Næringslivet sliter med få kvinner i lederstillinger: – Det er ikke rakettforskning

Ledelsen i norsk næringsliv er fremdeles svært mannsdominert, og NHO frykter medlemsbedriftene går glipp av kvinnelige ledertalenter.

HÅPER PÅ BEDRING: Næringslivet trenger flere kvinnelige leder, og utviklingen nå går for treigt, mener NHOs administrerende direktør, Kristin Skogen Lund.
Publisert: Publisert:

– Vi må erkjenne at vi ikke har lykkes godt nok. Det er åpenbart at ting må gjøres bedre,

sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til E24.

I dag er kun 7 prosent av toppledere på øverste nivå i bedrifter i Norge kvinner, viser tall fra SSB.

På andre ledernivå er 20 prosent kvinner og på tredje nivå er 30 prosent kvinner. 15 prosent av daglige ledere i aksjeselskap er kvinner, mens bare 6 prosent av toppledere på øverste nivå i børsnoterte selskaper er kvinner.

– Debatten handler ofte om at dette er vanskelig eller hvorfor kvinner ikke vil være ledere. Vi valgte en mer positiv innfallsvinkel og ønsket å finne ut hva de som lykkes best gjør, forklarer Skogen Lund.

Fredag lanserte NHO en rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet der målet har vært å identifisere effektive tiltak for å øke andelen kvinnelige ledere.

Les også

Undersøkelse: Mannlige toppøkonomer drar inn 130.000 mer enn kvinnelige kolleger

Viktig å sette mål

– Det er ikke noe hokus pokus, ingen magisk magisk formell eller kode som må knekkes. Det holder å bruke det man kan om endring av organisasjonen. Mange toppledere har dette i verktøykassen sin allerede, sier arbeidslivsforsker Anne Grethe Solberg som står bak rapporten.

Les NHO og Arbeidsforskningsinstituttets beste tips nederst i saken!

Ifølge rapporten handler kjønnsbalansering av ledelsen i bedrifter mer om organisasjonsutvikling og læring enn om likestillingspolitikk.

– Vi ser at bedrifter som har toppledere som er engasjerte og bevisste på at de ønsker kjønnsbalanse, og som systematisk setter inn tiltak for å hindre ubalanse sammen med HR-ledere, lykkes, sier Solberg.

– Det viktigste er at man aksepterer ubalansen og gjør noe med den, istedet for å ha endeløse diskusjoner om hvorfor og om årsaken til ubalansen. Å sette mål og å bekjentgjøre målene og måloppnåelsen for resten av organisasjonen virker skjerpende, fortsetter Solberg.

Kristin Skogen Lund sier kjønnsbalanse er et viktig tema for NHO.

– Det er viktig for norsk næringsliv at vi ikke går glipp av kvinnelige ledertalenter. Dessuten er jeg hellig overbevist om at det for en arbeidsplass er sunt og ha balanse og mangfold, og variasjon mellom kjønn er én av flere ting som kan bidra til det, sier hun.

NHO-sjefen opplever at medlemsbedriftene er opptatte av kjønnsbalanse, og at mange dessuten har lyktes så godt at det ikke er et tema lenger.

– Men fortsatt er det mange bedrifter som sliter, spesielt i bransjer der arbeidsmarkedet fremdeles er relativt kjønnsdelt. Alle mener det er vesentlig, men noen er fortvilet fordi det ikke bedrer seg selv om de opplever at de har hatt fokus på det.

–Ikke rakettforskning

På bakgrunn av studien mener arbeidslivforskeren mener det er viktig at både kvinner og menn utsettes for det samme kravene til å gjøre lederkarriere, og at det fører frem til at ledelsen har en talentpool som inneholder like mange kvinnelige og mannlige potensielle ledere.

FORSKER: Anne Grethe Solberg.

– Bedriftene som lykkes med å bedre kjønnsbalansen sørger for at kvinnene får ledererfaring, får dem inn på viktige arenaer og å profilerer dem. Det kan gjøres med lederrotasjon. Eller ved å bevisst sette inn en kvinne når en toppleder skal være borte en periode, som igjen erstattes av en kvinne og man får slik en

positiv dominoeffekt, forklarer Solberg.

Også NHO-lederen mener det er viktig å gi kvinner, også de som ikke har et uttalt ønske om å bli leder, en ekstra dytt.

– Det er ikke rakettforskning. Kvinner trenger ofte en sterkere oppfordring, det er også min egen erfaring. Man må kanskje «tvinge» dem litt og sette dem i posisjoner og situasjoner de ikke ville satt seg selv i. Jeg har for eksempel sagt til en kollega fem minutter før et foredrag at jeg ikke kan holde det likevel, og at hun må gjøre det. Selvfølgelig går det bra, og det gir en mestringsopplevelse hun ikke ville fått ellers.

Skogen Lund mener selv hun har nytt godt av drahjelp gjennom sin karriere som næringslivsleder.

– Jeg har aldri søkt en jobb uten å ha blitt oppfordret av andre til å gjøre. Jeg har hele tiden blitt fortalt at dette er noe jeg kommer til å klare, og uten det hadde jeg aldri vært der jeg er i dag, forteller hun.

Seks ting du kan gjøre for å øke kvinneandelen i ledelsen:

1. Sett deg et mål for kvinneandelen

Hvordan er kvinneandelen blant de ansatte? På mellomledernivå? På ledergruppenivå?

Virkeligheten er ikke alltid slik man tror, så få fakta på bordet og definer en realistisk ambisjon for din virksomhet. Forankre den i toppledelsen.

2. Avmystifisere lederrollen og sørg for møteplasser

Lederrollen må avmystifiseres, slik at flere ser det som attraktiv å ta ansvar. Gjør det tydelig hva lederrollen er, og hva den ikke er. Skap nettverk der kvinnelige ledere kan dele erfaringer med andre kvinner, og fremhev rollemodeller.

3. Finn talentene tidlig, og tenk langsiktig

Tenk langsiktig – hvordan er kjønnsbalansen i lederutviklingskurs og kompetansehevende tiltak? Noen bedrifter har som regel at det i talent/leder-programmer alltid skal være 40 eller 50 prosent kvinnelige deltagere.

4. Be kvinnene om å søke

Kvinner trenger oftere å oppfordres til å søke – sørg for at det alltid er kvinner på en kortliste av kandidater. Krev det samme fra rekrutteringsbyråer. Utlys alle stillinger.

5. Gi kvinner ledererfaring

Sørg for systematikk i at kvinner gis erfaring og ansvar i daglige arbeidsoppgaver og prosjekter.

6. Mål effekten av arbeidet og start på nytt

Jobb systematisk med å måle effekten av arbeidet som er gjort. Prøv å identifisere hva som har gitt resultater, og hva som eventuelt ikke har gitt resultater. Bruk dette til å iverksette nye og bedre tiltak.

Kilde: NHO/Arbeidsforskningsinstituttet

Les også

NEVS i Trollhättan: – Vi har et langvarig behov for ingeniører

Les også

De mistet jobben i oljebransjen: Her kurses de for å kunne jobbe i svensk bilindustri

Les også

- Jeg tok referanser på sjefene mine

Les også

Petter Stordalens ti ledertips

Les også

Kvinnepott skal utjevne lønnsforskjeller i DNB

Les også

«Kan jeg jobbe redusert etter endt fødselspermisjon?»

Les også

Monica (43) ville bli sjef igjen – fikk muligheten i USA

Publisert:
Gå til e24.no