Ledertalentene 2019

– Jeg tror på en lederstil som tilpasser seg

Årets ledertalent i 2016, Aneesh Rajaram, har tatt Vewd gjennom formidabel vekst. Selv har han vokst som leder - og blitt mer norsk.

GIKK TIL TOPPS: For tre år siden ble Aneesh Rajaram årets ledertalent. Da var han 34 år gammel og administrerende direktør i Opera TV.

Siv Dolmen / Siv Dolmen
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

– Tenkte du noen gang at du skulle bli værende i Norge så lenge?

– Nei.

Svaret kommer umiddelbart.

Det som i utgangspunktet skulle være et midlertidig opphold i Norge gjennom studentorganisasjonen Aiesec og senere internship i Opera Software, var aldri ment å være noe annet enn nettopp det: Midlertidig.

I dag er 37-åringen, som vokste opp i Bangalore - seksmillionersbyen som regnes som «Indias Silicon valley» - sjef i det såkalte OTT-selskapet Vewd.

OTT, står for Over the top – tjenesten som gjør at TV kan streames over internett.

Inderen bor nå i Oslo, har stiftet familie, og har lært seg å sette pris på det behagelige norske arbeidslivet.

Det har gått seks år siden han tok avgjørelsen om å flytte hit. 2013 var året alt skjedde på en gang. Rajaram valgte Oslo – og London.

– Jeg visste at jeg ville bli så lenge jeg kunne fortsette å bidra til Opera og nyte det jeg jobber med, og underveis bygget jeg fantastiske vennskap i Norge, så det var noe som holdt meg igjen.

I år er det ti år siden E24 startet Ledertalentene. I denne portrettserien intervjues de tidligere vinnerne.

Rajaram bruker litt tid på å forklare hva det var som gikk gjennom hodet hans den gangen, hvordan han så på seg selv som en «free soul» som kunne dra hvor som helst i verden han ville, og hvordan han begynte å tenke på at tiden var inne for å forlate Norge.

Det var på tide å utvikle seg videre, lære noe nytt, og han hadde fremdeles til gode å bygge på universitetsgraden og ta en MBA.

Løsningen ble studier ved London Business School. Så ble han spurt om å lede Operas TV-divisjon. Og så møtte han kvinnen som han i dag er gift med.

– Jeg sa til meg selv, okay, kanskje jeg skal bruke litt mer til i Norge, og ikke i London. Nå har jeg to barn og er en veldig lykkelig person. Jeg ser ikke for meg å dra.

Les også

Ble BT-sjef som 32-åring, ga opp mediekarrieren for å bli gründer

Konkurrerer og samarbeider med Google

Rajaram er kjent for å ha fått til en formidabel vekst med Opera TV.

Da han vant Ledertalentene ble det påpekt hvordan selskapet, under hans ledelse, tredoblet årsinntekten og firedoblet verdien. Også antall ansatte ble nær doblet.

Senere har Opera TV blitt til Vewd. Selskapet ble først skilt ut som en egen enhet fra Opera Software, før det i 2016 ble kjøpt opp av det amerikanske investeringsselskapet Moore Freres and Company.

Hovedkontoret er fremdeles i Oslo, og ledes av Rajaram.

Opera TV har på mange måter vært en pioner innen OTT, tjenesten som gjør at TV kan streames over internett.

Vewd har i dag markedsledende innen segmentet, og har blant annet levert nettleseren til Nintendo Wii og vært med på å muliggjøre verdens første smart-TV, utviklet av Phillips.

GLOBAL GJENG: Rajaram og gjengen på Vewd driver med OTT – «Over the top mediene services». Det vil si at de jobber med å muliggjøre streaming av TV over internett. Få er bedre enn Vewd på akkurat det.

Siv Dolmen / Siv Dolmen

Rajaram beskriver det Vewd holder på med som unikt.

– Det finnes noen som prøver gjøre akkurat det samme som vi gjør, men de er veldig små aktører.

Noe av det som er unikt er ifølge Rajaram den enorme kundebasen Vewd har, og ansatte som har vært med selskapet over lang tid og med uerstattelig kunnskap.

Samtidig kommer nye typer konkurrenter på banen, som for eksempel Google med sin utvikling av android-tv. Og Amazon, som forsøker dytte gjennom et nytt operativsystem for tv, som de har laget selv.

Likevel snakker Vewd-teamet med Google på telefon annenhver uke. For i nesten hundre prosent av android-tv-ene som shippes ut i verden i dag, er Vewds software innebygd.

– Vi gjør alle de tingene Google ikke gjør. Så de er også en veldig god partner!

Rajaram sier Vewd jobber med å bygge produkter som kan fungere over alt.

– Det er rivalisering overalt. Mellom Disney og Netflix er det OTT-rivalisering. Mellom Sony og Phillips er det tv-salg-rivalisering. Alle disse er våre kunder. Vi vil at alle skal eksistere. Så vi sørger for at vi gjør alt vi kan for at rivaliseringen skal bestå. Det betyr at industrien vokser og vi fortsetter å vokse med den. 

NORGESFAREREN: Rajaram er født i India, men har bodd nesten halve livet i Norge, og føler seg egentlig ganske norsk.

Siv Dolmen / Siv Dolmen

Flyttet til Norge i 2005

Rajaram vokste altså opp i Bangalore. I likhet med mange andre i den teknologiske hovedstaden, valgte han å utdanne seg til ingeniør.

Det var imidlertid ikke et åpenbart valg for Rajaram. Faren hans ønsket at han skulle ta over HR-bedriften han ledet.

– Han hadde nok drømmer om at jeg skulle gjøre det, men jeg sa at jeg ville studere til ingeniør, fordi jeg tror fremtiden handler om å ha noen grunnleggende ferdigheter innen det, forteller Rajaram.

Interessen for medisin gjorde at studievalget hans falt på medisinsk elektronikk, som handler om å bygge nødvendige medisinske systemer.

Samtidig begynte han å jobbe i Aiesec. Det ble en øyeåpner for ham. Han begynte å tenke at det kanskje ikke var ingeniør han skulle jobbe som likevel.

– Jeg så en helt ny verden av muligheter. Plutselig omgikkes jeg med personer fra 90 forskjellige land.

En trang til å reise ut av India og se og lære noe nytt vokste frem.I 2005 flyttet han til Norge gjennom en avtale med Aiesec.

Her gikk han inn i en jobb som leder for et team med 50 personer som jobbet med å finne praksisplasser for nyutdannede verden over.

Så åpnet det seg en praksisplass i Opera Software. Det ble også starten på en ganske travel periode i Rajarams liv.

For mens han jobbet seg stadig lenger inn i Opera-systemet – han fikk mer ansvar og selskapet vokste – begynte han på masterstudiene i London og pendlet nesten ukentlig mellom den britiske hovedstaden og Oslo. Ved siden av å reise verden rundt for å etablere Opera globalt.

DET HØLJER: Rajaram og hans PR-mann Thomas Ford løper gjennom regnet under en fotoshoot med E24. Vewd har sitt hovedkontor midt i Oslo sentrum, på Fridtjof Nansens plass ved Rådhuset.

Siv Dolmen / Siv Dolmen

Da E24 snakket med Rajaram i forbindelse med Ledertalent-kåringen i 2016, beskrev han perioden som «de mest intense 18 månedene i livet mitt».

– Ja ja, sier Rajaram nå.

– Ganske hektisk. Masterstudiene og veksten i selskapet var hektisk. Men det slår ikke livet slik det er nå. Som er å lede selskapet jeg bryr meg så mye om, i tillegg til å være en familiemann. Som har sine egne utfordringer og ting en kan nyte. Det er faktisk mer hektisk nå enn det var da. Piece of cake sammenlignet med å ha to barn og et hus…

Rajaram ler.

– Hvordan balanserer du tiden mellom jobben og familien?

Han tenker seg litt om.

– Gjennom god kommunikasjon, egentlig. Det er det alt handler om. Forventningsavklaringer og god kommunikasjon, og å innse hva som er viktig for meg og min familie. Det innebærer at jeg ikke kompromisser med den tiden om morgenen som jeg har med barna mine før jeg leverer dem i barnehagen. Det er min tid med dem. Dette er også et privilegium i Norge. Det er akseptert. I en sånn type jobb som jeg har, i en annen del av verden, ville ikke det vært akseptert. Du må være på telefonen fra seks om morgenen. Så jeg tar det privilegiet. 

Rajaram vil heller ikke kompromisse på middagstid.

– Når jeg er i Norge kommer jeg alltid hjem til middag med familien. Så det er de tingene ingenting får gå på bekostning av. I tillegg har jeg en veldig åpen og god dialog med min kone, for å være trygg på at hun forstår alt det som hele tiden endrer seg og utvikler seg. Jeg sier til kollegene mine at det ikke bare er jeg som jobber for Vewd, men hele familien min.

Les også

– Det var ikke vanlig da, og er vel heller ikke det nå, at man putter en på knapt tredve inn i konsernledelsen i et børsnotert selskap

Fikk ny lederrolle

Da Rajaram ble årets ledertalent høsten for tre år siden, var Opera TV midt oppe i prosessen med å bli solgt til nye eiere.

Han var ikke i tvil da han ble spurt om han ville bli administrerende direktør i det nye selskapet.

– Jeg var ganske forberedt på en sånn rolle.

Rajaram beskriver det som den perfekte muligheten for ham.

– Jeg kjente meg privilegert som ble spurt og faktisk kunne ta den. Og det har vært en fantastisk reise de siste tre årene. Å lede organisasjonen gjennom den fasen.

Vewd har i perioden gått fra å være en «nivå to»-organisasjon til å bli en «nivå tre»-organisasjon, noe som innebærer et skifte i tankesett, nye ferdighetsbehov, nye talentbehov, i tillegg til fortsatt vekst i inntekter og selskapets verdi. 

På samme tid har Rajarams lederrolle endret seg. I Opera var han en divisjonsleder, nå er han sjef for et helt selskap. Det er en stor forandring, påpeker han.

– Plutselig må du bygge ytelser som du fikk gratis da du var en del av noe større. Du må på en måte finne et slags krigsrop for selskapet. Visjonen er den samme, å være på så mange tilkoblede enheter som mulig, det har ikke forandret seg. Men likevel, du må bygge nytt talent, nye ledere, nye kommunikasjonssystemer – alt dette er nesten som å bygge opp et selskap fra scratch, men nå skal det gjøres med et selskap som allerede er markedsledende globalt. 

TRAVEL: Rajarams lederjobb medfører mye ansvar. Nå skal han ta Vewd inn i en ny vekstfase.

Siv Dolmen / Siv Dolmen

Rajaram snakker på inn- og utpust nå.

– Så det var tøft. Veldig tøft. På toppen av det har du nye eiere som du må jobbe med, du må tilfredsstille aksjonærene, så det er en stor endring fra å ha blitt beskyttet fra alt det og ha kunnet fokusere på at divisjonen skal vokse. Nå har du alt det andre ansvaret i tillegg.

Nå venter steget opp til nivå fire for Vewd. Det innebærer å se etter mulige nye strategiske allianser, oppkjøp, joint ventures, samarbeid med kunder, bygging av ny teknologi. For Rajaram innebærer det samtidig å løsrive seg fra den daglige driften, i større grad stole på at dem under ham klarer å ta sin del av ansvaret.

Det kan bli tøft, tror han.

– Når du ser på hvordan jeg har bygget opp karrieren min, ser du at jeg har vært veldig hands on hele veien. Jeg har hatt fingrene på tangentene. Veldig driften. Jeg elsker det. Så det kommer til å bli tøft, men det er også det som forventes av meg. Jeg føler at jeg har vokst inn i denne nye virkeligheten, og vi har fantastiske folk i selskapet som jeg stoler hundre prosent på at vil ta dette videre.

Les også

– Jeg tror ikke jeg har tatt ferie uten pc noensinne

36-timers turer til Japan

Rajaram er alltid tilgjengelig for jobben. Med kontorer over hele verden, fra California i vest og til Japan i øst, er det alltid noen i Vewd som er våken og på jobb, døgnet rundt. Sånn må det være i et globalt selskap, mener Rajaram.

Men han lar folk få vite det hvis han planlegger å koble av noen timer.

– Jeg er alltid pålogget og tilgjengelig, men jeg er også selvdisiplinert, ikke sant. Så når jeg nyter tid sammen med familien, sjekker jeg ikke mail eller sosiale medier hele tiden. Jeg tror jeg har funnet en riktig balanse mellom å være der jeg ønsker å være, og fokusere hundre prosent på jobb når jeg jobber.

PÅLOGGET: Du kan få tak i Rajaram nesten alltid. Men når han er med familien, prioriterer han dem.

Siv Dolmen / Siv Dolmen

Før reiste han i jobben hele tiden. Nå skjer det mer sjelden, men fortsatt så ofte som kanskje annenhver uke. Men turene har blitt kortere med årene.

– Det som før pleide være en ukes tur til Japan, kan nå være en 36 timers tur til Japan. Fordi jeg prioriterer å være med familien.

En 36 timers tur til Japan innebærer definitivt ikke haugevis med underholdning og øl på flyet. Det er rett i møter ved ankomst, og så hjem igjen.

Cluet er disiplin, mener Rajaram.

– Hvis du er disiplinert, funker det. Du kommer deg gjennom de hektiske periodene med ro. Du bruker kanskje noen timer etter hjemkomsten fra USA eller Japan, men så er du over det. Du har ikke tid til å tenke noe mer på det, du bare keep moving on.

Rajaram mener han er en leder som tilpasser seg etter det situasjonen krever av ham. Han kan snakke i timevis om ledelse, har lest masse om det – den amerikanske forfatteren og journalisten Daniel Goleman er en av favorittene – og ramser opp en rekke ulike måter å lede på, blant annet den demokratiske stilen som ikke er så rent uvanlig her hjemme i Norge.

– Jeg tror på en lederstil som tilpasser seg, jeg henter inspirasjon fra flere ulike hold. Og så prøver jeg å huske på hva som betyr noe for meg, hvem jeg er som person, og praktisere den typen lederskap som jeg tror vil gi det beste resultatet i den enkelte situasjon.

MATGLEDE: Rajaram har en stor interesse for matlaging. Hans absolutte favorittkjøkken er Japan, selv om det indiske kan by på mye godt også.

Siv Dolmen / Siv Dolmen

Spiller basket og lager mat

Når Rajaram ikke er på jobb eller med familien, er han kanskje på basketballbanen, eller på golfbanen, eller han står ved grytene. Han elsker å lage mat, og lar seg inspirere av matretter han smaker på sine mange reiser rundt i verden.

– Jeg reiser så mye, og jeg spiser så mye god mat når jeg reiser. Det er en av de tingene jeg gleder meg mest til når jeg er på reise: Å spise middag. Og så prøver jeg å ta det med hjem, jeg lager ofte ting inspirert av det jeg spiser på reise.

Favorittkjøkkenet hans er Japan. Som er så mye mer enn sushi, understreker han.

– Det er en sånn dybde i det kjøkkenet, langt forbi sushi, som nå begynner å bli oppdaget. Jeg er for eksempel veldig glad for at Norge har begynt med ramen-kafeer.

Han legger til at det indiske kjøkkenet også selvfølgelig er veldig bra. Rajaram savner India, savner familien sin der, og utelukker ikke at han en dag vil flytte tilbake.

– Kanskje midlertidig en eller annen gang. Kanskje. Det er en stor avgjørelse for en familie å ta. Men helt sikkert ikke i nær fremtid. Jeg er veldig glad, fornøyd, og jeg tror at selv om jeg etnisk sett er indisk, har jeg også bodd nesten halve livet mitt i Norge, og mentalt sett har jeg vokst som nordmann. Jeg tror det kanskje har tilført personligheten min noe unikt, som ser ut til å ha hjulpet meg navigere gjennom livet. Så jeg er veldig tilfreds her.

Disse har vunnet kåringen:

2009: Hege Yli Melhus Ask

2010: Leif Holst-Liæker

2011: Håvard Lillebo

2012: Andreas Thorsheim

2013: Andreas Jul Røsjø

2014: Ragnhild Janbu Fresvik

2015: Jan Frode Johansen

2016: Aneesh Rajaram

2017: Marie Nielsen

2018: Pablo Barrera Lopez

2019: Vinneren avsløres på et større arrangement hos DNV-GL på Høvik utenfor Oslo fredag 6. desember.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2019
 2. Opera Software
 3. Jobb
 4. Ledertalentene
 5. Arbeidsliv
 6. Karriere
 7. India

Flere artikler

 1. Ble BT-sjef som 32-åring, ga opp mediekarrieren for å bli gründer

 2. Ti år med Ledertalentene: – Når du står til knes i utfordringer, så ikke gjør det alene

 3. – Jeg tror ikke jeg har tatt ferie uten pc noensinne

 4. Annonsørinnhold

 5. – Da denne stormen kom så visste vi at den ville blåse over

 6. «Årets drivkraft» har fjellhøye ambisjoner