STØRRE BEHOV FOR EKSPERTER: Jakter på eksperter
- Vi vil ha 20 ansatte med doktorgrad innen 2015, sier Aker Solutions- sjef.
Aker Solutions' senter for undervannsteknologi i Lier ønsker toppkvalifiserte medarbeidere for fremtiden.
De har ambisjoner om ha 20 ansatte med doktorgrad innen 2015.
Vil sikre seg superhoder
- Vi ser at for å beholde konkurransekraften og utvikle det teknologiske miljø i Norge må vi spisse kompetansen, sier Terje Bråthen, sjef ved senteret på Tranby i Lier til E24.
I dag har senteret med nær 600 ansatte fem personer med doktorgrad. Målet er å ta inn tre doktorgradsstudenter årlig- og å ha 20 ansatte med doktorgrad i 2015.
Dette er noe konsernet selv definerer som "et hårete mål".
- Dette vil vi gjøre på tre måter, tilby egne ansatte som vil tilby seg doktorgradsfordypning, søke samarbeid med forskningsinstitusjoner og ansette folk som allerede har doktorgrad, sier Bråthen.
LES OGSÅ: Søker ikke IT-doktorgrader
Trenger faglig sterk sjef
Han mener norsk næringsliv i større grad må knytte seg til høyskoler og universitet for å sikre seg toppkvalifiserte kandidater.
- Vi tror potensialet for å knytte seg til forskningsinstitutter er stort, også i utlandet, mener han.
Å lede sterke teknologiske fagmiljø er også krevende for sjefen som skal lede mennesker med sterk spesialkompetanse.
- Her må også lederne ha stor fordypning og forståelse for faget, mener Bråthen.
Forventer flere
Ole Petter Melleby, partner og leder av research og analyseteamet til hodejegerselskapet ISCO Group mener det særlig er innovasjonsrettede bedrifter som har ansatte med doktorgrad.
- Organisasjoner med særlige krav til forskning og utvikling av nye produkter, tjenester eller strategier, sier han til E24.
Han er enig med Bråthen i at det kreves ekstra sterk spisskompetanse for å være leder for ansatte med doktorgrad.
- Man må ha svært god fagkunnskap selv. Etter hvert vil man se flere lederkandidater med doktorgrad i kunnskapsintensive bedrifter, mener han.
- Vi ser flere vil få doktorgrad i fremtiden. Da vil flere bedrifter kreve det hos sine ansatte, det gjelder spesielt innenfor sykehussektoren, bioteknologi og naturvitenskapelige bransjer der akademia, forvaltning og forsking-og utvikling står sterkt, mener Melleby.
Trenger flere i næringslivet
Seniorrådgiver Lise Våland Sund i Forskningsrådet mener ansatte med doktorgrader er mest vanlig i teknologibedrifter, som for eksempel de store oljeselskapene og spin-off bedrifter fra universitets- og forskermiljø.
- Og så er det enkelte bransjer som nesten ikke har ansatte med doktorgrader, sier hun.
Forskningsrådet har startet opp nærings-ph.d.-ordningen for å øke antallet doktorgrader i næringslivet.
- Den er åpen for alle bedrifter som vil bruke forskning strategisk. Det kan være alt fra organisasjonspsykologi til kjernefysikk. Fellesnevneren er at de må være ansatt i bedriften mens de tar doktorgrad i et område strategisk viktig for bedriften, sier hun.