Ansatte riser norske lederes tro på ros
Norske ledere og ansatte er totalt uenige om ris og ros, viser ny undersøkelse.
- At det er en stor forskjell mellom hva ansatte og ledere mener motiverer, tyder på at de ikke har de verktøyene som skal til for å får de ansatte til å prestere på sitt beste. Det er en utfordring norsk arbeidsliv må ta på alvor, sier direktør Stein André Haugerud i Proffice.
Ifølge selskapets arbeidsmarkedsundersøkelse mente hele 73 prosent av lederne at ros var viktig for å motivere de ansatte. Kun 29 prosent av de ansatte var enige.
- Norske ledere er for opptatt av å bli likt
Videre sa 22 prosent av lederne at de kritiserer sine ansatte i tro om at det gir bedre resultater. Undersøkelsen viste imidlertid at kun to prosent av de ansatte satte pris på dette.
- Jeg tror det har skjedd en kommunikasjonssvikt her. Både ros og kritikk må ha en hensikt, og ikke bare gis for å ha noe å si, sier Haugerud.
1.000 norske ledere og 1.300 arbeidstakere uten lederansvar har deltatt i den landsrepresentative undersøkelsen, som utført av Respons Analyse på oppdrag fra Proffice.
Mangler menneskekunnskap
BI-professor og forsker på motivasjon og ledelse Bård Kuvaas er ikke overrasket over resultatene i undersøkelsen.
- Det er godt kjent at mange ledere har feilaktige oppfatninger om hva som motiverer medarbeidere, sier han til E24.
Han mener årsaken til det store spriket skyldes at ledere generelt mangler lett tilgjengelig grunnleggende menneskekunnskap, som for eksempel hva som best motiverer til høy innsats og lojalitet.
Ifølge Proffice-undersøkelsen hadde kun 17 prosent av de spurte lederne tatt utdanning for å bli ledere, mens størsteparten kun hadde tatt lederansvaret fordi stillingen var mer faglig spennende.
- Lederne mangler utdanningen og kunnskapen som kreves i disse jobbene, og dermed styrer de kun etter hva de selv tror er riktig. Av og til kan de ha flaks med sine personlige lederteorier, men ofte fører slikt galt avsted, sier Kuvaas.
Lavere effektivitet
- Det sier seg selv at svak eller gal motivasjon også gir lavere effektivitet, og høyere turn-over. Jeg tror det er få som ønsker disse resultatene, sier Kuvaas til E24.
Han peker på at det bør settes fokus på at ledere har kunnskapen som trengs før de tar på seg ansvaret. I tillegg mener Kuvaas at de som jobber med rekruttering av ledere også bør ha denne kunnskapen slik at de kan finne de beste kandidatene. Han understreker også at det ikke er for sent for de som ikke allerede har kunnskap om motivasjon.
- Først og fremst kan jeg anbefale å ta en prat med sine ansatte om hva de føler de trenger for å prestere bedre. Allerede der kan mye av jobben være gjort, sier han til E24.
Undersøkelsen viste at de ansatte mente tydelige tilbakemeldinger, faglig utvikling og rettferdig lønn er det viktigste motivasjonsfaktorene.
Stor forskjell for kvinner
27 prosent av de kvinnelige lederne i undersøkelsen hadde fått stillingen ved å søke seg til en ny bedrift. Til sammenligning hadde 15 prosent menn sett seg nødt til å gjøre det samme.
Fikk drømmejobben etter Linkedin-melding
I tillegg har menn store økonomiske fordeler sammenlignet med kvinner i lederstillinger. Mens 40 prosent av de mannlige lederne får årlig lønnsøkning, får 30 prosent av kvinnene det samme.
- Jeg tror dette handler om at menn gjerne skriker høyere enn kvinner og dermed raskere kommer seg inn i lederstillinger. Jeg mener dette er en skjev fordeling som arbeidslivet bør jobbe med å rette, sier Haugerud til E24.
Les også: