Selvaag-sjefen etter å ha studert CV-er: – Dumt av meg å være skeptisk til folk som skifter jobb annethvert år?

Direktør Baard Schumann skulle ansette for Selvaag Bolig. Da han gikk gjennom CV-ene, fant han en tendens han likte svært dårlig

REKRUTTERINGSDEBATT: Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann startet debatten om rekruttering på Twitter.

  • Karl Wig
Publisert:,

– Det var to år hele veien! De hadde konsekvent byttet jobb annethvert år, sier Schumann til E24.

– Det fikk meg til å reagere. I mine yngre dager hadde jeg en gang en jobb i ett år, fordi jeg ikke trivdes der. For meg er det helt fair. Det jeg reagerer på, er når det gjentar seg jobb etter jobb, sier han til E24.

Schumann tok til Twitter da han satt med CV-bunken for å finne nye ansatte til boligselskapet for et par uker siden.

«Driver med rekruttering nå; Er det dumt av meg å være skeptisk til folk som skifter jobb annet hvert år? #lederrekruttering» skrev han.

Han utdyper overfor E24 hvorfor han tok opp debatten:

- Dette er ikke 20-åringer som debuterer i yrkeslivet. Dette er høyt utdannede, godt betalte kandidater som søker stillinger med stort ansvar. Flere var over 40 år, og hadde hatt hyppige jobbytter i hele karriereløpet, forteller Schumann.

LUFTET DET PÅ TWITTER: Baard Schumann i Selvaag.

Line Midtsjø

– Det ble tydelig for meg at mange hadde steget i gradene ved å bytte jevnlig. Det skremmer meg litt, for jeg er ikke sikker på hvor gode de er, sier Schumann.

Les også

– Moderne arbeidstakere spiller en barnerolle. Det er en ufyselig trend

– Bytter jobb raskere

– At folk bytter jobb raskere enn før, er en trend vi ser både i Norge og i resten av verden, sier konserndirektør Maalfrid Brath i Manpower Group til E24.

Hun har tidligere sittet i konsernledelsen i Storebrand og har årelang erfaring med å gå gjennom jobbsøknader.

I den siste jobbskifteundersøkelsen som Opinion utførte for bemanningsgiganten, ble tusen personer spurt om hvor lenge de forventet å bli i sin nåværende jobb.

Blant arbeidstagere under 30 år svarte nær halvparten to år eller mindre:

FORVENTET TID I JOBBEN: Slik svarer ulike aldersgrupper om hvor lang tid de forventer å bli i sin nåværende jobb.

Kilde: Jobbskifteundersøkelsen 2014 fra Opinion

– Når jeg rekrutterer folk, ser jeg nøye på jobbhistorikken deres. At noen har sluttet raskt i en jobb, kan tyde på at den var en uheldig match eller at man trivdes dårlig.

– Men går du raskt fra jobb til jobb, så er det noe jeg setter spørsmålstegn ved. Det vil jeg gjerne spørre kandidaten om, og da er det lurt å ha et reflektert forhold til hva man har utrettet i jobben og hvorfor man nå vil videre, råder Brath.

Les også

Apple-praktikantene tjener 10.000 mer i måneden enn Ola Nordmann

TWITTER: Slik luftet Schumann problemstillingen på Twitter. De fleste som responderte på meldingen uttrykte skepsis til hyppige bytter, og mente Selvaag-sjefen burde spørre kandidatene om dette i intervju.

Faksimile: Twitter

– Hva har du egentlig oppnådd?

To år er «ingenting» i byggebransjen, bedyrer Schumann:

– Fra du kjøper en tomt til du får utviklet den, tar det gjerne fem år. Så når noen som bytter jobb hvert andre år søker hos meg, begynner jeg å lure: Hva slags resultater har du egentlig oppnådd? Dersom du går inn i en lederstilling, er det jo ikke din fortjeneste hvordan det går de første to årene.

– Det har blitt vanligere å bytte jobb ofte?

– Ja, og vi må akseptere at det ikke lenger er vanlig å sitte i en jobb til man går i graven. Men når du knapt er i gang før du hopper videre, så må man lure på hva personen egentlig har utrettet.

– Man får inntrykk av en som er flink til å komme deg oppover, men at du aldri har klart å bevise noe, sier Schumann.

SETTER SPØRSMÅLSTEGN: Konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup mener jobbsøkere som har byttet jobb hyppig bør være beredt på å forklare henne hvorfor.

Foto: ManpowerGroup
Les også

Erna Solberg:– Du kan ikke bare gjøre det du har lyst til

– Skal ha en veldig god forklaring

Han får full støtte av karriereekspert og partner i Solstad Gruppen, Thorleif Solstad.

– Særlig yngre bytter jobb litt for ofte. Skifter du jobb annethvert år, så skal du ha en veldig god forklaring, sier Solstad til E24.

Han har selv gjennomgått tusenvis av CV-er og sier han lar seg forbause over hvor tydelige mønstrene er:

– Noen er «to års-typen», noen er «fem års typen», mens andre «syv års-typen». Ulike personlighetstyper har en tendens til å falle inn i slike grupper.

«Jobbshoppere»

Den mest rastløse typen omtaler Solstad som «jobbshoppere».

ADVARER: Karriereekspert Thorleif Solstad i Solstad Gruppen mener de som bytter jobb annenhvert år gjør seg lite attraktive for bedriftene.

Solstad Gruppen

– Det er de som stadig bytter jobb annethvert år, og det er gjerne yngre arbeidstagere. Arbeidsgivere som ønsker seg noe stabilt, bør holde seg langt unna.

– Hvorfor?

– Fordi jobbshoppere er svært ulønnsomme for bedriftene. Det tar tid å integreres i en ny jobb og forstå alle arbeidsoppgavene. Du trenger oppmerksomhet og oppfølging, som også kanskje senker produktiviteten hos andre. Det tar ofte seks til 12 måneder før du begynner å levere mer enn du koster for bedriften, fremholder Solstad.

Bransjer er dog forskjellige.

– Journalister bytter jobb hyppig, men det har en god forklaring. Dette er en bransje med utstrakt bruk av vikariater og korte kontrakter, sier Solstad.

– Flere bør utnytte interne muligheter

Konsernsjefen i Manpower Group minner om at du ikke alltid må skifte jobb for å kunne utvikle deg faglig:

– Det er ingen svakhet å være et sted i lengre tid. Mange organisasjoner har interne muligheter som flere bør utnytte, mener Brath.

Det er også stor forskjell på stillinger og bransjer, derfor vanskelig å gi noen minimumstid man bør være i jobben, mener hun.

– Sitter du og utfører rutineoppgaver, kan tiden være moden for å bytte beite etter to år. Er du derimot leder, synes jeg det blir for raskt. Da har du fortsatt til gode å få bevist resultater, avslutter Brath.

Flere artikler

  1. Undersøkelse: De fleste norske arbeidstagere gjør private ting i arbeidstiden

  2. De uavhengige

  3. Betalt innhold

    Slik sikrer du deg drømmeinternshipet

  4. Annonsørinnhold

  5. – Flaut å fortelle det til familie og venner

  6. Ny Nav-rapport om oljeingeniørene: Ledigheten økte 342 prosent på ett år– men mange får seg ny jobb