange av mine beste venner har bakgrunn fra helt andre land enn Norge, og det har vært utrolig inspirerende å se arbeidsinnsatsen de har lagt ned. Mange av dem har klart seg veldig bra, sier han.

Som en heldig «bieffekt» har det også hjulpet ham til å bli usedvanlig språkmektig. I tillegg til å ha lært seg meget bra gresk gjennom en halvt gresk kone, blir det fortalt at Borge kan gjøre seg godt forstått på urdu, og at han evner å skille godt mellom utallige språk som persisk, arabisk og tyrkisk.

– Man får litt gratis ved å vokse opp i et flerkulturelt miljø dersom man er litt språkinteressert i tillegg, ler han.

– Liker å jobbe med mennesker

Borge var lenge en lovende fotballspiller, og han tok med seg tankegodset fra den sportslige prestasjonskulturen inn i studier og senere jobb. Fremdeles kan han tenke i sportslige termer når han må prestere i jobbsammenheng.

At han skulle bli leder, har imidlertid vært mer tilfeldig.

– Jeg har fokusert på å bygge en viss form for kompetanse, og så har lederoppgavene og lederansvaret kommet underveis. Sannsynligheten for å bli leder er kanskje ikke større dersom man planlegger for det fra dag én, enn om man er bevisst på å bygge riktig kompetanse og en grunnmur over tid, sier han.

Han tok for alvor steget inn i ledernes rekker da han tok med familien og flyttet til Stavanger for å bli finansdirektør i et av Ferds porteføljeselskaper, Interwell, i 2010.

Senere har han for alvor forstått kraften som ligger i å få mennesker til å jobbe sammen.

– Jeg liker å jobbe med mennesker, å kommunisere og å se hvilken effekt jeg kan ha på andre, sier han.

Får lov til å feile

Borge skryter stort av arbeidsgiveren Ferd, og beskriver et miljø der eieren Johan H. Andresen har lagt til rette for at man kan prøve og feile – så lenge man lærer av feilene sine.

Dermed har han unngått «høydeskrekk» ettersom både oppgavene og ansvaret har blitt større.

– Man er helt avhengig av å ha dyktige mennesker rundt seg, noe vi helt klart har i Ferd og våre porteføljeselskaper. Vi har en kultur der man tør å satse og det er takhøyde selv om vi forvalter store verdier, sier han.

Tobarnsfaren gir også Andresen mye av æren for at det har vært mulig å kombinere familieliv med en jobb der man må være tilgjengelig «nesten kontinuerlig».

- Han holder telling på antall barn født i Ferd, og det sier noe om at det er greit å ha en krevende stilling samtidig som man passer på familien, sier Borge.

Les også:

Bård (29) er leder for 42.000 skandinaverÅrets ledertalent på Sørvestlandet: - Åpenlyst at jeg heier på Rosenborg- Jeg kommer nok aldri til å bli noen ekstremsportutøverÅrets ledertalent i Vest: Finner løsninger på problemene i motbakker og regnÅrets ledertalent i Midt-Norge: – Har sagt nei til konsernledelsen tre gangerÅrets ledertalent i Nord-Norge: - Man må ikke bli spist opp av jobben

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ledertalent foreslås til PGS-styret

  2. Morten Borge (35) blir ny konsernsjef i Ferd

  3. Den nye Ferd-sjefens vei til toppen

  4. Annonsørinnhold

  5. - Man må ikke bli spist opp av jobben

  6. – Man må være faglig dyktig