Lette forgjeves etter en kvinnelig Telenor-sjef:
– Vi merket oss henstillingen fra næringsministeren

Det tok Telenor-styret et halvt år å finne arvtageren til Jon Fredrik Baksaas. Nå håper styrelederen den nye toppsjefen blir sittende til han pensjonerer seg.

SATTE I GANG GLOBAL LEDERJAKT: Svein Aaser har vært styreleder i Telenor siden 2012. Nå måtte han for første gang jakte på en ny konsernsjef.

Krister Sørbø
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

I fjor høst begynte styret i Telenor for alvor å tenke på maktovertagelsen i telegiganten. Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas nærmet seg raskt pensjonsalderen på 60 år i kontrakten sin, men styret fikk overtalt han til å i hvert fall sitte ut 2015. Dermed kjøpte også styret seg litt mer tid til å finne den nye toppsjefen.

I november ble det opprettet en egen komité som hadde ansvaret for å finne den nye sjefen, og i desember hadde man bestemt seg for hvilke egenskaper den nye sjefen måtte ha. Et halvt år etter at lederjakten ble satt i gang, kunne Telenors styre nylig fatte et enstemmig vedtak: Sigve Brekke blir ny konsernsjef.

– Satser du på at Brekke sitter like lenge som sine forgjengere?

– Det får vi tro. Hans pensjonsalder er om ti år når han fyller 65, så vi satser på det, sier styreleder Svein Aaser, til E24.

Ifølge Aaser var det en unison støtte bak vedtaket:

– Jeg er veldig glad for at det denne gangen var et enstemmig styre og ikke bare en enstemmig nominasjonskomité, sier styreleder Svein Aaser, til E24.

– Det er klart dette har vært krevende (...) men det skal aldri være helt lett heller, legger han til.

Aaser forteller at man siden november har gått bredt ut og gjort et grundig arbeid for å finne kandidater både i Norge og utenlands. I den siste finalerunden skal styret i Telenor ha blitt presentert et knippe interne og eksterne kandidater å velge mellom.

Lette spesielt etter en kvinne

For rundt to måneder siden kom næringsminister Monica Mæland, som representant for Telenors største aksjonær, på banen i spørsmålet om hvem som skulle bli sjef i Telenor.

– I eierskapsmeldingen er det et punkt hvor vi har strammet inn og det er et greit signal: Kvinner skal opp og frem i ledelse. Vi har for få kvinnelige ledere i Norge, sa hun i et intervju med VG.

– Men det betyr ikke at vi skal ha en kvinnelig toppleder i Telenor, men at de skal være obs på den problemstillingen. Styret skal ut ifra en rekke kriterier velge den de mener er best til å lede Telenor videre.

Svein Aaser forteller at nasjonalitet og kjønn «ikke skulle være avgjørende» når den nye konsernsjefen skulle velges, men at personens egenskaper fikk første prioritet.

– Dere fant likevel ikke en kvinne til å lede selskapet?

– Det ble det altså ikke. Vi merket oss henstillingene fra næringsministeren, og lette spesielt etter en kvinne. Men det ble altså Brekke denne gang, sier Aaser.

Måtte ha bakgrunn fra telebransjen

Selv om styret i Telenor lette både innenfor og utenfor selskapet, og både innenlands og utenlands, var det ett kriterium som var helt ufravikelig:

– Vi satte som en forutsetning av personen hadde bakgrunn fra telekom. Denne sektoren er i en så rivende utvikling at det var en forutsetning å kjenne bransjen, sier Aaser.

Selv om man også vurderte utlendinger, har ikke Telenor glemt hvor de kommer fra:

– Vi ville finne en leder som har kombinasjonen av å være «hands on» og strategisk, og som kjenner det norske systemet godt, sier Aaser.

Nåløyet ble ikke mindre av at Telenor-styret lette etter en person som kunne håndtere selskapets virksomhet i Norge, Asia og Europa på en gang.

– Jeg er veldig glad for at det er mange sterke sider ved Telenor. En viktig forutsetning er at en ny sjef skal kunne løfte alle vekstplattformene samtidig. Ikke bare en norsk, utenlandsk eller asiatisk plattform, men alle. Det er ikke så mange som har den bakgrunnen, sier Svein Aaser.

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. Kritisk til at kvinner ikke slipper til som toppledere

  2. Her er de heteste kandidatene til å overta etter Telenor-legenden Baksaas: Ber Telenor lete spesielt etter kvinne som ny toppsjef

  3. Telenor-styret kunne bare velge mellom menn

  4. Annonsørinnhold

  5. Kilder til VG: Vanskelig å stige i gradene uten Asia-erfaring

  6. Telenor-kvinner ble aldri innkalt til intervju om konsernsjef-jobben