Norwegian-ansatte mister rabattbilletter: - Ikke akkurat konfliktdempende

Norwegian trekker nå tilbake alle de kabinansattes såkalte ID-billetter med umiddelbar virkning. Dermed får de som jobber i selskapet ikke lenger fly til rabatterte priser.

KONSEKVENSER: Bare én kabinansatt i Norwegian er så langt tatt ut i streik, men alle mister nå retten til rabatterte billetter.

Espen Braata
  • Caroline Enge
Publisert:

Som varslet på SMS før streiken i Norwegian brøt ut, har flyselskapet nå gjort alvor av å inndra de ansattes tilgang på rabatterte flyreiser.

- Dette er en av de konsekvensene vi varslet at en streik vil få, så det burde ikke komme som noen overraskelse, sier informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen til E24.

Allerede varslet

Fredag ble de kabinansatte informert om at ordningen med rabatterte ID-billetter opphører med umiddelbar virkning. Heller ikke billetter som allerede er tatt ut kan nå benyttes.

- De kabinansatte bør ha vært kjent med dette lenge. Parat og Kabinforeningen ble informert allerede for en uke siden, og da forventer vi at de bringer informasjonen videre til sine medlemmer, sier Sandaker-Nielsen.

Den mye omtalte SMS-en som Norwegian sendte ut til sine ansatte før forhandlingene ble brutt, sier at "ID-billetter suspenderes med tre år".

Informasjonssjefen vil ikke bekrefte varigheten på tiltaket.

- Det er ikke bestemt hvor lenge dette vil vare, sier Sandaker-Nielsen.

Ordningen med ID-billetter gir de ansansatte mulighet til å reise privat og kun betale skatt og avgift på såkalte standby-billetter.

Les også

Parat-forhandler: - Aldri opplevd maken til oppførsel

SMS: Norwegians medling til de kabinansatte før forhandlingene med fagforeningen Parat ble brutt natt til onsdag.

Faksimile

- En provokasjon

- Vi ble forsåvidt varslet om dette på onsdag, så det er ikke uventet. Det er ikke første gang flyselskaper trekker tilbake slike ID-billetter, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til E24.

Parat har så langt kun tatt ut én kabinansatt i streik, i påvente av at fagforeningens danske medlemmer blir streikeklare.

Lederen reagerer på at konsekvenser som vanligvis kun rammer de streikende nå skal gå ut over alle de kabinansatte i Norwegian.

- Det vanlige i en streik er at de som fratrer stillingen sin mister adgangskort og rettigheter som rabattbilletter i dette tilfellet. Vi hadde kanskje ventet at de skulle vente med å trekke ordningen til streiken eventuelt trappes opp, sier Skjæggerød.

Han mener Norwegians oppheving av ordningen skaper en enda dypere kløft mellom partene i konflikten.

- Det virker jo ikke akkurat konfliktdempende. For ansatte som kanskje allerede har tatt ut billetter eller tatt ut fridager med planer om å benytte disse, er jeg ikke i tvil om at dette anses som en provokasjon, sier Parat-lederen.

Uklare konsekvenser

I SMS-meldingen som ble sendt ut til de ansatte natt til onsdag, varslet Norwegian flere konsekvenser av en eventuell konflikt.

Les også

- Dette vil være streikebryteri

I tillegg til å suspendere billettordningen, skrev de at alle kabinbasene med unntak av OSL Gardermoen avvikles, og at stillingene i København skulle outsources til bemanningsbyrået Proffice.

Det er derimot ingen i Proffice som har hørt om planene om at de skal overta de Norwegian-ansattes oppgaver i Danmark.

Les også:

286.032 flere fløy med NorwegianNorsk Flygerforbund støtter Norwegian-ansatteIngen garanti for jobb etter streik for Norwegians danske kabinansatteSlik blir du rammet av streikenKjos: Har problemer med å se grunnen til at de streiker

Publisert:

Flere artikler

  1. - Vil stoppe Norwegian hvis de begår streikebryteri

  2. Lederne-topp: - Ganske arrogant av Norwegian

  3. Norwegian etter streiken: -Viktig at styringsretten opprettholdes

  4. Bekreftet: Norwegian avlyser 174 flyvninger

  5. Kvittet seg med danske kolleger