Eric (35) er «årets økonomistjerne»: – Det skal være lov å gjøre feil

«Det hær får du te. Prøv. Det værste som kan skje, e at det ikke går»

Publisert:

Nå kan du nominere ditt ledertalent for 2022!

For 14. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Vi har nå åpnet for nominasjoner, og du kan nominere din kollega, leder eller venn her.

I samarbeid med
finn
gjensidige
nho
bi
pwc
mercuri

Trønderen Eric- Mathias Five har siden ungdomsårene likt å ha mye ansvar, i alt fra idrett til lagfører i garden.

I dag er han finansdirektør i det trønderske selskapet Bitastad, som kjøper, eier og utvikler selskaper innen mat og drikke.

Det er ikke det å ha ansvaret alene han liker, men det å ha muligheten til å være med å påvirke andre.

En ydmyk Five forklarer at både det å bli nominert og å vinne kategorien «Årets økonomistjerne» i E24s ledertalentkåring er en lagseier.

Juryen så på Five som en sterk kandidat, spesielt på grunn av hvor sårbar restaurantbransjen var i fjor.

– Det er «viet» som har gjort disse presentasjonene. Selv om det er en pris til meg, så er det en organisasjon her som har stått så sykt i det, i to år, sier Five og legger til:

– Du er ingenting uten en organisasjon som jobber på.

Bitastad består i dag av serveringskonseptene Jordbærpikene, SOT bar & burger, Sabrura, Big Bite, Kompis, regnskapsbyrået AST og distributøren Matmegleren. Selskapet er etablert på mer enn 150 steder i Norge.
Det har vært steintøft

Når lyset skrus av

Et halvt år etter at Five begynte i selskapet, ble Norge stengt ned. Pandemien endret spillereglene for restaurantbransjen over natten.

Da stilte ledergruppen i Bitastad ultimatumet «enten så kan vi græv oss ned, eller så angripe vi». Ifølge Five var førstnevnte aldri et alternativ.

– Vi var et vekstselskap med god flyt, så skrus lyset av og 90 prosent av inntektene forsvinner på dagen. Da sitter du der og tenker «hva skjer nå».

Etter pressekonferansen i mars 2020 måtte alle lederne løse nye oppgaver på løpende bånd.

Ledergruppen sto overfor scenarioer de aldri hadde vært borti tidligere.

– Vi tok beslutninger i et rekordtempo. Alt vi vanligvis gjorde, ble gjort 20 ganger raskere, og med mye mer krevende problemstillinger. Motivasjonen ble at vi visste at vi hadde godt over 1000 ansatte som var helt avhengig av de beslutningene vi tok. Da var det viktig at vi var raskt på ballen, sier han.

Selv om pandemien har forsinket flere planer, har Bitastad de to siste årene åpnet 25 restauranter. Dette er ifølge Five fordi selskapet har turt å prioritere, noe som i perioder har vært steintøft.

Spesielt den menneskelige dimensjonen av jobben.

Hvordan man skal få mennesker til å prestere, handler egentlig bare om at du forstår dem.

– Vi har hatt mange permitterte, noe som har skapt usikkerhet, så det å gi god nok informasjon til enhver tid har vært utfordrende.

Selskapet har mange unge ansatte, og Five mener det er ekstremt viktig å være en god arbeidsgiver for disse.

– Gjør at du får lyst til å stå opp om morgenen

Da Five begynte å studere i 2008, fant han raskt ut at finans var veien å gå. Fem år senere begynte han å jobbe i et lite konsulentselskap.

Jeg skjønte at i et mindre selskap ville jeg få raskere eksponering, mer ansvar og ble kastet mer ut i ting. Da blir man ikke en av mange som skal gjennom et lengre standardisert løp, men man fikk muligheten til å påvirke veien sin i stor grad selv, forklarer Five.

I Bitastad har de rundt 1700 ansatte, hvor mange er unge og ikke nødvendigvis utdannede.

Five sier at det ligger mye motivasjon i å få lov til å jobbe i et selskap som skaper nye arbeidsplasser hvert år.

Det er en gave å få lov til å bidra til at dette blir gjort på en god måte. Det er virkelig givende, og gjør at du har lyst til å stå opp om morgenen, sier han.

Gjennom forskjellige ansvarsroller, og en mor som er sosionom, har Five gjennom årene blitt påvirket til å skape sin egen lederstil. Her har stabilitet har vært en av nøklene.

En tydelig og ærlig leder

– Jeg har veldig lite humørsvingninger. Du skal ikke være en leder som folk er redde for at kommer inn på kontoret og er i det ene humøret den ene dagen, og et annet den andre, sier han.

Selv om finansdirektøren har lite humørsvingninger, er han tydelig, og kan til tider være svært utålmodig, men dette er noe han jobber med, forteller han til E24.

– Det som er så fint med trøndere, er jo at du vil nesten alltid fremstå som jovial uansett, sier en lattermild Five, før han legger til: – Jeg har vært så heldig at jeg har jobbet med veldig mange gode ledere, og jeg har nok utviklet den delen av meg selv ved at jeg gjennom flere år har vært borti mye forskjellig.

Dersom man tar seg tid til å se enkeltmenneske, får man ganske mye mer i en beslutningen enn gode kalkyler og avanserte regneark.

Han har opplevd at i situasjoner hvor man ikke er tydelig, så kan det blir veldig utydelig. Noe Five mener bidrar til å skape en usikkerhet.

– Når man er tydelig og ærlig, så har man sagt det man mener fra første stund, og da er det ingen som går rundt og finner på egne historier, sier han.

I tillegg gir trønderen sine ansatte mye ansvar, har et fokus på å utvikling, og er veldig ambisiøs på sine ansattes vegne. Dersom han skal få til dette tror han det er viktig å skape en trygghet. En trygghet til å gjøre feil.

Ingenting er mer artig enn å se at de flyr

Hva er de største feilene du har gått på?

Five tenker seg grundig om før han bryter ut.

Det er så mange, vettu. Nei da. Jeg er veldig heldig fordi jeg har fått muligheten til å gjøre feil og lære av dem. Dersom man ikke tar beslutninger, gjør man jo ikke feil, men hvis man skal fremover, så må man det.

Gjør man feil, handler det mest om hvordan man enten rydder opp, eller lærer. Gjerne disse to i kombinasjon.

Jeg tror at grunnen til at jeg har fått såpass mye læring er fordi jeg har eksponert meg mye. Mye ansvar og oppgaver, og ikke vært redd for å si ja til noe som helst.

Til ansatte er han derfor opptatt av at det er lov til å gjøre feil.

–Jeg er nok også ganske tidlig ute til alle jeg har og har hatt ansvar for, ved å si «det hær får du te. Prøv. Det verste som kan skje e at det ikke går».

Det er ikke sånn at finansdirektøren kaster for mye ansvar over på sine ansatte. Han holder seg alltid tett på for å skape en trygghet underveis.

– Det er ingenting som er mer artig enn å se at de flyr. Når de tør å ta steget og fly av gårde. Det synes jeg er ordentlig gøy, sier Five.

Se enkeltmenneske

Trønderen legger mye i det å være oppdatert på hva hans ansatte jobber med. Han vet godt hvordan det står til både på privaten og på jobb, slik at han kan være en relevant sparringpartner.

Det finnes mennesker som har det bra, og det finnes mennesker som har det dårlig, og man har det på ulike faser i løpet av livet. Hvordan man skal få mennesker til å prestere, handler mest om at du forstår den enkelte, sier Five.

Selv om ordene hans høres enkle ut, legger ikke trønderen skjul på at det er krevende å ta beslutninger som påvirker mange. Det har han kjente ekstra mye på de siste to årene.

Dersom man i tillegg til gode analyser tar seg tid til å forstå menneskedimensjonen, får man ganske mye bedre grunnlag for en beslutning enn bare gode analyser og avanserte regneark alene altså.

Five er gift og har to barn, og har ingen planer om å flytte ut av Trondheim med det første. Hvor veien hans går videre klarer han ikke svarer på.

– Jeg vil nok alltid tenke at det som er spennende vil drive meg. Så hvor jeg er om ti år vet jeg ikke, men det er helt sikkert noe spennende, avslutter Five.

Les også

Jonas har gjort kometkarriere i Google: – Handler om å jobbe smart

Les også

Emilie Stordalen om faren: – Vi har ganske forskjellig stil

Les også

– Årets liste er kjempespennende

Publisert:
Gå til e24.no