– Ledigheten i oljebransjen vil fortsette å øke

På tross av nedskjæringer og svekket oljepris er fortsatt Statoil norske ingeniørstudenters drømmearbeidsgiver. Det kommer til å endre seg, mener ekspertene.

BLIR FÆRRE: Statoil klarte å hold på plasseringen sin på ingeniørstudentenes Universumlister, men antallet studenter som drømte om selskapet ble noe mindre.
Publisert: Publisert:

Siden april i fjor har oljeprisen falt med over 40 prosent, og de fleste selskapene i norsk oljebransje har sett seg nødt til å kutte kostnader og arbeidsplasser.

En av dem som har kuttet flest stillinger i Norge, er Statoil.

Likevel drømmer fortsatt 28 prosent av norske ingeniørstudenter om jobb i oljegiganten, viser årets Universumkåring.

Alle disse vil det ikke være plass til, mener forsker Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå (SSB).

SIKKER: SSB-forsker Torbjørn Eika.

– Det vil være mye vanskeligere å få jobber i petroleumsvirksomheten enn før, og vurderingen av jobbsikkerheten er redusert. Det er også grunn til å tro at lønnsutviklingen i petroleumsnæringen vil bli svakere enn tidligere, og kanskje lønnsnivået for nytilsatte også vil gå litt ned, sier han til E24.

Eika understreker oljesektoren ikke er alene om dette og at nordmenn kan forvente økt ledighet i de fleste bransjer i neste årene.

– Jobbutsiktene i oljebransjen er imidlertid mye dårlige nå enn tidligere, sier han.

Søk i listene over de mest populære arbeidsgiverne her

Bør vurdere andre industrier

Statoil var et av svært få oljeselskaper som beholdt plasseringen på ingeniør-kåringen fra Universum sammenlignet med i fjor.

Oljeserviceselskapet Aibel, der det er varslet massive kutt, har for eksempel falt 34 plasser siden i fjor og ligger nå på en 57. plass.

Dette til tross for at selskapet nylig har vunnet storkontrakt som sikrer mye jobb.

– Vil det være lurt for flere å søke seg vekk fra oljebransjen?

– For noen kan det nok være lurt. Dette vil jo være avhengig av en rekke faktorer inklusive preferanser, ens posisjon i bedriften, bedriftens posisjon i markedet og hvor enkelt man kan skaffe seg en passende jobb utenfor, sier Eika.

Han legger til at SSB regner med at sysselsettingen både i oljeselskapene og leverandørindustrien vil gå noened, og at lønnsomheten i oljeselskapene vil være mye dårlige enn i de senere årene.

Les også

- Forsvaret har klart å få frem et preg av eksklusivitet

Uenig

Pressesjef Thina Hagen i Norsk olje og gass mener Eika er for tidlig ute med å trekke konklusjoner om oljebransjens fremtid.

– På tross av svingninger i oljeprisen, og en justering av et for høyt kostnadsnivå, kommer vil til å ha mange interessante arbeidsplasser for ungdom i flere tiår fremover, sier hun til E24.

Onsdag ble det klart at 11 prosent flere ungdommer har søkt seg til teknologi- og realfagsstudier sammenlignet med 2014, viser tall fra Samordna Opptak.

Hagen tror det vil være plass til mange av disse studentene i den norske oljesektoren. Hun håper at denne trenden vil fortsette slik at bransjen ikke blir avhengig av å hente arbeidskraft fra utlandet for å dekke sine rekrutteringsbehov.

– For det norske arbeidsmarkedet som sådan er det sunt at presset er redusert noe, og vi vil gjennom våre prosjekter og aktiviteter vise ungdommen at det er all grunn til å gjøre regning med oss som næring og som arbeidsplass også i årene fremover, sier Hagen.

Les også

Her er norske studenters drømmearbeidsgivere

Skal ta tilbake toppen

VIL TILBAKE PÅ TOPP: Rekrutteringsansvarlig Tone Rognstad i Statoil.

For første gang på flere år måtte Statoil ta til takke med en andre plass på Universumkåringen for økonomistudenter. Dette skal ikke vare lenge, understreker rekrutteringsansvarlig Tone Rognstad i Statoil.

– På tross av omstilling i vår industri har vi opprettholdt vår posisjon som den meste attraktive arbeidsgiveren for teknologer. Det er vi meget stolte av. Samtidig er vi nå nummer to for økonomer, noe som også er et sterkt resultat.

Les også

Verdens oljetopper har mistet troen på høye oljepriser

– Men vår ambisjon er absolutt å komme tilbake som den meste foretrukne arbeidsgiveren for økonomer, sier hun.

Rognstad legger til at selskapet fortsatt til tross for at de er inne i en omstillingsfase vil rekruttere lærlinger, nyutdannede og sommerstudenter.

– Det er viktig for oss å være en attraktiv arbeidsgiver. Vi har fortsatt stor pågang når vi lyser ut etter lærlinger, sommerstudenter og nyutdannede, sier hun.

Blir ikke ledigelenge

– Konjunkturene svinger, og ingeniørene har kanskje større tro på at behovet vil øke i årene som kommer, sier kompetansedirektør Are Turmo i NHO.

Han tror ikke det er noe problem at ingeniørstudentene fortsatt søker mot oljebransjen, men de kan være nødt til å omstille seg.

– Ingeniører kommer til å være etterspurt, selv om det skulle vise seg at ikke like mange som før kan jobbe i oljesektoren, sier Turmo.

Han tror derfor det er for tidlig å trekke noen bastante slutninger om det er lurt av studentene å søke seg til andre fag og sektorer.

– Det er ingenting som tyder på at vi vil få stor ledighet blant ingeniører. Det er et stort behov for ingeniører, og NHOs medlemsbedrifter signaliserer stor etterspørsel etter særlig elektro-, maskin- og bygningsingeniører, sier Turmo.

Les også

- Det holder ikke med bachelorgrad

Les også

Google: - Vi lyser aldri ut eksternt

Les også

Tusenvis av jobber borte, men studentene svikter ikke oljen

Publisert:

Her kan du lese mer om