Svenskene reiser hjem

Etter ti år med sterk svensk innvandring har pilene snudd. I 2015 kan det bli nedgang i antall svensker som bor og jobber i Norge.

REISER: Lavere etterspørsel i Norge i takt med en økende etterspørsel eter arbeidsledighet i Sverige fører til at Svenskene vender hjem.
Publisert:

Fra april til september forlot over 2.000 svensker Norge. I samme periode flyttet 1.800 svensker til Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Svenskene er sårbare for endringer i norsk og svensk arbeidsmarked. Når pilene går opp i Sverige og ned i Norge, påvirker det flyttestrømmene, sier Lars Østby, demograf i Statistisk sentralbyrå, til Aftenposten.

Hvis utviklingen fortsetter i siste kvartal, kan 2015 dermed bli første gang siden årtusenskiftet at det blir færre svensker bosatt i Norge.

At svenskene forlater landet, overrasker ikke sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen.

– Det siste året har etterspørselen etter arbeidskraft i Norge blitt mye lavere, samtidig som etterspørselen er veldig høy i Sverige. Samtidig er lønningene i Norge blitt mindre verdt sammenlignet med den svenske, på grunn av kronekursen, sier Andreassen.

Les også

I denne likestilling-statistikken blir vi knust av Sverige

Les også

Færre svenske sykepleiere rømmer til Norge

Les også

- Vi har hatt en oppblomstring av statssubsidiert hobbyarbeid

Publisert: