Bonusbråket i SAS: - Hun har ikke skjønt konsekvensene

HR-direktør i SAS, Henriette Fenger Ellekrog, refses for bonusbråket i SAS.

BONUSBRÅK: HR-direktør i SAS, Henriette Fenger Ellekrog, har gitt bonuser til en eksklusiv gruppe sjefer i selskapet. Fagforeningsleder Sven Cahier mener Ellekrog ikke har skjønt konsekvensene.
  • Kristin Norli
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Den svenske fagforeningslederen Sven Cahier refser flyselskapets HR-direktør Henriette Fenger Ellekrog for å ha gitt bonuser til sjefer - uten å ta diskusjonen med de ansattes representanter først.

- Vi kunne ha unngått å stå i den situasjonen vi er i dag.

- Ansvaret ligger hos HR, men de har ikke hatt overblikk, de har ikke skjønt hvilke konsekvenser dette kom til å få, sier den svenske fagforeningslederen Sven Cahier til E24.

Cahier leder SAS Tjänstemannaförening under den svenske fagforeningen Unionen, og representerer drøye 1.000 medlemmer.

Han mener bonusbråket i SAS er til stor skade for flyselskapet - og setter spørsmålstegn ved Ellekrogs håndtering av saken.

LES OGSÅ: Fem norske SAS-sjefer fikk bonus

FÅR KRITIKK: Henriette Fenger Ellekrog har signert alle de 18 bonusavtalene som SAS har gitt til enkelte sjefer i selskapet.

- Fagforeningene ikke informert

VG kunne i dag avsløre hvilke 18 sjefer i SAS som har fått fete bonuser samtidig som vanlige ansatte i flyselskapet har mistet jobben, gått ned i lønn og godtatt pensjonskutt - for å nevne noe.

Beslutningen om å gi bonus ble ifølge Cahier ikke behandlet i SAS-styret og fagforeningene ble aldri orientert.

- Det er ikke blitt nevnt, sier Cahier.

KRITISK: Sven Cahier er sterkt kritisk til hvordan HR-avdelingen i SAS har gått frem for å få gjennom bonus til utvalgte ansatte.

Dermed fikk de ansattes representanter aldri heller noen mulighet til å vurdere hvorvidt bonusene var velbegrunnet.

LES OGSÅ: - Bør få fyken, ikke bonus

LES OGSÅ:Bonusbråket fortsetter: Ansatte raser mot SAS-sjefen

Sterke reaksjoner

I etterkant kan det fremstå som en uklok beslutning. Bonusene vekker nemlig sterke reaksjoner.

- Det er mange som oppfatter dette som støtende. Vi har fått reaksjoner selvfølgelig fra ansatte, men også fra mange passasjerer, sier Cahier.

Han er ikke kategorisk i mot bruk av bonus og sier at for enkelte av de 18 som ble innvilget opptil seks måneders ekstra lønn, så foreligger det gode grunner for den ekstra påskjønnelsen.

Problemet er etikken - og skadevirkningene av «hemmeligholdet» rundt bonusene.

E24 har onsdag forsøkt å få tak i Henriette Fenger Ellekrog og har informert SAS om beskyldningene rundt hennes håndtering av saken.

Ellekrog ønsker ikke å kommentere saken i media, opplyser informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

- Ledelsen ønsker å føre direkte dialog med fagforeningene på dette temaet. Vi tror saken er best tjent med det, sier Johansen.

LES OGSÅ: SAS-ansatte raser etter lederbonus

- Burde tatt grep

- Spørsmålet er først og fremst moralsk. Men det er også et spørsmål om hvor forretningsmessig smart dette er.

Cahier kritiserer HR-ledelsen for ikke å ha skjønt konsekvensene, og for ikke å ha tatt grep for å sørge for at bonus-saken gjorde minst mulig skade.

- De burde skjønt at dette kom til å komme ut.

Cahier reagerer på beløpene som er gitt, antallet ledere som har fått bonus, samt at vilkårene for å få bonus virker inkonsekvente.

- Noen av de som har fått bonus, har vært sterkt involvert i arbeidet med innsparingene. De har jobbet veldig mye ekstra. Andre har ikke vært spesielt engasjert.

Ifølge Cahier er det også slik at blant tre sjefer som har likt ansvar i SAS, så er to innvilget bonus, men tredjemann ikke.

- Det er vanskelig å forstå begrunnelsene, sier Cahier.

LES OGSÅ: Ansatte tar ut stevning mot SAS

- Ikke unaturlig, men umusikalsk

-UMUSIKALSK: Førsteamanuensis Espen Andersen ved BI mener bonusene i SAS tyder på dårlig gehør for de ansattes situasjon hos ledelsen.

- Når et selskap er på konkursens rand er det ofte slik at de ansatte begynner å se seg om etter ny jobb, og gjerne i god tid før selskapet går dukken. Da er det ikke unaturlig at man betaler nøkkelpersoner for å stå ut i jobben. Men performance-bonusene kommuniserer ikke særlig bra til de ansatte, sier førsteamanuensis Espen Andersen ved BI.

Han mener de skarpe reaksjonene fra de norske tillitsvalgte i noen grad kan tilskrives forskjellene mellom norsk og svensk ledelseskultur.

- I Norge har vi færre store selskaper og nesten alle sammen er statseid. Det å ta ut høy lønn, spesielt i nedgangstider, er mindre akseptert, og de norske lederlønningene i store selskaper er ofte lave sammenlignet med i utlandet, sier Andersen.

- Jeg synes dette er umusikalsk fra SAS-ledelsen, men det virker ikke som noe tema for svenske ledere.

BI-forskeren mener saken kunne vært løst gjennom avtaler om aksjeopsjoner, men understreker at dette måtte ha blitt gjennomført i henhold til svensk lovverk. Den typen prestasjonsbaserte bonuser SAS til slutt landet på, er han mer skeptisk til.

- Hvis SAS ikke skjønner at dette skurrer, har de dårlig gangsyn, sier han.

LES OGSÅ: SAS-avtale kan være ugyldig

FAGFORENINGSTOPP: Helge Thuesen, leder i de danske kabinansattes fagforening CAU.

CAU: - Uanstendig

Den danske kabinforeningen CAU ønsker ikke å kommentere saken overfor E24 onsdag, men formann Helge Thuesen sa følgende til DR tidligere i januar:

- Vi finner det uanstendig og uetisk at man har gjort dette. Vi fikk pistolen mot hodet i november og ble truet med konkurs. To måneder etter går de så ut og belønner ledere for deres arbeid.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. I dag må SAS-sjefensvare for bonusbråket

  2. Fem norske SAS-sjeferfikk bonus

  3. Tillitsvalgt i SAS: - Vi er ført bak lyset

  4. Sure SAS-ansatte vil hellerjobbe i Norwegian

  5. - Tiden er inne for en visjonær sjef