- Lei av å bli spurt om jeg skal ha flere barn

Siri Herland (34) er svært provosert over å stadig måtte fortelle om hun planlegger å få flere barn på jobbintervju.

PROVOSERT: Siri Herland (34) er irritert og lei over å føle seg diskriminert fordi hun kan komme til å få barn igjen.

Mona Bristøl
  • Mona Bristøl
Publisert:,

- Jeg har ikke gjort noen større «forbrytelse» enn å gifte meg og få barn. Likevel opplever jeg flere ganger å bli spurt om jeg skal ha flere barn i jobbintervju. En mann ville aldri blitt spurt om det samme, sier hun.

- Det føles så urettferdig å bli diskriminert fordi du er kvinne og i en viss alder, sier hun.

Ikke ønsket

Herland har en bachelorgrad i økonomi og forretningsjus fra Handelshøyskolen BI Oslo.

Etter å ha mistet sin nåværende jobb fordi arbeidsgiveren flyttet deler av virksomheten utenlands, har hun akkurat avsluttet en omfattende jobbsøkerrunde.

- Kvinner med små barn står helt tydelig ikke øverst på ønskelisten når mange selskaper skal ansette, sier hun.

- I femti prosent av intervjuene jeg var på ble jeg spurt om jeg skulle ha flere barn. Også hos et rekrutteringsselskap.

Kjenner du deg igjen i Herlands problemer eller er bedriftsleder og synes dette er vanskelig? Tips E24s journalist her!

Degradert

I et tidligere arbeidsforhold opplevde hun også å komme tilbake fra mammapermisjon til en lavere stilling enn den hun var ansatt i.

- Arbeidsgiver himlet med øynene da jeg serverte nyheten om at jeg var gravid i stedet for å gratulere. Da jeg kom tilbake fra permisjon var jeg degradert, sier hun.

- Ulovlig

Flere av Herlands venninner og bekjente har også fortalt at de blir spurt om familieplanlegging på intervju - til tross for at det er ulovlig.

Likestillingslovens sier at «I ansettelsesprosessen, herunder under intervju, må ikke arbeidsgiver be om at søker, uavhengig av kjønn, skal gi opplysninger om graviditet, adopsjon eller familieplanlegging. Arbeidsgiver må heller ikke iverksette tiltak for å innhente slike opplysninger på annen måte.»

- Den loven har jo ingenting for seg. Det skjer ingenting om en arbeidsgiver bryter den. Hvem skal kontrollere det? Jeg tror kvinnene selv ikke tør å rapportere det inn hver gang de blir spurt.

Skrev brev

Herland ønsker at det nå blir en debatt om dette, og at noen kan komme opp med en idé som gjør det enklere for kvinner i fruktbar alder å få seg jobb.

Hun har blant annet skrevet et brev til Likestillingsministeren med spørsmål om hva som kan gjøres for at det blir en endring.

FIKK BREV: Siri Herland sendte bred til Audun Lysebakken, og fikk svar om ammefri og pappaperm.

Krister Sørbø,

- Svaret jeg fikk dreide seg om ammefri og mer pappaperm. Det er bra det også, men for å være helt ærlig så hjelper ikke det så mye akkurat i disse tilfellene.

I svaret til Herland bekrefter samtidig likestillingsminister Audun Lysebakken at likestillings-og diskriminieringsombudet mottar en rekke henvendelser «fra personer som opplever at graviditet og foreldrepermisjon får negative følger for dem i arbeidslivet».

Presset til svar

Herland sier hun har inntrykk av at mange arbeidsgivere er livredde for at nyansatte skal gå ut i fødselspermisjon.

- Jeg kan forstå arbeidsgiver også, ved at det er en stor kostnad å skulle finne en erstatter. Men ingen kan spå fremtiden. Og ingen kan garantere for at de ikke skal bli gravide. Det er også en ganske sensitiv og privat ting å skulle måtte svare på i en intervjusituasjon.

Som mange andre har hun følt seg presset til å svare.

- Hadde det ikke vært for at jeg har vært i en situasjon hvor jeg har vært nødt til å skaffe meg en jobb, så ville jeg sikkert gitt klar beskjed om at dette er ulovlig. Men svarer du det, så har du i hvert fall forspilt din sjanse.

- Men de aller færreste blir jo gravide med viten og vilje for å skade arbeidsgiver.

- For dumt

34-åringen fikk til slutt napp, og har fått seg ny jobb hos en arbeidsgiver som ikke spurte henne om hun planlegger å få flere barn.

- Jeg har ingen planer om å få flere barn akkurat nå, men jeg synes det er dumt å måtte fortelle det for å være aktuell for en jobb, sier hun.

Flere artikler

  1. Vurderer hardere straff for spørsmål om barn

  2. Gravide kan bli en belastning

  3. Når må en ansatt varsle om at hun er gravid?

  4. Annonsørinnhold

  5. - Kvinner må bli mer kresne i partnervalget

  6. - Uakseptabelt at kvinner taper