Jobbing i utlandet kan gi fart på karrieren

Utenlandserfaring er et pluss, men kan også gi noen karrieremessige skjær i sjøen, mener juryen bak E24s Ledertalentene.

REIS UT: Arbeidserfaring fra det store utlandet, her representert ved Shanghai, London og New York, er viktig hvis du vil skille deg ut i søkerbunken.
  • Line Midtsjø
Publisert: Publisert:

Aldri har flere unge ledere jobbet utenfor Norges grenser, viser en gjennomgang av årets kandidatliste i forbindelse med kåringen av E24s Ledertalentene.

Dubai, Brasil, Sveits, Mexico, Shanghai, India og Sør-Korea er noen av områdene hvor årets ledertalenter har kontor og bolig.

Se hele listen over Norges fremste ledertalenter her

Kåringen baserer seg på tips, og nærmere 10 prosent av lederne det er tipset om i år, forvalter lederjobber i utlandet.

- Dette ser ut til å være en relativt ny trend som vi ser i årets kåring. Unge ledere har i større grad flyttet utenfor Norge, sier jurymedlem Karin Aslaksen til E24.

Etter en lengre karriere i Elkem- og Orkla-systemet, blant annet som HR- og kommunikasjonsdirektør, er Aslaksen på vei over til Politidirektoratet som deres første HR-direktør.

Aslaksen har sammen med Dag J. Opedal, Cathrine Foss Stene - partner i Markup Consulting og Tryge Walstad - partner og grunnlegger av Delphi Consulting, sittet i juryen til E24s Ledertalentene.

JURYEN LEDERTALENTENE: Cathrine Foss Stene, Trygve Walstad, Karin Aslaksen og Dag J. Opedal har kåret årets Ledertalenter på vegne av E24.

Femårsgrense

Juryleder Trygve Walstad mener det er klare fordeler ved å jobbe noen år i utlandet.

- Det er positivt at unge mennesker kommer seg ut i hvert fall i studier, får internasjonal erfaring og opplever andre kulturer, sier Walstad.

Men, det kan være lurt å komme hjem «i tide» påpeker han.

- Jeg opplever at det kan være en utfordring å komme hjem hvis man er for lenge ute. Tre til fem år kan være en passende periode, sier han.

Walstad har deltatt i juryen til Ledertalentene siden starten i 2009. Han mener årets kåring vitner om god tilvekst i norsk næringsliv.

- Jeg var imponert over det nivået vi hadde på ledertalentene i fjor, men årets liste er kanskje enda bedre, ikke minst når det gjelder kandidater med internasjonal erfaring. Dette lover godt for etterveksten av morgendagens ledere, sier jurylederen.

Ulempene som kan vente Ledertalentene:

Ledere som kommer hjem etter å ha hatt stort ansvar i utlandet, kan oppleve en nedtur når de lander hjemme i Norge.

Mange bedrifter er ikke klare til å ta i mot den ansatte, og videre karriereplan glimrer med sitt fravær.

Videre kan nettverket ha blitt noe tynnet ut, og tidligere ledere og andre som har bidratt med drahjelp kan ha blitt byttet ut, nevner jurymedlemmene bak årets ledertalentkåring.

REKRUTTERINGSEKSPERTER: Konsulentselskapet Mercuri Urval ved Rosalind Møyholm (venstre) og Anne Cecilie Braarud har gått igjennom alle tipsene og bearbeidet listene som ligger til grunn for juryens vurderinger.

- Jeg vil absolutt anbefale alle å søke internasjonal erfaring om man får muligheten. Men det kan være lurt å gjøre dette tidlig i karrieren, og at man ikke blir ute for lenge. Da er man heller ikke helt i toppen i organisasjonen, og det er større muligheter på å finne en passende jobb når man kommer hjem, sier Aslaksen.

Utfordrer norsk næringsliv

Tidligere konsernsjef i Orkla, nå styregrossist og executive advisor i FSN Capital, Dag J. Opedal, ønsker å sende utfordringen videre til næringslivet.

- Det er et klart pluss om man har internasjonal erfaring. Men vi har er et kulturelt problem i Norge når det gjelder å verdsette slik kompetanse. I Sverige har man gjerne et helt annen holdning. Her mener jeg norske bedrifter har en vei å gå, sier han.

Les flere saker:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene

Flere artikler

  1. Slik lages listene

  2. - Lurer på om det er janteloven som gjelder

  3. Skynd deg å tipse! Bare én dag igjen!

  4. Skynd deg å tipse - du har ut uken på deg!

  5. Ledertalent blir toppsjef i Danmark