- Lurer på om det er janteloven som gjelder

Bedrifter flere steder i landet står i fare for å gå glipp av verdifull markedsføring i kampen om de største talentene, mener jurylederen for Ledertalentene 2014.

JAKTER LEDERTALENTER: Rådgiver Anne Cecilie Braarud i Mercuri Urval og partner Trygve S. Walstad i Delphi Consulting står sammen med E24 bak arbeidet med å finne landets største ledertalenter.

Roger Neumann
  • Anders Park Framstad
Publisert:

- Østlandet er klart den sterkeste regionen, sier partner Trygve S. Walstad i Delphi Consulting til E24.

Walstad leder juryen som skal kåre vinneren av Ledertalentene 2014, og er betenkt over den betydelige Oslo-dominansen i den tipsbaserte kåringen.

- Det er litt underlig, og jeg lurer på om det er janteloven som gjelder i noen regioner - at man ikke skal fremheve seg selv for mye, sier han, og fortsetter:

- Kanskje man er engstelig for at andre skal høre om firmaets dyktige medarbeidere. Også i de andre regionene er det mange flotte, fremgangsrike bedrifter som har mange dyktige, unge ledere som fortjener å stå på listen.

** Kjenner du et ledertalent i Norges langstrakte land? Tips oss! **

Nord-Norge, Midt-Norge og Sør-Vestlandet er regionene som er svakest representert i årets kåring, og Walstad skulle gjerne hatt flere kandidater herfra.

Han mener det vil være en vinn-vinn-situasjon.

- All erfaring tilsier at de organisasjonene som er flinke til å utvikle unge mennesker, også tiltrekker seg unge mennesker fordi de blir attraktive. Koblingen mellom disse to tingene er et viktig aspekt, sier han.

Walstad har lang erfaring innen lederrekruttering som tidligere direktør i Mercuri Urval og én av to gründere som for snart 30 år siden startet Delphi Consulting.

- Dersom det regionale næringslivet skal trekke de dyktige unge kvinnene og mennene som har studert andre steder i landet tilbake til regionene, er det viktig at de markedsfører sin egen bedrift ved å fortelle hvordan de har utviklet lovende unge ledere i egen bedrift, sier han.

Dette ser juryen etter

Årets kåring er den sjette utgaven av Ledertalentene, og Walstad har latt seg imponere av nivået de unge talentene holder.

- Hva er det juryen ser etter i utvelgelsen?

- Vi ser etter unge kvinner og menn som har utmerket seg, og som har hatt positiv karriereutvikling. Ofte kjennetegnes kandidatene på listen av at de har solid utdanning og til dels svært gode resultater, men det er ikke noe krav, sier Walstad.

Han forteller at kandidatene som når høyt opp på listen ofte også har prestert godt på andre arenaer, eksempelvis innen idrett, organisasjonsliv eller i politikken.

- De har ofte et stort repertoar å spille på, og viser både målrettethet og engasjement i mange sammenhenger, sier Walstad.

Han skryter også av ledertalentenes evne til å bygge relasjoner.

- De er flinke til å trekke andre med seg, motivere, engasjere, gi ansvar og utvikle sine medarbeidere. De har en positiv innstilling i møte med utfordringer, sier han.

- Må ikke ha 100 mann under seg

Man trenger ikke å jobbe i de største, mest anerkjente konsernene for å komme på listen. Flere når toppen ved å starte for seg selv.

Det beste eksempelet er kanskje Innotech Solar-gründer Håvard Lillebo, som gikk helt til topps i 2011.

Kriteriene er knyttet til alder (født 1979 eller senere), jobb i næringslivet og at man har utvist resultat-, personal og/eller beslutningsansvar.

- Disse gründerne har vist at de har både evne, energi og pågangsmot. De har lykkes med å skape både nye selskaper, forretningsideer og kommersielle resultater. Det er ikke ensporet slik at man må sitte med 50 eller 100 mann under seg, det handler vel så mye om prosjektene de har ledet og måten de har gjennomført dem på, sier Walstad.

Les også:

Dette er de yngste toppsjefene på Oslo BørsStudie: Folk vil heller ta ordre fra roboter enn sjefen- Det er ikke uvanlig å føle seg mye alene i starten som leder- Vi kaster folk ut på dypt vann så tidlig som mulig- Den klassiske toppsjefen har lett psykotiske trekk

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hjelp disse topplederne, kom med tips!

  2. Skynd deg å tipse! Bare én dag igjen!

  3. Ledertalentene 2020: Kun én uke igjen til å tipse om flinke folk

  4. Annonsørinnhold

  5. Siste sjanse til å tipse om et ledertalent du kjenner

  6. Hjelp disse med å finne årets ledertalent