Ekspertene svarer: Så ofte burde man bytte jobb

Et karriereskifte kan gi økt motivasjon og føre til nye impulser, men blir du utfordret i jobben din i dag er det like greit å holde seg der man er, sier eksperter.

Mette Løyning fra Karrierehuset, og Gisle Hellsten fra karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.
Publisert: Publisert:

Stadig flere ønsker et jobb eller karriereskifte, og i bransjen er det delte meninger om det egner seg å bli i jobben eller bytte regelmessig.

Karriereekspert Gisle Hellsten jobber på karrieresenteret ved Universitetet i Oslo. Han sier til E24 at om et jobbytte er aktuelt så kommer det helt an på den enkelte.

– Noen trives utmerket med å være på et sted med trygge rammer og da kan man godt være et sted i 20 eller 50 år. Andre vil kanskje opp å frem og da er det mer normalt å bytte jobb et sted mellom fire til syv år, sier Hellsten og legger til:

– Uavhengig av dette så er det viktigste å stille seg spørsmålet – får jeg utvikling der jeg er og hvor går veien min videre?

Mot slutten av året skal E24 for fjortende gang kåre «årets ledertalent» i næringslivet.

Kjenner du et ledertalent under 35 år? Send inn ditt tips til oss her.

Gisle Hellsten er leder på karrieresenteret ved Universitetet i Oslo han det er ingenting galt i det å bytte jobb ofte eller sjeldent.

Kontinuerlig utvikling

Flere selskaper har egne karrierestiger hvor man kan bytte jobb internt.

Eksperten sier at dersom man sitter i en medarbeidersamtale og svaret på spørsmålene ovenfor er nei, burde man begynne å se seg om etter en ny jobb.

– Begrepet om livslang-læring gjelder for de fleste i arbeidslivet. Verden går fremover og det kommer nye metoder å forholde seg til uansett om man er en klatrer eller ikke, sier han og legger til:

– Det er utrolig viktig å følge med på utviklingen generelt for å være en god arbeidstager.

– Hva får man ut av å bytte jobb regelmessig?

– Ofte får man et økonomisk utbytte og man får et bredere kompetansefelt.

I tillegg tror Hellsten at et jobbskifte kan hjelpe på motivasjonen og føre til nye impulser, som hjelper for å ikke gjøre ting halvautomatisk.

– Se etter om man får den utfordringen man vil ha og det er det opp til den enkelte å vurdere. Det som passer for den ene, passer ofte ikke for den andre.

Les også

Kjenner du årets ledertalent? Nå kan du tipse oss!

Ikke bytt for ofte

Karriererådgiver i Karrierehuset, Mette Løyning er enig i Hellstens uttalelser, og legger til at det heller ikke finnes et fasitsvar på hva som er ofte.

– Det handler mest om å passe på at man oppdaterer den kompetansen man trenger fremover, sier Løyning.

Kjenner du et ledertalent under 35 år? Send inn ditt tips til oss her.

Når man blir eldre så endrer de flestes prioriteringer seg. Da mener Løyning det er viktig å ikke bli i jobben kun fordi det føles trygt.

– Hvilke utfordringer får du og hva er det som er viktig for deg er kjernefaktorer i om man burde bli i jobben eller ikke, sier Løyning til E24.

Løyning mener det kan føre til muligheter for nye utfordringer og utvikling dersom man gir uttrykk for det til sin nåværende arbeidsgiver.

Når motivasjonen til å gå på jobb minsker, mener hun det er lov å utforske markedet. Gjennom nettverk, uforpliktende samtaler, utlyste stillinger og aktiv LinkedIn-profil.

Samtidig skal man, ifølge eksperten være var med å bytte jobb for ofte.

– Dersom en rekrutterer ser på CV-en at det har vært raske skifter, kan man begynne å lure på årsaken. Ofte er det logiske grunner, som at det har vært tidsbegrensede engasjementer og prosjekter, men det kan også si noe om en person har vanskeligheter med å komme inn i en ny jobb og et nytt miljø, forklarer Løyning.

En løsning på dette kan, ifølge rådgiveren være å skrive noen forklarende ord på CV-en.

Mot slutten av året skal «årets ledertalent» kåres for fjortende gang, og E24 er nå på jakt etter nye talenter.

Har du en ung kollega som skiller seg ut – og fortjener heder og ære? Tips oss her!

Publisert: