Svenskene tar jobben fra norsk ungdom

Arbeidsinnvandringen fra Sverige fører til at norske ungdommer får problemer med å få seg deltids- og sommerjobber.

ATTRAKTIV ARBEIDSKRAFT: Svensker har fått mye skryt for sin gode service og arbeidsmoral. Nå viser en ny rapport at deres inntreden på det norske arbeidsmarkedet gjør det vanskeligere for norsk ungdom å få jobb. Illustrasjonsbilde.
Publisert:

Det framgår av undersøkelsen Fortrenges norsk ungdom i arbeidsmarkedet? skriver Aftenposten. Undersøkelsen er en del av et forskningsprosjekt ved Frischsenteret på Universitetet i Oslo og er finansiert av Arbeidsdepartementet.

Forfatter av oppgaven, Camilla Sundt, konkluderer med at svenskenes inntog i arbeidsmarkedet har gjort det spesielt vanskelig for ungdom på 17-18 år som søker jobb for første gang.

– Analysen viser at en økt andel svensker har en negativ effekt på sannsynligheten for at norsk ungdom i 17-årsalderen er i jobb. Når andelen svensk ungdom stiger med 1 prosentpoeng, faller andelen av norsk ungdom som er i jobb med et halvt prosentpoeng, sier Sundt.

I Sverige er arbeidsledigheten på 7,8 prosent, mot lave 2,7 prosent i Norge. For svensk ungdom er ledigheten 22,5 prosent mens den er 8 prosent i Norge. I fjor steg antallet svenske arbeidstakere i Norge til over 25.000.

Les også

Sverige skal løse dansk jobbkrise
- Svensker ler mer enn nordmenn på jobb

Publisert: