Disse skal arve Norges rikeste

Slik skal de videreføre arven fra Norges rikeste foreldre.

Fra venstre Kristian Monsen Røkke, Emilie Stordalen, Kjell Magnus og Ole Robert Reitan, Cecilie og Kathrine Fredriksen og Elisabeth Monsen Røkke.
Publisert: Publisert:

Seks av Norges ni mest velstående har bygget sin formue fra null til titalls milliarder. Nå skal snart barna overta styringen.

En rekke av landet rikeste familier står foran generasjonsskifte, hvor barna etter hvert skal overta ansvaret for gigantformuen deres fedre enten har arvet eller bygget opp.

Etter at VG torsdag fortalte at Emilie Stordalen (20) har planer om å ta en utdanning (hotellfag) som gjør at hun har åpning for å følge i sin fars fotspor, har VG kartlagt «arverekkefølgen» blant landets rikeste familier.

Stordalen er landets niende rikeste. Vi har tatt med ham og de åtte som er rikere enn Turbo-Petter.

Her er hovedfunnene:

** De ni rikeste familiene i Norge er god for 185,9 milliarder kroner. Tar vi med den tiende, Arne Wilhelmsens familieformue på 8,8 milliarder kroner, er samlet formue 194,7 milliarder kroner.

Tallene er basert på Kapitals formuesberegning i høst.

** Blant Norges ni rikeste, har seks av dem bygd formuen meg egne hender, uten stor pengearv i ryggsekken: Det dreier seg om de tre rikeste, John Fredriksen, Olav Thon og Odd Reitan. I tillegg kommer Stein Erik Hagen, Kjell Inge Røkke og Petter Stordalen.

** Tre er arvinger, Johan Johannson, Johan Henrik Andreasen og Trond Mohn. Men de har alle tre utviklet formuen kraftig.

** Det er ingen kvinner på listen. Norges rikeste kvinne er nede på 36 plass, Helene Oddfjell.

** I fire av de ni familiene, er barna i en alder hvor de i løpet av noen år kan få overta. I flere av familiene er det avklart hvem det eventuelt skal være. I en er det ingen arvtagere.

HER ER OVERSIKTEN:

1. John Fredriksen (68).

Formue: 59,7 milliarder kr.

Datteren Cecilie Fredriksen (28) har sagt at hun vil forsøke å overta styringen av familieimperiet når hennes far, John Fredriksen, gir seg.

Søsteren Kathrine har vist talent innenfor kunstnerisk virksomhet og det er søsteren som forsøker å gå i farens fotspor. Pappa John har sagt seg fornøyd med Cecilies valg, men har sagt at veien frem er lang og at han selv gjerne holder på i svært mange år til.

2. Olav Thon (88).

Formue: 23,9 milliarder kr.

Har ingen barn og har planer om at en stiftelse overtar driften av hotell- og eiendomsimperiet.

Thon har signalisert at mange av pengene vil gå til forskning.

3. Odd Reitan (60).

Formue: 23,4 milliarder kr.

Sitter fortsatt på makten og har engasjert begge sine sønner, Ole Robert (40) og Kjell Magnus (37), som drifter pengegruven Rema. Det skal ikke være avklart om en av de to sønnene og deres kommende slekter skal få et hovedansvar når Odd gir seg.

4. Johan Johannson (45).

Formue: 23 milliarder kr.

Den første arvingen på listen. Er blitt søkkrik på dine dagligvarekjøp. Han overtok styringen av NorgesGruppen på 90-tallet og er arving etter sin farfar Johan Johannson.

Bestefaren fikk to barn, Torbjørn og Knut Hartvig Johannson som fortsatt er aktiv. Torbjørn er barnløs og Johan sønn av Knut Hartvig.

Johan lever et anonymt liv og viderefører dermed en tradisjon etter sin far og onkel. Johans to søsken har små formuer, men skal etter planen arve rundt 80 millioner etter sin far. Har ikke voksne nok barn til en vurdering av hvem som skal lede an i neste generasjon.

5. Johan Henrik Andresen (50).

Formue: 16,6 milliarder kr.

Arving nummer to på listen. Arvet Tiedemanns Tobaksfabrik. Overtok styringen i 1998 og har fjernet sigarettrøyken fra virksomheten. Har gjort stor suksess med investeringsselskapet Ferd og har utviklet formuen på egen hånd.

Har to døtre på 15 og 16 år, mens kona har en sønn på 20.

6. Stein Erik Hagens (55).

Formue: 10,9 milliarder kr.

Faren startet butikkeventyret, men Hagen kan vanskelig kalles arving. Han bygde seg opp som Rimi-Hagen og nå storaksjonær i Orkla

Datteren Caroline Hagen Kjos (27) er utpekt til å videreføre farens livsverk. Hun giftet seg i 2010 med Christer Kjos. Paret bor i Sveits. Søsteren Camilla giftet seg tidligere i år.

7. Kjell Inge Røkke (53).

Formue: 9,8 milliarder kr.

Begynte som fisker og har bygd seg et konglomerat av selskaper blant annet innen fisk, verft og oljevirksomhet.

Sønnen Kristian seiler opp som den som skal drifte videre. Han har fått de mest ledende posisjonene av de to voksne barna, nå som toppsjef på Akers verft i Philadelphia. Søsteren Elisabeth Monsen Røkke er fire år yngre.

8. Trond Mohn (69).

Formue: 9,4 milliarder kr.

Bergens rikeste. Arving, men har selv utviklet konsernet til stor suksess i et vellykket vestlandsk kluster knyttet til skipsfart og olje og gass.

Familiens rikdom er bygd rundt industrikonsernet Frank Mohn, som ble grunnlagt av Trond Mohns far.

Nå har sønnen Frederik Wilhelm Mohn, ifølge E24, overtatt styringen av familiekonsernet etter sin far.

9. Petter Anker Stordalen.

Formue: 9,2 milliarder kr.

Startet som jordbærselger og har endt som en av Nordens største hotellkjedeeiere.

Datteren Emilie er blitt tyve år og ønsker å utdanne seg innen hotellfaget. Hun er storesøsteren til Henrik Anker Stordalen (17) og Jakob Anker Stordalen (15).

Stordalen sier han ikke har noen planer om å gi seg. Det blir fremholdt av flere at de som overtar driftsansvaret for å videreføre familieformuen, ikke arver alt.

LES OGSÅ: Røkke Jr. har giftet seg

Dette er restplass for milliardærer

Sundt-arvinger dumper Opera-aksjer

Cecilie Fredriksen sier ja til å overta

Publisert:
Gå til e24.no