Hydro-topp om å være operativ leder: – Får du en telefon på kvelden, kan du skvette litt til

Som operativ leder er det mest utfordrende at du har ansvaret for at dine ansatte skal komme trygt hjem fra jobb, mener Anneli Nesteng.

KRAFTVERKSJEF: Anneli Nesteng, som er kraftverksjef for Hydro i Sogn, mener hun har drømmejobben.

Foto: Hydro
  • Ingvild Sagmoen
  • Eirik Amb Nysveen
  • Astrid Dalen
Publisert:,

– Du har aldri fri når du jobber operativt. Får du en telefon på kvelden, kan du skvette litt til, fordi du alltid tenker: «Kan det ha skjedd noe i driften? Med noen?», forteller Anneli Nesteng, kraftverksjef i Hydro.

– Det er så mange risikoer, og det kan også være risikoer vi ikke har klart å identifisere. I alle lederstillinger må du jobbe mye, men som operativ leder tar ansvarsfølelsen for mennesker og deres sikkerhet opp veldig mye av tankevirksomheten, legger Nesteng til.

38-åringen, som trådte sine barnesko i Sarpsborg og ble regionvinner for Vestlandet i 2013-utgaven av Ledertalentene, har de siste snart fire årene vært Hydros kraftverksjef i Sogn.

Her har Nesteng det operative ansvaret for fem kraftverk, og det er altså ansvaret for de ansatte hun trekker frem som den største utfordringen ved å være operativ leder.

Vi ønsker ditt talent-tips!

E24 skal igjen kåre Norges beste ledertalent! Vi leter etter dyktige ledere under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?

Kanskje er det DU som tipser oss om årets vinner? Klikk her for å melde inn din kandidat

– Har drømmejobben

I år er første gang «Årets Drivkraft» er en kategori i Ledertalentene-kåringen. Kategorien gjelder for talenter som har operativt lederansvar der produksjonen faktisk skapes. Nesteng mener at det viktigste innenfor denne type lederskap er at man må evne å kombinere tanker rundt den strategiske retningen for selskapet, samtidig som man må lede bedriften i en hverdag som er preget av uforutsette hendelser.

– Etter snart fire år synes jeg fortsatt jeg har drømmejobben. Jeg får lov å tenke strategisk og løfte blikket innimellom, mens jeg andre dager er helt nede i muttere og skruer. I denne jobben må man tørre å ta sjanser, og basere beslutninger på godt etablerte rutiner og erfaringer i bedriften, sier Nesteng.

– Viktigst å ivareta sikkerheten

Nesteng forteller videre at det aller viktigste hun gjør, er å ivareta sikkerheten

– HMS og sikkerhet er førsteprioritet for enhver operativ leder. Den økonomiske driften er selvsagt også viktig, men risikoaspektet er enda viktigere – det å ha ansvar for at alle skal komme seg trygt hjem fra jobb, sier Nesteng.

Som sjef for vannkraftverk vil dette konkret si at det er kraftverksjef Nesteng som skal avgjøre om en ventil skal åpnes eller ikke, basert på det beslutningsunderlaget som er tilgjengelig.

– Det er kjempestore energimengder det er snakk om – risikoene er så reelle i vannkraft.

– Og når du som leder i en operativ stilling titter rundt deg – er det ofte ingen på siden eller over deg – da innser du at det er du som må ta avgjørelsen. Det er du som må sette signaturen din på godkjenningspapiret. Operatørene er nok ofte mer risikovillige enn meg, men jeg er veldig bevisst på at ansvaret til syvende og sist er mitt, forklarer Nesteng.

Nesteng har 30 ansatte under seg, ikke flere enn at hun kjenner hver enkelts styrke og svakheter. Samtidig leier Hydro inn mange entreprenører, og benytter seg blant annet en del av utenlandsk arbeidskraft.

– Dette gir nesten en enda større følelse av ansvar, fordi du ikke kjenner dem på samme måte. Og de utenlandske arbeidere kan komme fra en kultur hvor man forholder seg annerledes til risiko enn vi gjør. Det er derfor superviktig at alle jobber etter «Hydro-standarden», sier Nesteng.

– Kan stille flere spørsmål som kvinne

Innenfor drift er det gjerne ganske mannsdominert, og slik er det også innen vannkraft som Nesteng driver med.

– Jeg tror faktisk det kan være en fordel å være kvinne i denne bransjen, fordi det er lettere å stille spørsmål. For menn forventes det kanskje i større grad at det er tekniske ting de burde ha fått med seg under oppveksten, eller når de har skrudd bil. Det er ikke forventet like mye forkunnskaper hos en kvinne, sier Nesteng, som selv har sivilingeniørutdannelse fra Tyskland og NTNU.

Hun mener for øvrig at det ikke der helt essensielt at man har teknisk fagbakgrunn som operativ leder, og viser til at mange dyktige operative ledere i Hydro har sin utdannelse fra Handelshøyskolen.

– Det viktigste er at man har en genuin interesse for det man holder på med, i tillegg til at man må ha evne til å sette seg inn i tekniske problemstillinger, sier Nesteng, og legger til:

– Enhver bransje har uansett så mange særegenheter at selv med en seksårig utdannelse, vil du ikke ha møtt på alle utfordringene du risikerer å møte på i den daglige driften.

– Bunnsolide sogninger

Nesteng sier videre at hun heller aldri har følt at det har vært noe problem at hun startet opp i lederstillingen i forholdsvis ung alder.

Les også

Nå kan du hjelpe disse med å finne årets ledertalent

– Jeg er veldig tydelig på hva som er mine intensjoner, og har ingen skjult agenda. Når operatørene vet det, stoler de på deg som leder, og det veier opp for den manglende erfaringen, sier Nesteng.

Hun peker også på at det er en stor fordel å jobbe i et stort og trygt system som det Hydro er, og at kraftverket i Sogn var en godt styrt organisasjon før hun tok over som leder.

– Hydro er et bunnsolid selskap med mange dyktige mennesker. Det er kanskje et litt traust selskap, men samtidig snur de seg fort rundt når det skal skje store transaksjoner. Etter flere år med sommerjobber i Hydro, prøvde jeg meg både i Aker og Statoil etter studiene, men jeg følte jeg kom hjem, da begynte i Hydro.

Dette ser Borregaard-sjefen etter i en leder

Ole Gunnar Jakobsen er direktør i Borregaard og fabrikksjef for hovedanlegget i Sarpsborg, som med 700 ansatte er blant markedets ledende innen cellulose og biokjemikalier.

Under årets kåring av Ledertalentene hos E24 skal han være fagperson i kategorien «Årets drivkraft». Kategorien gjelder for talenter som har operativt lederansvar ute der produksjonen faktisk skapes.

– Når vi rekrutterer eller skal lete etter mennesker som kan være aktuelle hos oss, er jeg opptatt av at vi skal bruke tid på mennesket. Kompetansen sjekkes selvfølgelig i prosessen, den gir trygghet, men i utgangspunktet er jeg ikke så opptatt av det faglige. Jeg leter først og fremst etter noen med humør, folk med vilje, lyst og motivasjon. Det er overordnet viktig for meg, sier Jakobsen til E24.

Borregaard-sjefen snakker om hva han ser etter hos en leder.

Ole Gunnar Jakobsen, direktør i Borregaard og fagekspert I Ledertalentene 2016.

Foto: Borregaard

– Jeg prøver å tenke: Hvordan er dette mennesket til å lede andre? Har dette mennesket evne og lyst til å utvikle mennesker?

– Først vil jeg danne meg et bilde av hvordan vedkommende er å jobbe med, fortsetter han.

– Hvis jeg selv hadde vært underordnet denne personen, ville jeg følt at dette er en som løfter meg og drar meg?

Jakobsen understreker at personen må ha humør, fart og glede.

– Hvis det er der så tenker jeg: Er dette en som kan utvikle andre på bekostning av seg selv?

– En god leder har «stayerevne»

Mange som jobber i drift, med produksjon, logistikk og vedlikehold, jobber tett på selve driften og kan ofte oppleve at «det brenner hele tiden».

Da er man avhengig av de rundt seg, opplever Jakobsen. En utfordring med det kan være at man er så tett på hverandre at det kan bli vanskelig å være profesjonell hele tiden.

Les også

Ledertalentene-vinneren fra i fjor: – Må huske at man ikke er verdensmester

– I produksjonsmiljøer ser folk på deg som sjefen, og det er da du må stå frem og skape en lagfølelse, skape trenerfølelsen og være den som sørger for at folk ser sin bit og sin rolle. Man kan ha heftige diskusjoner samtidig som kan respekterer hverandre, sier han.

En god leder er en som søker kontinuerlig forbedring, som tør å tenke nytt, tør å utfordre etablerte sannheter og har en indre motivasjon for å utrette noe hver dag, mener Jakobsen. Den gode lederen må også ha evne til å ta en beslutning og stå på den.

– Vi vet at resultater ikke kommer over uker. Det er et halvår, et år eller kanskje flere. Da gjelder det å stå distansen og ha «stayerevne».

Les også

Nå kan du hjelpe disse med å finne årets ledertalent

Les også

– Man må tåle litt smerte av og til

Les også

- De fleste som blir ledere på et høyt nivå har «grit»

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene

Flere artikler

  1. Tror fremtiden er lys for tradisjonelle industribedrifter

  2. Nå kan du hjelpe disse med å finne årets ledertalent

  3. Siste sjanse! Denne helgen er siste frist for å tipse om ledertalenter

  4. Annonsørinnhold

  5. Nå er jakten på Norges beste ledertalenter i gang

  6. Skynd deg å tipse! Bare én dag igjen!