DIREKTE: Nav-direktøren sparket

Pressekonferansen til arbeids- og sosialminister Robert Eriksson i forbindelse med at Nav-direktør Joakim Lystad fratrer sin stilling.

  • E24
Publisert:

Over kan du se pressekonferansen til arbeidsminister Robert Eriksson, etter at det ble kjent at Nav-direktøren har fått sparken.

Avgjørelsen fra Eriksson kommer dagen etter at Nav fikk overlvert sluttprapport fra en ekspertgruppe, hvor konklusjonen var at Nav-kontorene må ha tettere kontakt med arbeidsgivere og få større frihet til å tilpasse tjenestene til brukernes behov.

Nav, eller Arbeids- og velferdsforvaltningen, har om lag 19.000 ansatte fordelt i både stat og kommune.

De forvalter en tredjedel av statsbudsjettet gjennom ordninger som dagpenger, arbeidsavklaringspenger, sykepenger, pensjon, barnetrygd og kontantstøtte.

– Viktigste prosjekt

– Nav er mitt viktigste politiske prosjekt. Den viktigste etaten for folk flest. For folk som står i en sårbar posisjon, som trenger vårt velferdssamfunns sterke hånd. Folk som står utenfor arbeidslivet og trenger å komme seg inn, sier Eriksson.

– Jeg har kommet frem til at jeg er avhengig av å ta noen grep. Grep som medfører som gjør at vi trenger ny ledelse i Nav.

Kjersti Monland, IKT-direktør i Nav, er ansatt som konstituert Nav-sjef, opplyser han. Arbeidet med å finne en ny fast leder for etaten er i gang.

– A-en er borte

– Nav har beveget seg bort fra det som har med arbeid å gjøre. A-en i Nav er borte. Vi må gjenreise A-en.

Avgjørelsen fra Eriksson kommer dagen en ekspertgruppe under ledelse av tidligere KS- og NHO-topp Sigrun Vågeng la frem en rapport som slår fast at Nav er for lite opptatt av å få folk i arbeid og har for dårlig kontakt med arbeidsgiverne.

– Bare 3 prosent av 7 millioner brukermøter hos Nav handler om kontakt med arbeidsgiverne, påpekte SIFO-sjef Sigrun Vågeng da hun overleverte ekspertrapporten til Eriksson.

Ministeren takker også Lystad for hans virke, de siste 4,5 årene, og de tiltakene han har gjort.

– Det er en krevende organisasjon å lede. Jeg vil takke Joakim Lystad som gjennom de siste 4,5 årene har ledet Norges største etat. Han får en stor takk for at han har vært ansvarlig for gjennomføring av arbeidsavklaringsordningen, sørget for at ny implementering av ny uførtrygd fra 1.1.2015

Publisert:

Flere artikler

  1. Lystad bekrefter at han ble bedt om å gå

  2. Aarebrot: – Kan tyde på at Lystad ikke ville slutte

  3. Sigrun Vågeng ny Nav-direktør

  4. Annonsørinnhold

  5. Joakim Lystad: – Nav er langt mer robust nå enn da jeg overtok

  6. Oppsagt Nav-direktør beholder lønnen