Ledertalentene 2017

Norges yngste, kvinnelige støperisjef: – Vant til å være første kvinne i ulike roller

Under to år etter at hun kom til Norge og verket på Lista, ble Aida Bermudez (37) utnevnt til støperisjef. Her i likestillingslandet Norge har spanjolen blitt slått av hvor få kvinner som jobber i tungindustrien.

I oktober 2015 forlot Aida Bermudez (37) hjemlandet Spania for å bli prosessingeniør på Alcoas støperi på Lista.
 • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

I oktober 2015 forlot Aida Bermudez (37) hjemlandet Spania for å bli prosessingeniør på Alcoas støperi på Lista. Med seg på flyttelasset hadde hun mann og to barn på henholdsvis ett og fem år. Knappe to år senere snakker hun norsk flytende, og har rykket opp til stillingen som støperisjef – som yngste kvinne noensinne på Alcoas norske verk.

– Det var ingen lett avgjørelse å ta, det å skulle reise fra Spania med mann og barn. Samtidig hadde jeg studert i Tyskland tidligere, og setter pris på internasjonal erfaring.

Da Bermudez reiste til Lista, var hun på ingen måte ukjent med tungindustrien. Hun hadde ti års erfaring bak seg som ingeniør på støperi fra hjemlandet, og visste godt hva hun gikk til yrkesmessig.

Aller siste frist til å tipse om Ledertalenter

Sammen med rekrutteringsselskapet Boyden skal E24 igjen kåre Norges beste ledertalent, og nå har du kun ut dagen i dag på å gi oss ditt tips om Ledertalenter.

For niende året på rad leter vi etter dyktige ledere under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?

Kanskje er det DU som tipser oss om årets vinner? Klikk her for å melde inn din kandidat (det tar bare et par minutter)

God støtte fra familien

– Den økonomiske situasjonen var ikke lett i Spania på det tidspunktet. Samtidig er jeg en type som liker utfordringer, og derfor takket jeg ja, da stillingen i Norge kom opp internt i Alcoa, forteller Bermudez

Les også

HR-sjef i Storebrand: – Kompetanse kan være utdatert på fem år

– Samtidig var barna små nok til at de lett kunne tilpasse seg i et nytt land. For mannen min var det tøft å være halvannet år uten jobb i starten på Norges-oppholdet, men jeg er glad for at han støttet opp om mitt valg, legger hun til.

Selv om Bermudez visste godt hva hun gikk til faglig, har det vært en overgang for familien å venne seg til en annen kultur.

– I Spania er vi vant til å være sosiale, og er mye ute – og her er det så rolig. Samtidig er Lista et kjempefint sted å oppdra barn. De kan leke uten farer, og naturen er rett utenfor døren, sier Bermudez.

– Færre kvinner i industrien enn forventet

Noe som overrasket henne litt, var mangelen på kvinner i industrien her til lands.

– Vi som er fra Spania tenker at i Norge er likestillingen veldig høy, men det mange flere kvinner i tungindustrien i Spania. Det er selvsagt kvinner her også, men færre enn jeg hadde trodd på forhånd, sier Bermudez, og fortsetter:

– Det er jo fantastisk med den norske likestillingen, men det virker som om fleste av de arbeidende kvinnene her jobber som lærere eller helsepersonell.

I lederteamet på støperiet har riktignok Bermudez med seg en annen kvinne, og hun forteller at det ikke har vært problematisk å ta over lederansvaret i en mannsdominert bedrift.

– Jeg føler meg godt mottatt. Og etter et par måneder tror jeg ingen tenker på hvilket kjønn støperisjefen har. Jeg er for øvrig blitt vant til å være første kvinne i ulike roller etter hvert.

– Måtte du tenke deg godt om før du sa ja til lederjobben?

– Ja, det var jo en utfordring bare å skulle lære seg språket, og jeg hadde egentlig ikke tenkt å ta en lederstilling så fort. Vi tenkte også mye på hva det ville bety for familien, sier Bermudez, og legger til:

– Samtidig vet jeg at det er viktig å ha ledere som kjenner god til systemet, og de ulike oppgavene folk har, og dermed føltes det riktig for meg å si ja til utfordringen.

– Sånn jente som likte å åpne opp maskiner

Ifølge Bermudez er det mange jenter som velger ingeniørfag i Spania, og for henne var det et helt naturlig valg – til tross for at hun alene i familien om å velge den veien.

– Jeg var en sånn jente som likte å åpne opp maskiner, og finne ut hva som gjorde at leketøyet ikke virket. Jeg liker praktiske ting og å se ting skje, så det var naturlig for meg å bli maskiningeniør.

Det å bli leder var derimot ikke like planlagt for den spanske ingeniøren, men hun mener at hun innehar noen av egenskapene som er viktige for en leder.

– Jeg liker godt å kommunisere – og gode kommunikasjonsegenskaper er viktige for en leder. Men jeg må si at det kan være forferdelig vanskelig å kommunisere godt på et annet språk, sier Bermudez.

Les alle Ledertalent-saker her

– Nordmenn følger rutinene kjempebra

Som sjef for et støperi som holder produksjonen gående 24 timer i døgnet, har Bermudez egentlig aldri helt fri. Skjer det noe galt med noe av produksjonsutstyret, stopper alt. Bermudez forklarer at det dermed er nødvendig for henne å være litt «på» hele tiden, og at hun må være i stand til å ta avgjørelser veldig fort.

Les også

Ble Ledertalent-toer i 2016: – Søk deg til gode ledere som du kan lære av

– Jeg vikarierte noen ganger som støperisjef i Spania, og der opplevde jeg noen utfordringer. Nå er jeg ganske fersk i jobben her i Norge, og har heldigvis ikke opplevd noe ennå.

Selv om den norske væremåten til tider kan bli litt vel rolig for den spanske støperisjefen, så mener hun at det er noen fordeler med å være sjef for nordmenn – fremfor sine egne landsmenn.

– Den norske kulturen er veldig systematisk, og nordmenn følger rutinene kjempebra. En spanjol blir lettere stresset, og kan noen ganger finne på å improvisere litt mer – noe som kan være en ulempe. Her tenker alle gjennom ting før de gjør noe.

Les også

Nå jakter også konsulentselskapene på teknologer

Les også

Gründer Oskar vil kutte ventetiden for personer med psykiske lidelser

Les også

– Som å ha eksamen hver uke

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2017
 2. Leder
 3. Karriere
 4. Ledelse
 5. Arbeidsliv
 6. Alcoa
 7. Ledertalentene

Flere artikler

 1. Kjenner du Norges største ledertalent? Nå har du bare én dag igjen til å nominere

 2. Ledertalent-juryleder: – Viktigere enn noensinne å anerkjenne talentene sine

 3. Ledertalentene 2017: – Savner kandidater fra fiskerinæringen

 4. Ledertalentene 2017: Bare én uke igjen til å tipse om flinke folk

 5. Ble Ledertalent-toer i 2016: – Søk deg til gode ledere som du kan lære av