I dag må SAS-sjefen svare for bonusbråket

SAS-ledelsen møter fagforeningene til «oppvaskmøte» torsdag.

SKAL I MØTE: Toppsjef i SAS, Rickard Gustafson, skal møte fagforeningene i SAS i Stockholm torsdag. Der blir bonuser garantert et tema.
Publisert:

Torsdag er representanter for alle fagforeningene i SAS innkalt til et møte med ledelsen i Stockholm.

Ifølge SAS er dette et regulært møte med fagforeningene som administrerende direktør Rickard Gustafson har på jevnlig basis.

Møtet har ingen offentlig agenda, opplyser SAS.

Men E24 kjenner i alle fall en av sakene som kommer til å bli tatt opp: Bonus.

LES OGSÅ: Fem norske SAS-sjefer fikk bonus

LES OGSÅ: Store kutt for SAS-ansatte: Dette må de ofre

Bonusbråk

Fagforeningene i SAS har reagert svært negativt på at en gruppe ledere i flyselskapet har fått fete bonuser samtidig som vanlige ansatte i flyselskapet har mistet jobben, gått ned i lønn og godtatt pensjonskutt - for å nevne noe.

Onsdag avslørte VG hvilke 18 sjefer i SAS som har fått bonus, og hvor mye de har fått.

Samtidig er det klart at avtalene ble inngått uten at fagforeningene i SAS ble orientert, og HR-direktør Henriette Fenger Ellekrog får kritikk for ikke å ha skjønt konsekvensene av å gjennomføre bonusavtalene uten å drøfte dette med de ansatte.

LES OGSÅ: - Hun har ikke skjønt konsekvensene

Den svenske fagforeningslederen Sven Cahier sier til E24 at både SAS-ansatte og mange passasjerer har reagert svært negativt på avsløringene av de gullkantede avtalene.

I Norge krever fagforeninger at statsråd Trond Giske (Ap) kommer på banen i saken. Den norske stat eier snaut 15 prosent av aksjene i det skandinaviske flyselskapet.

SV-politiker Karin Andersen sier at hun mener disse lederne heller burde fått sparken, enn bonus. LO-leder Roar Flaathen stiller seg også bak de ansatte og krever full opprydding i SAS.

Foran møtet i Stockholm torsdag ligger det altså an til en skikkelig oppvask.

LES OGSÅ: - Bør få fyken, ikke bonus

Klare svar

Etter det E24 erfarer kommer flere av fagforeningsrepresentantene som i morgen reiser til Stockholm, til å kreve klare svar på bonusbråket fra SAS-sjef Rickard Gustafson.

Etter at bonusene først ble kjent, har norske fagforeninger gått hardt ut og det er blant annet reist krav om at de lederne som har nå fått bonus, må gå fra sine stillinger.

Andre spørsmål som trolig vil bli tatt opp på møtet er:

  • hvorfor ble ikke bonusavtalene drøftet med de ansattes representanter?
  • på hvilket grunnlag ble det bestemt hvem som skulle få bonus?
  • hva er den performance-relaterte delen av bonusavtalene?*

*Bonusavtalene er beskrevet som både såkalt «stay on-fee», men er også basert på performance. Men hva performance-delen har bestått av i denne perioden der ansatte er blitt sagt opp, sentralisert til Sverige og selskapet har kuttet der det kan, er det flere som lurer på.

LES OGSÅ: Bonusbråket fortsetter: Ansatte raser mot SAS-sjefen

- Ordinært møte

Informasjonssjef i SAS Norge, Knut Morten Johansen, opplyser til E24 at møtet torsdag er av ordinær karakter.

- Veien videre nå vil jo være naturlig å diskutere, selvsagt, skriver Johansen i en melding til E24.

At bonusavtalene blir tema, virker også SAS forberedt på. Selv om ledelsen ikke involverte fagforeningene i prosessen da bonusavtalene ble inngått, er Gustafson ifølge SAS nå klar til å gå i dialog:

- Gustafson vil føre dialogen direkte med fagforeningen i denne saken. Det er alle best tjent med. Individuelle avtaler som SAS gjør med den enkelte medarbeider diskuterer selskapet ikke offentlig. Det gjelder også for disse individuelle avtalene, skriver informasjonssjef Johansen til E24.

LES OGSÅ: SAS-ansatte raser etter lederbonus

Publisert:
Gå til e24.no