Så mye jobber topplederne

Facebook-gründer Mark Zuckerberg sier han er på kontoret 50 til 60 timer i uken. Er det mer eller mindre enn norske toppsjefer?

TOPPSJEFENES ARBEIDSTID: Fra venstre: Mark Zuckerberg, Bjørn Kjos, Anita Krohn Traaseth og Kristin Skogen Lund.

FERNANDO VERGARA, JON OLAV NESVOLD, HÅKON MOSVOLD LARSEN / Roald, Berit
  • Maren Løhre
Publisert:

Mark Zuckerberg bruker all sin våkne tid på Facebooks «oppdrag», i hvert fall om vi skal tro den 30 år gamle toppsjefen selv.

Under en «spørsmål og svar»-runde med Facebook-brukere fikk han spørsmål om hvor mange timer om dagen han jobber.

Zuckerberg svarte at han er på kontoret «bare» 50–60 timer i uken, skriver Business Insider.

Han er ikke den eneste toppsjefen som jobber mer enn 37,5 timer i uken.

Yahoo-sjef Marissa Mayer skal ha jobbet 130 timer i uken da hun jobbet for Google. Hun har tidligere uttalt at hun fikk timeplanen til å gå rundt ved å sove under arbeidspulten og legge en strategi for når hun skulle dusje.

Sjef for kaffekjeden Starbucks Howard Schultz skal visstnok være på kontoret fra seks om morgenen til syv om kvelden. På kveldene prater han med ansatte i utlandet, lørdager svarer han på e-post, og søndagene er også kontortid.

Men hva med norske toppledere?

E24 har spurt et knippe norske toppledere om hvor mange timer til dagen de jobber.

Her er svarene vi fikk:

- IKKE UNIKT FOR TOPPLEDERE: Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

Anita Krohn Traaseth: I snitt 50 timer

– Jeg må nok bekrefte det samme som Zuckerberg. Det blir 50 til 60 timer minimum. Nå som Innovasjon Norge er under omstilling og nedbemanning blir det mer. Men i gjennomsnitt i hvert fall 50 timer i uken, sier Traaseth til E24.

Derfor er hun opptatt av å få til balanse:

– Jeg sover seks timer om natten. Kroppen må ha minst fem til seks timer søvn. I tillegg sover eller hviler jeg hodet i 45 minutter når jeg kommer hjem fra jobben, sier hun.

– Det må jeg få til minst tre ganger i uken. PC-en kommer frem så å si hver kveld etter middag, og da sitter vi ofte sammen hele familien, i en slags felles arbeidsøkt i peisestua.

Traaseth sier at også mannen jobber under disse fellesøktene.

Vi diskuterer dagens nyheter og døtrene gjør lekser, ser på film eller spiller. Ellers sover vi lenge lørdag og søndag. Ingen er oppe klokken ni for å løpe i marka her. Lørdager prøver jeg å ta 100 prosent fri, men det er alltid unntak. Søndag ettermiddag og kveld blir det alltids noen timer med jobb, da forberedes ukens kalender.

Hun mener toppledere ikke er alene om å jobbe mye:

– Det å jobbe mye er ikke unikt for toppledere. Det handler om folk med engasjement og det er det samme om man er lærer, sykepleier eller en politiker på lokalnivå. Det er en del av livet og det blir ikke sett på som jobb. Det er det man lever for. Det gir energi, sier hun.

– En sjelden gang unner jeg meg en time uten agenda og forpliktelser – det er luksus, sier Traaseth

Les også

Innovasjon Norge kutter opp mot 10 prosent av staben

- JOBBEN ER EN GAVE: Administrerende direktør Kristin Skogen Lund i Næringslivets Hovedorganisasjon(NHO).

Håkon Mosvold Larsen

Kristin Skogen Lund: 50–60 timer

– Det kommer an på hva du definerer som jobb, sier NHO-sjefen da E24 spør hvor mange timer hun jobber til dagen.

– Middag i Rederiforbundet, er jeg på jobb da? Kontortiden er vel på åtte timer, men jeg gjør mye annet enn det, sier hun.

Totalt regner hun med at det i uken blir mellom 50 og 60 timer:

– Nærmere 60. Det høres mye ut, men det inneholder en del andre ting.

– Tenker du at toppledere jobber for mye?

– Det å være toppleder er såpass krevende at det ikke er lett å gjøre det innenfor normert arbeidstid. Det er umulig å generalisere og si at toppledere jobber for mye. Mange toppledere har stor kapasitet og det er vel nettopp derfor de blir det. Jeg personlig synes ikke jeg jobber for mye og ser mer på jobben som en gave. Hver eneste av de timene gir meg noe. Men hadde jeg hatt en jobb jeg ikke trivdes med hadde det føltes voldsomt. Jeg er veldig heldig, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

DETTE SVARTE FACEBOOK-SJEFEN: Mark Zuckerberg forteller at han leser mye bøker og tenker mye.

Skjermdump/Facebook

BRUKER TID TIL Å SNAKKE ANSIKT TIL ANSIKT: Administrerende direktør Trond-Morten Lindberg i BDO.

Einar Aslaksen/BDO

Trond-Morten Lindberg: 60 timer pluss

Han er administrerende direktør i revisjons- og rådgivningsselskapet BDO, og skrev tidligere i år en mye omtalt kronikk i Dagens Næringsliv hvor han argumenterer for at vi har et nasjonalt holdningsproblem som gir lavere produktivitet. I kronikken sa han at norske kontorer var nesten folketomme fredag, forsi alle var dratt på hytta torsdag.

Til samme avis har Lindberg sagt at han blir irritert når han ser at det er kø til fjellet torsdag.

Hvor mange timer jobber du?

– Kanskje det blir 60 timer pluss i uken. Vi har 67 kontorer rundt i hele Norge og mye av tiden går til å reise rundt på de snarere enn å sitte på mitt kontor.

Derfor går mye tid til flyreiser og i «gate'en»:

- Det er mulig å drive ledelse på telefon, e-post og blogger, men jeg mener det blir bedre dialog ansikt til ansikt. Større nærhet og tillit. Det er et lederansvar å være til

stede når kolleger og medarbeidere trenger det. Jeg reiser rundt slik at de kan se at de har en leder som bryr seg. Det er bedre enn at jeg bare er i Oslo hvor jeg bor i nærheten, sier han.

Les også

– 50 prosent av møtene vurderes som bortkastede

Selv har Lindberg tre barn:

– Jeg er mye borte i ukedagene, men stort sett hjemme i helgene og tar ferie som andre. Når banden har lagt seg søndag kveld forbereder jeg uken. Jeg mener det er viktig å ikke tenke jobb når jeg er sammen med barna.

Han synes ikke han jobber for mye:

– Det går en grense for hva som er sunt, men jeg liker det jeg holder på med og opplever det som meningsfullt og givende at innsatsen jeg legger ned er med på å utvikle mange andre.

Les også

Svensk professor: Vi burde bare jobbe to timer hver dag

(saken fortsetter under bildet.)

50-60 TIMER I UKEN: Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Håkon Mosvold Larsen

Bjørn Kjos: Forsøker å koble av

– Store deler av uken går med til jobbing, enten det er på kontoret, om bord i fly på vei til møter eller foredrag jeg skal holde i utlandet. Det er vanskelig å gi et konkret timeantall, men jeg vil anslå at en gjennomsnittsuke ligger et sted mellom 50 og 60 timer, forteller Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Han mener det er viktig med en god balanse mellom jobb og fritid «selv om jeg jo alltid er tilgjengelig, enten det er på e-post eller telefon»:

- I helgene forsøker jeg å koble av så mye som mulig for å være sammen med familie og venner. På vinteren kobler jeg av med lange skiturer etter at kontordagen er avsluttet, men jeg tenker mye på Norwegian, våre fremtidsstrategier og internasjonale vekstplaner likevel, sier han.

Publisert:

Flere artikler

  1. Styreleder i Innovasjon Norge:
    – Jeg er ikke kjent med noen fryktkultur

  2. Ny storsatsning: Disse blir faste E24-spaltister

  3. Innovasjon Norge-Traaseth:
    – Innforstått med at bloggerrollen vil skape reaksjoner

  4. – Styret har tillit til administrerende direktør

  5. Anita Krohn Traaseth hos «Lindmo»: Var forberedt på å få sparken