Vurderer hardere straff for spørsmål om barn

Audun Lysbakken vil endre loven for å få en slutt på at det stilles spørsmål om familieplanlegging i jobbintervju.

STRAFF: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken mener det er på tide at det får konsekvenser for arbeidsgivere å diskriminere jobbsøkere.

Krister Sørbø
  • Mona Bristøl
Publisert: Publisert:

E24 skriver mandag om 34 år gamle Siri Herland som lei av å bli diskriminert fordi hun er kvinne og i fertil alder. Hun har flere ganger måtte svare på om hun skal ha flere barn i jobbintervju.

- Jeg reagerer sterkt på at arbeidsgivere har en sånn praksis, og vet at det foregår mange steder. Dette er diskriminering av kvinner – og det skal vi ha nulltoleranse for, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken til E24.

- Hvor mange barn du skal ha er et privat anliggende som du ikke skal måtte snakke om i et jobbintervju, sier ministeren.

- Ikke nok

I Likestillingsloven står det svart på hvitt at arbeidsgiver ikke kan stille spørsmål om familieplanlegging i jobbintervju.

Likestillings – og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener likestillingsloven ikke fungerer i praksis.

- Færre arbeidsgivere stiller spørsmål om familieplanlegging på grunn av loven, men det ser ikke ut til å være nok, sier Lysbakken.

Lysbakken sier historien til Herland viser at det er på tide med en endring.

- Derfor skal jeg vurdere forslaget fra Likestillingsutvalget om at Likestillings- og diskrimineringsnemnda gis myndighet til å gi oppreisning som arbeidsgivere må betale dersom de bryter loven, sier Lysbakken.

Ikke mulighet til å straffe

Han understreker at dette er en endring som kan komme relativt raskt – om mulig i løpet av denne stortingsperioden.

- Slik det er i dag kan ikke nemnda straffe den som står bak diskrimineringen. Jeg mener det er viktig at et lovbrudd får konsekvenser for arbeidsgiverne. Vi kan ikke forvente at arbeidstakere tar dette til domstolen selv, sier han.

Den som opplever å bli diskriminert må i dag melde inn et brudd på likestillingsloven til Likestillings- og diskrimineringsombudet. Deretter gir nemnda en uttalelse om forholdet er i strid med loven. Arbeidsgiver kan deretter velge om de vil rette seg etter nemnda.

Les også: Ørjasæter: Gravide kan bli en belastning

Rett til samme jobb

Som Herland, er det også en god del kvinner og menn som kommer tilbake fra permisjon som opplever at de ikke lenger har den samme jobben og har blitt degradert.

Dette ønsker også Lysbakken å gjøre noe med.

- Jeg ønsker at loven skal si tydelig i fra om at man har rett på samme jobben eller liknende når man kommer tilbake, sier han. Arbeidstakere som har hatt permisjon har en slik rett i dag, men jeg mener det er grunn til å spørre om loven er klar nok.

Publisert:

Flere artikler

  1. - Uakseptabelt at kvinner taper

  2. - Likestillingsloven fungerer ikke i praksis

  3. - Kvinner må bli mer kresne i partnervalget

  4. - Barn kan være en karriere-demper

  5. Når må en ansatt varsle om at hun er gravid?