Nå skrur Lånekassen igjen pengekranen

Siste frist for å søke lån og stipend for vårsemesteret 2014 er lørdag 15. mars. Sjekk hvordan du får pengene til å vare.

SISTE SJANSE: Søker du etter fristen 15. mars, går du glipp av støtte for vårsemesteret - med mindre du allerede har søkt for hele året. Foto: Colourbox.no
  • Karl Wig
Publisert:

Søkefristen går ut. Når klokken passerer midnatt og kalenderen viser søndag 16. mars, er det for sent.

- Søker du etter fristen, er det ingen mulighet til å få støtte for vårsemesteret, fastslår kommunikasjonsdirektør i Lånekassen Anne-Berit Herstad overfor Dine Penger.

Les også: Utenlandsstudent skylder lånekassen 1,2 millioner

Mange har allerede. Søkte du støtte for hele undervisningsåret i fjor høst, har du imidlertid sikret deg vårpengene. Da skal du ikke søke på nytt nå.

- De fleste søker støtte for hele året samtidig, men det er noen som søker semestervis, og det finnes også studier som starter opp om våren, forklarer Herstad.

Gjelder det deg, kan du søke lån og stipend nå ved å logge seg inn på «Dine sider» på Lånekassens hjemmeside.

STENGER KRANEN: Lånekassens kommunikasjonsdirektør Anne-Berit Herstad.

Hvert år får Lånekassen henvendelser fra studenter som har misset søknadsfristen.

Disse blir nødt til å sikre sin studentøkonomi på andre måter.

Les også:Roper varkso om norsk utdanningspress

Husk adresseendring. Uansett om du allerede har vårpenger eller nå må søke om det, må alle uansett melde ifra om endringer til Lånekassen.

Her er fristen også 15. mars.

- Det er særlig viktig at folk melder ifra hvis de har flyttet fra eller til foreldrene sine siden de søkte støtte. Man må være registrert som borteboer for å få gjort om lån til stipend, og det kan jo være snakk om en del penger, sier Herstad.

Stipend-felle. I verste fall kan du miste 18.800 stipendkroner:

Basisstøtten for vårsemesteret er 47.200 kroner. Alt gis først som lån, men 18.880 kroner omgjøres til stipend hvis du står i alle eksamener og bor borte fra foreldrene.

Da kan du imidlertid ikke ha hatt inntekt eller formue over fribeløpene - og den foreldrefrie adressen må altså være registrert.

Les også:- Vi har ikke råd til «Rimi-studenter»

Byttet studie? Studenter som har avbrutt utdanningen, byttet lærested eller strøket til eksamen må også melde fra.

Slike endringer kan føre til at man har rett til mer eller mindre penger fra Lånekassen.

Du gjør endringer ved å sende en e-post fra Dine sider på lanekassen.no.

Utstyrs-frist. Også elever i videregående skole har søknadsfrist 15. mars.

Alle med rett til videregående opplæring kan få utstyrsstipend, men de må søke om det. Lånekassen sier de automatisk sjekker om elevene også har rett til andre stipender.

Du søker om stipend og lån på Dine sider på lanekassen.no.

11 tips: Få studentkronene til å vare

Det finnes en rekke sparegrep å ta dersom privatøkonomien lider i vår og sommermånedene. Her er noen:

Benytt studierabatter: Studenter er privilegert med rabatter på alt fra reiser via abonnementer til frisører og maling, ja, selv tannleger gir avslag til studenter. Sjekk hvilke hvilke rabatter som finnes på ditt studiested. Husk gyldig studentlegitimasjon.

Transport: Det billigste er selvsagt å gå eller å sykle. Har du ikke sykkel kan du sjekke mulighetene for bysykkelkort. Eventuelt studentkort på kollektivtrafikken.

Trening: Bruk naturen! Til nød kan man melde seg inn i studentsamskipnadens treningssentre.

Mat: Lag matpakke - kantinene på studiestedene er "rimelige" men en matpakke er mye mye billigere.

Kjøpe billige merker: First Price, Euroshopper, Coop og Rema 1000s egne varer er ofte en god del billigere enn merkevarer, men ikke nødvendigvis dårligere. Les mer om dette her:Spis like sunt og spar 45.000 kroner

Lag middag for flere dager på rad: Prisen reduseres mye så lenge man har middag i 2-3 dager. Du sparer tid og penger.

Deler du kjøkken eller bor i kollektiv? Lag liste over middagsansvar - her er det faktisk en fordel å dele kjøkken! Her kan kollektivet fungere som en husholdning - X antall kroner inn i matkassa - skrive middagsliste, handleliste og storhandle en dag i uka. Deretter fordeles ansvaret for å lage middag på alle, en dag hver.

Sammenlikn kilopriser. Kjøp en hel ost selv om den er dyr, heller enn skivet ost flere ganger i uka. Større forpakninger er ofte lønnsomt - men ikke alltid. Følg den billigste kiloprisen, og følg med på tilbudsaviser.

Kjøp brukt eller få gratis: Er det noe du virkelig trenger, som ikke kan vente til du får litt mer penger på konto? Da kan Finn.no, loppemarkeder eller lignende være redningen. Tusenvis av artikler gis bort gratis til enhver tid.

Avdragsfrihet: Eier du din egen bolig? I stramme økonomiske tider kan det være vanskelig å ha nok til å betale renter og avdrag på lånet. Be banken om en periode med avdragfrihet på lånet.

Utsette regninger: Klarer du ikke å betale alle regningene en måned, kan du be om betalingsutsettelse. Får du ikke det, er det noen regninger du bør prioritere å betale før andre. Les mer om dette her:Betal staten først

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Lånekassen
  2. Studentliv
  3. Valuta
  4. Privatøkonomi

Flere artikler

  1. Forbrukerøkonom advarer: – Bør få temmelig god inntekt: Slik fikk de en million i studielån

  2. Økonomer til studentene: Ta opp maksimalt med studielån!

  3. 1 av 6 studenter får kutt i stipendet

  4. Uendret fastrente i Lånekassen

  5. Valutafellen for utenlandsstudenter: Lånekassen brukte gammel kurs - Martine tapte 4400 kroner