Flere jobbsøkere bruker personlig nettverk
I dag må man promotere seg selv i de kanalene man har, mener ekspertene.
Stadig flere BI-studenter går andre veier enn å søke på klassiske jobbannonser når de skal skaffe seg jobb.
I skolens arbeidsmarkedsundersøkelse for 2013 svarer 12,1 prosent at de fikk jobb gjennom sine personlige nettverk. Det er en økning fra 11,1 prosent året før.
I undersøkelsen ble det første gang ble det også spurt om man hadde fått jobb ved å bruke sosiale medier, noe litt over 5 prosent svarte at de hadde gjort.
LES OGSÅ: Én av tre bruker sosiale medier til jobbjakt
- En trend
Daglig leder Geir Lynne i rekrutteringsselskapet Raadhusgruppen sier han merker at mange benytter seg av nye metoder for å kapre drømmejobben.
- Vi opplever at flere får jobb via noen de kjenner. Folk har blitt flinkere til å bygge seg nettverk, og å bruke de kontaktene de har på en smart måte, sier han.
- Det er også helt klart en trend at jobbsøkere viser seg frem på sosiale medier, legger han til.
På E24 Bedrift kan du sjekke nøkkeltallene til potensielle arbeidsgivere.
Han får støtte fra administrerende direktør Hanne Zimmermann i Xtra personell.
- Jobbsøking i dag handler om å promotere seg selv i de kanalene man har, sier hun.
Hun mener jobbsøkerprosessen de siste årene har blitt mindre statisk.
- Man har flere kanaler, og blant annet på grunn av sosiale medier blir det mer skliende overganger mellom hva som er personlig nettverk og hva som er jobbnettverk. Derfor har det nok også blitt viktigere å få ut CVen sin fremfor å skrive en god søknad, sier hun.
- Vær smart
Lynne mener det bare blir viktigere og viktigere for arbeidsssøkere å bruke nettverket sitt.
- Folk har blitt flinkere til å vise seg frem. En arbeidssøkende som bare skriver en tradisjonell søknad, har derfor en mye større kamp å ta en en som har vært flink til å skaffe seg kontakter, sier han.
Linkedin er ett av verktøyøyene mange velger å bruke i jobbsøkeprosessen. På slutten av 2012 hadde nettverksstedet ifølge deres nettside 200 millioner brukere verden over. Rundt 20 millioner av disse var studenter og nyutdannede.
Lynne mener Linkedin er blant de beste verktøyene en jobbsøker har.
- Men her må man være litt smart. Man bør ikke lage seg en annonse hvor det kommer frem at man er på desperat jakt etter jobb, sier han.
- Fortelle hva du kan og hva slags erfaring du har, og gjerne i god tid før du faktisk er nødt til å skifte jobb, forklarer Lynne.
LES OGSÅ: Tvitret seg til drømmejobb
Deltidsjobb gir ansettelser
I BIs arbeidsmarkedsundersøkelse viser også at mange skaffer seg viktige kontakter under studier.
6 prosent svarte av de etter endt studie fikk sin jobb samme bedrift som de jobbet hos i studietiden. Dette tallet holder seg stabilt.
- Det å ha en deltidsjobb er alltid positivt, og ikke minst en klar fordel når man skal søke jobb etter studiene. Dette gjelder uansett om man skal søke jobb i samme bedrift som man har hatt deltidsjobb i, eller et helt annet sted, sier Adriana Jansen ved BI karriereservice.
- Det å ha hatt en deltidsjobb kan naturligvis også gjøre deg attraktiv i en stilling i en annen bedrift, legger hun til.
LES OGSÅ: Disse studiene garanterer jobb
Fikk drømmejobben
Tidligere BI-student Silje Granli (24) jobbet i Vita under studiene. Nå har hun fått drømmejobben som brand manager i samme selskap.
- Praktisk erfaring ved siden av studiene mener jeg er svært viktig og en fantastisk mulighet til å sette teori ut i praksis, sier Granli, som studerte retail management ved BI.
- Deltidsjobben ga meg ekstra motivasjon til studier, og studiene ga meg ekstra motivasjon til jobben. Altså en vinn vinn-situasjon, legger hun til.
LES OGSÅ: Christina (22) utkonkurrerte over 100 søkere
Arbeidsmarkedsundersøkelsen viser at stadig flere gjør som Granli.
I 2013 svarte 84,5 prosent av studentene at de jobber ved siden av studiene. Det er en økning fra 2012.
LES OGSÅ: