Ledertalentene 2020

Slik beholder du talentene på arbeidsplassen

Konkurransen om de beste hodene dreier seg - blant annet - om å skape mestringsopplevelser, ifølge ekspertene.

BEHOLD TALENTENE: Redd for at flinke kollegaer skal se andre steder? Gi dem utfordringer for å holde dem motiverte, sier HR-ekspert.

 • Karoline Johannessen Litland
Publisert:

2020

I SAMARBEID MED
mercuri
nho
finn
insead

For tolvte gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Tipsprosessen er nå avsluttet og den uavhengige juryen har landet hvem som skal vinne. De som hedres i underkategoriene avsløres én etter én i romjulen, mens hovedvinner offentliggjøres i en TV-sending på VGTV 6. januar 2021. Følg med på E24 for mer info.

– Når det blir aktivitet i jobbmarkedet igjen, kommer mange til å hoppe på nye jobbtilbud, mener Henrik Øhrn, fagansvarlig i HR Norge.

– Da blir utskiftingen høy, og det kan være en utfordring å beholde talentene

De motiverte, flinke og hardtarbeidende arbeidstagerne er ofte ettertraktede også utenfor bedriften. I tillegg til lønn er opplevelsen av mening, mestring og autonomi nøkkelen til å få talentene til å bli værende på arbeidsplassen, ifølge Øhrn.

– Glipper det på disse punktene, glipper også arbeidsgleden. Da er incentivet til å finne en annen jobb høyere, sier han.

For tolvte gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv. Kjenner du en leder som fortjener å være med i kåringen? Tips oss!

Vårt enkle skjema tar kort tid å fylle ut – kanskje når din kandidat helt til topps i år?

Henrik Øhrn, fagansvarlig i HR Norge, trekker frem mening, mestring og autonomi som elementer som får talentene til å bli på arbeidsplassen.

Sverre Chr. Jarild/Lysbordet

Progresjon i arbeidsoppgaver og ansvar

Olav Johansen, førstelektor i organisasjon og ledelse ved Høyskolen i Kristiania, trekker også frem viktigheten av å skape mestringsopplevelser. Da må lederne tørre å slippe folk løs.

Men det betyr ikke at talentene skal overlates til seg selv. Oppmerksomhet, veiledning og tilbakemeldinger underveis er viktig.

– Den viktigste læringen foregår gjennom de daglige oppgavene på jobb og gjennom det ansvaret talentene får, sier han.

Olav Johansen, førstelektor i organisasjon og ledelse ved Høyskolen i Kristiania, sier at de som har en jobb der de vokser og utvikler seg, ikke bytter jobb like fort.

Ifølge Johansen er det også gjort undersøkelser som viser at manglende progresjon i arbeidsoppgavene og lite ansvar øker sannsynligheten for at arbeidstagerne forlater jobben.

Les også: NHO-sjefen om coronakrisen: – Jeg er mer optimistisk enn jeg var i slutten av mars

– Ikke bare tenk hvor du skal

På den andre siden viser det seg at progresjon i oppgavene og ansvar gjør det mer attraktivt å fortsette på arbeidsplassen.

– De som føler de har en jobb der de vokser og utvikler seg, bytter ikke jobb like fort. Det kan være en nøkkel til å bevare talenter, sier han.

I tillegg peker førstelektoren på viktigheten av å synliggjøre spillereglene for karriereutvikling og hvilken atferd som belønnes.

Forventninger mellom bedriften og arbeidstageren må også avklares. Det handler blant annet om at talentene må matche virksomhetens behov. Å være et talent dreier seg nemlig ikke bare om individuelle faktorer, det må også være en match mellom individ og bedrift, mener han.

Les også: Hjelp disse med å finne årets ledertalent

– Jeg har sett tilfeller der arbeidstagere blir satset på, men er motvillige. Det kan for eksempel dreie seg om at bedriften vil sende dem til utlandet, men kandidatene vil ikke, sier han.

Når man har forventningsavstemmet, bør man utarbeide en plan med et tidsperspektiv på to-tre år. Det mener han tydeliggjør satsingen. Men først og fremst er det viktigst å gjøre en god jobb der man er.

– Ikke bare tenk hvor du skal, da kan du glemme å prestere der du er. Og ofte er jo jobben du har nå, viktig for at du er der du er og er definert som et talent, mener han.

Les også

NHO-sjefen om coronakrisen: – Jeg er mer optimistisk enn jeg var i slutten av mars

– Vær ekte interessert

Mange arbeidstagere syns også det er motiverende å rullere på eller utvide arbeidsoppgaver og tilegne seg nye kunnskaper. Muligheter for utvikling samt et miljø med flinke kolleger man kan lære av og utvikle seg sammen med, gjør arbeidsplassen attraktiv.

– Å holde seg faglig oppdatert er viktig. Vi har aldri hatt så mange med høy utdanning som nå, og kurs og videreutdanning er noe vi er opptatte av, sier Øhrn.

Han legger likevel ikke skjul på at det er en utfordring å beholde talentene, men viser samtidig til en undersøkelse gjennomført av HR Norge som forteller at mange virksomheter gjør for lite for å integrere nyansatte i arbeidsmiljøet og skape nettverk internt. Det kan gjøre at selv det dyktigste talentet ikke føler det får utnyttet sitt potensial og opplever mestring.

E24-redaktøren: Det har aldri vært viktigere med godt lederskap - og vi trenger din hjelp til å løfte fram de beste

I en tid der mange har hjemmekontor, kan det være ekstra utfordrende. Men Øhrn oppfordrer også talentene til å være proaktive og ta ansvar for egen utvikling.

– Skaff deg de interne nettverkene, oppsøk andre avdelinger og forstå på hvilken måte du er en brikke som bidrar til at virksomheten gjør det bra, sier han.

Det fins likevel ingen fasit på hvordan man beholder talentene. Folk er forskjellige og har ulike behov, og Johansen mener det er viktig å snakke med arbeidstagerne og spørre dem hva som skal til for at de skal bli på arbeidsplassen.

– Man kan ikke bare bruke eksperter, bøker og forskning. Man må være ekte interessert i talentenes behov og ønsker, og hva som er viktig for dem. Her kan det være store individuelle forskjeller, avslutter Johansen.

Les også

27-åringen har ansvar for 750 millioner kroner

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2020
 2. Skole og utdanning
 3. Karriere
 4. Jobb
 5. Arbeidsliv
 6. Nettverk
 7. Bedrift

Flere artikler

 1. Ekspertene om psykisk helse under pandemien: – En utfordrende tid for ledere

 2. Disse egenskapene kjennetegner dyktige ledere

 3. NHO-sjefen om coronakrisen: – Jeg er mer optimistisk enn jeg var i slutten av mars

 4. Annonsørinnhold

 5. Børre Lobekk er årets ledertalent 2020

 6. Løser samfunnsproblemer gjennom sosialt entreprenørskap