Ledertalentene 2018: Slik rekrutterer Aker BioMarine de beste

Hvert år søker titusenvis av mennesker nye jobber, men hvordan tenker egentlig de som sitter på andre siden av bordet?

KRILL: Det nye krillskipet til Aker Biomarine skal i trafikk neste år. HR-sjef Hege Spaun er ansvarlig for rekrutteringene i selskapet.

Fotos: Aker Biomarine
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

I Aker BioMarine gjøres rekruttering på tvers av landegrenser og kontinenter. De skal ansette i et enormt spekter av arbeidsoppgaver.

HR-sjef Hege Spaun forteller at det ikke alltid er like enkelt.

Innad i selskapet varierer det hvordan man velger å drive rekrutteringen. Både når det kommer hvilket land arbeidet skal gjøres i, og hvilken stilling det er snakk om. Samtidig har de noen fellestrekk, forklarer Spaun.

– Den ene fellesnevneren er at vi ofte prøver å involvere ganske mange i rekrutteringsprosessen. Administrerende direktør prøver også alltid være med i den siste runden av intervjuer, sier HR-sjefen.

For tiende gang er E24 i gang med jakten på landets beste ledertalenter!

Kjenner du en dyktig person i næringslivet under 35 år (født etter 01.01.1983) som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar? Da vil vi ha ditt tips.

Send inn ditt tips i vår superenkle tipsportal!

Les også: Marie Nielsen ble «Årets ledertalent 2017»: – De færreste er født perfekte ledere

Viktig med engasjement

Det er to årsaker til at administrerende direktør alltid prøver å være med på ansettelsene. Det ene kommer av at selskapet har en flat struktur. Administrerende direktør ønsker å ha en relasjon til alle ansatte.

HR-sjef Hege Spaun i Aker BioMarine

Foto: Aker BioMarine

– Man får en helt annen relasjon ved å møte noen i en intervjusituasjon enn bare ved å hilse på dem, forklarer Spaun.

Den andre årsaken er selskapet ser at det skaper engasjement hos kandidatene når lederen faktisk velger å bruke tid på å møte noen i rekrutteringsprosessen.

For tiden arbeider Spauns avdeling med en ny prosess knyttet til rekrutteringer.

– Det kommer etter at vi i vår lanserte våre nye verdier, heartbeats, som vi ønsker å bruke mer i rekrutteringsprosessen. Dette gjør vi for å være sikre på at personene vi får ombord, deler de verdiene vi har, sier Spaun.

Det er viktig for selskapet at medarbeiderne er engasjerte i arbeidsplassen, forklarer hun.

Som mener at dette er noe man gjerne blir dersom man deler verdier.

Les også

Ledertalentets triks og tips: Var 33 da han ble sjef for 4.000

Kan være vanskelig

På spørsmål om det er vanskelig å finne den riktige kandidaten til en stilling, forklarer Spaun at siden selskapet er forholdsvis lite, er det et svært stort sprik i hvilke ansettelser selskapet gjør.

– Det er jo ikke slik at vi ansetter 100 ingeniører eller økonomer. Vi ansetter teknisk ansvarlig og HMS-ansvarlig på båt. Business analytikere, markedsførere og HR-folk. Det gir et voldsomt spenn.

Særlig til økonomi- og HR-stillinger er det enklere å finne de rette kandidatene. Samtidig som det i de mer spesifikke stillingene kan være vanskeligere, da forklarer hun at de må bruke nettverket i større grad.

– Det kan for eksempel være at vi går ut internt og ber folk om å dele med sine nettverk. I tillegg bruker i vi i enkelte tilfeller eksterne rekrutteringsselskap.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette er de best betalte jobbene i USA

– Vært flinke

For å rekruttere gode ledertalenter forklarer hun at selskapet både finner dem ved ansettelsestidspunktet, men også utvikler dem i selskapet.

– Jeg vil jo si at vi har vært flinke til å velge ut personer med gode lederegenskaper. Samtidig er det nok slik at det er lettere å finne gode lederegenskaper i andre, dersom man er en god leder selv, forklarer Spaun.

Dersom selskapet ansetter ledere sørger man at kandidaten får møtt flere av lederne i selskapet.

– Det er bra for oss, for da blir vi sikre på at vi har funnet rett person. Samtidig blir kandidaten bedre kjent med selskapet, som gjør det at det blir lettere for kandidaten å takke ja, sier Spaun.

Les også

– Du må ha lyst til å vinne

Les også

Hodejeger om studenter: – Flere bør få seg relevant erfaring

Les også

Hjelp disse topplederne, kom med tips!

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene

Flere artikler

  1. Disse egenskapene kjennetegner dyktige ledere

  2. Skynd deg å tipse! Bare én dag igjen!

  3. Betalt innhold

    Fire feil selskaper gjør når de ansetter salgsledere

  4. Annonsørinnhold

  5. – Ikke sikkert de ønsker en slik profil igjen

  6. Hjelp oss med å finne «årets ledertalent»: Her er de nye kategoriene