Budsjettforhandlingene i sluttspurten: 1 av 3 studenter bekymret for egen økonomi

Studentene får 345 kroner mer i måneden med den blå regjeringens budsjettforslag. Men studentene er bekymret for egen økonomiske situasjon viser en ny undersøkelse.

Ikke øl og iPhones: – Å øke studiestøtten handler ikke om at vi skal ha mer penger til å drikke øl eller kjøpe Iphone. Det handler om en bekymring over egen økonomiske situasjon, kommenterte Ola Magnussen Rydje, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) til Universitas.
  • Carsten Henrik Pihl
Publisert: Publisert:

33 prosent av norske studenter er i svært stor eller stor grad bekymret for egen økonomiske situasjon. Det kommer fram i en ny undersøkelse blant norske studenter, utført av Sentio for Universitas og Norsk studentorganisasjon (NSO).

– Dette gjør meg bekymret. Det er enda en bekreftelse på behovet for at regjeringen går inn for 11 måneder studiestøtte, sier Ola Magnussen Rydje, leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO) til Universitas.

345 kroner mer i måneden. Statbudsjettsforhandlingene som nå går inn i sluttfasen. I sitt forslag til statsbudsjett øker regjeringen Solberg studiestøtten med 3,65 prosent økning i basisstøtten for undervisningåret 2014-2015.

Den månedlige støtten går dermed fra 9.440 kroner til 9.785 kroner.

Økningen tilsvarer bare 345 kroner i måneden, eller totalt 7.750 kroner mindre å rutte med i året, enn de rødgrønne budsjetterte med i 2014-2015.

Stoltenberg-regjeringen hadde fremmet forslag om å øke studiestøtten til 11 måneder fra dagens 10 måneder. Dette ønsker ikke Solberg-regjeringene å videreføre fordi det var for dyrt.

Les mer:Disse forsikringene må du ha som student

Lavest på 38 år. Den historiske bakgrunnen er at studiestøtten taper mot snittlønn, minstepensjon og grunnbeløpet i folketrygden. Dine Pengers beregninger viser at ikke på noe tidspunkt i de 38 årene Lånekassen har ført statistikk, har studentene hatt mindre å rutte med i forhold til de andre parameterene.

TIL BUNNS: Grafen viser hvordan studiestøtten har målt seg med folketrygdens grunnbeløp (G) siden 1975. I flere år på 90-tallet fikk studenter over 1,5 ganger grunnbeløpet. Etter tusenårsskiftet har støtten falt kraftig. I 2013 får studenter 1,11 G. For 2014 vil grafen jevne seg litt ut hvis forslaget til budsjett står seg, men det er langt tilbake til toppen.

Studentene føler seg derfor akterutseilt:

– Hvem som helst som har 94 000 kroner å leve på i året ville sagt at de er bekymret. Det kan gi psykiske problemer, og det går utover studiene fordi det tar konsentrasjonen vekk fra der den bør ligge,kommenterer Ola M. Rydje til Universitas..

Med så lav studiestøtte er studentene avhengig av andre inntekter. Undersøkelser som Statistisk Sentralbyrås levekårsundersøkelse og Studentenes helse- og trivselsundersøkelse fra 2010 viser at 4 av 10 studenter får økonomisk støtte hjemmefra og at ni av ti studenter har yrkesinntekt i løpet av året og at seks av ti jobber fast ved siden av studiene.

Les mer om hvor mye studenter kan tjene:- Jeg er redd for å tjene for mye

« Har ikke sviktet». Statssekretær Birgitte Jordahl (H) kommenterte fredag til Dine Penger at regjeringen Solberg endret studiestøtten i budsjettet fordi de synes det er best å gi støtte til de månedene de faktisk skal studere:

– Jeg skjønner at studentene er skuffet fordi de var forespeilet 11-måneders studiestøtte. Jeg mener likevel ikke at studentene er sviktet. Her får studenter tidenes løft. Det har ikke vært en så stor økning siden Kristin Clemet, sa Jordahl til Dine Penger.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Studentene raser mot fjerning av 11 måneder: Studentleder: – Jeg gir ikke opp

  2. Studenter jubler over 11.000 kroner mer for studenter: Øker studiestøtten til elleve måneder

  3. 11 måneders studiestøtte ikkehøyest på KrFs agenda

  4. Studenter «straffes» av for mye jobb: - Jeg er redd for å tjene for mye

  5. Studentene blant åretsbudsjettvinnere