Ledertalentene 2017

Samya er «årets drivkraft» i Ledertalentene 2017: – Jeg vet at jeg ikke vet alt

Samya Halim irriterte seg over mangel på struktur og planlegging under oppveksten i Marokko. Nå er hun i toppledelsen i Altus Intervention – bare 31 år gammel. 

ÅRETS DRIVKRAFT: Samya Halim i Altus Intervention.
 • Nina Tuv
Publisert:

– Da jeg var liten spøkte foreldrene mine med at det måtte være noen tyske aner i meg, sier Samya Halim (31) til E24.

Hun er vinneren av kategorien «årets drivkraft» i Ledertalentene 2017.

Brorparten av oppveksten til Halim ble tilbrakt i Marokko, hvor kulturen er vennlig og avslappet, og hvor planlegging og struktur ikke var fult så fremtredende som Samya gjerne skulle hatt det til.

– Jeg er direkte, strukturert, effektiv og opptatt av å være rettferdig. Det er ikke typisk marrokansk. Da jeg vokste opp ble jeg kritisert for disse kvalitetene, og var litt outsider. Men så viste det seg å være verdifullt likevel, og det er jeg glad for, sier Samya.

Trives som leder

Halim besitter stillingen Vice President of Operations i brønnintervensjonselskapet Altus Intervention, hvor hun leder en gruppe på 175 personer. Hennes ansvarsområde har en årlig omsetning på rundt 500 millioner kroner.

Hun er utdannet sivilingeniør innen Industrial Engineering fra toppskolen INSA Lyon i Frankrike, og ble uteksaminert midt i krisetiden i 2009.

– Produksjonssektoren var hardt rammet, og veldig få selskaper ansatte folk. Så var det en venn som fortalte meg at jeg burde sikte meg inn mot olje og gass, forteller Samya.

Dermed begynte hun å jobbe offshore for Schlumberger i Norge.

– Det var veldig «hands on» og intenst, og jeg lærte utrolig mye. Etter det dro jeg tilbake til Frankrike med all denne nye kunnskapen i bagasjen, og det var da ting tok en ny retning, forteller Samya.

Tittelen tilbake i Frankrike var Supplier Leader. Hun oppdaget at hun trivdes med å møte ulike selskaper og ledere og å se ting i et større perspektiv enn det jobben faktisk innebar. Halim bestemte seg for å dra tilbake til Norge. Hun startet i Altus Intervention, hvor hun er i dag.

– I løpet av to år har jeg vært ansatt i tre forskjellige stillinger. Det har ikke vært planlagt fra min side. Men det jeg liker så godt ved det er at jeg har blitt pushet av folk under meg, og ikke ledelsen. De ansatte har gitt meg veldig gode tilbakemeldinger, sier hun.

Les også

Sven er «årets innovatør» i Ledertalentene 2017: Opplever enorm interesse etter «fiskevekt»

– Jeg vet at jeg ikke vet alt

– Du er relativt ung til å ha nådd så langt. Hvilke utfordringer har du møtt på veien?

– Jeg har alltid vært i en mannsverden, ikke bare da jeg begynte i prosjektering. Det er klart det er utfordrende. Jeg har vært i nok av situasjoner hvor jeg har vært nødt til å bevise at jeg er god nok. Nå er det også et gap i aldersforskjell, sier hun.

– Jeg vet at jeg ikke vet alt og at jeg har mye å lære. Når folk rapporterer til meg forteller jeg de alltid at de antagelig vet mer enn meg, sier Samya, og legger til:

– Det jeg har, er evnen til å undersøke problemer og organisere. Jeg er åpen for å lære og jobbe i team. Og det jeg gjør best er å få alle til å jobbe sammen mot et felles mål, selv i grupper hvor folk snakker ulike språk og kommer fra ulike kulturer.

I kategorien i Ledertalentene som Halim nå står som vinner av, beskrives en god kandidat som en som «har drevet frem en betydelig endringsprosess på en måte som har balansert menneskelige hensyn og organisatorisk effektivitet.»

I en tid med kostnadskutt og effektivisering forteller Halim at hun forsøker å være et godt eksempel for få folk med på endringene.

– Endringer er ofte vanskelig å akseptere. Det kan føre med seg konflikter. Men jeg prøver å holde det så objektivt som mulig, og fokusere på fordeler og fakta og ingenting personlig.

– Den beste måten å lede på er å «lead by example». Selv om vi har noe som virker, kan små endringer gjøre det bedre. Vanligvis implementerer jeg disse tingene i min egen produktlinje, slik at hvis folk ser fordelene vil de følge etter.

Les også

E24 lanserer ny nyhetstjeneste: – Det beste som har skjedd norsk mediebransje på mange år

Viljen til forbedring

I Samyas nominasjon roses hun for håndteringen av utfordringene Altus, som de fleste selskaper i olje- og gassindustrien, har stått overfor i nedgangsperioden de siste årene:

«I slike perioder er det ekstra krav til lederskap for å holde ro i rekkene og sørge for riktig fokus ved tett oppfølging av sitt personell. Dette var alle roller som Samya overbeviste stort i og håndterte på et nivå langt over hva hennes erfaring skulle tilsi.»

Selv forteller hun om viktigheten av viljen til å gjøre ting bedre, og troen på at nødvendige endringer er gjennomførbare.

– Visjonen av dette er det jeg prøver å ta med meg. Jeg kan lett bli overveldet av oppgavene mine, men jeg prøver i stedet å se på det som en stor mulighet. Den visjonen gir meg stor tilfredshet. Det gjør også at de rundt meg klarer å endre perspektivet til å se mer positivt på det, sier Samya.

– Hva er dine beste egenskaper som leder?

– Organisering. Jeg er strukturert og følger opp regelmessig, slik at alle vet hva de skal gjøre. Jeg tror ikke at ting blir gjort av seg selv. Jeg er opptatt av å få alle til å jobbe mot et felles mål, slik at kreftene blir brukt riktig. Det er fort gjort å bruke mye energi på noe som ikke nødvendigvis sender oss i riktig retning.

Les også

Her er Navs nye prognose for Norge

Tilpasser seg Norge

Fra før snakker Halim flytende fransk, arabisk, tysk, spansk og engelsk, og nå begynner hun også å bli dreven i norsk. Hun forteller at hun foreløpig ikke har lagt noen langsiktige planer, men at hun trives godt i Norge.

– Da jeg begynte i Altus bestemte jeg meg for å lære språket. Kulturen her er annerledes, selv om jeg har bodd i Europa lenge. Jeg trives veldig godt med de jeg jobber med her, men å skape et sosialt nettverk er litt mer utfordrende her enn andre steder.

Jobben innebærer at hun for tiden er bosatt i Bergen.

– Alt regnet her gjorde at jeg måtte endre perspektivet mitt litt, ler hun, og fortsetter:

– Det hender jeg innser at jeg ikke engang tenker over det lenger, så da må jeg jo ha blitt litt norsk.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2017
 2. Ledelse
 3. Arbeidsliv
 4. Karriere
 5. Leder
 6. Ledertalentene

Flere artikler

 1. Her er ledertalentjuryens begrunnelser

 2. Nå ankommer ledertalentene

 3. Marie Nielsen (35) til topps i Ledertalentene 2017

 4. Opplever enorm interesse etter «fiskevekt»

 5. Bjørnar er «årets økonomihode» i Ledertalentene 2017: – Viktig drivkraft i kjempefusjon