Rekrutteringstopp: Færre svensker til Norge for å jobbe

Oljekrise, svekket krone og en sterkere svensk økonomi gjør det norske arbeidsmarkedet mindre attraktivt for «söta bror».

KNALLSTERK VEKST: Sveriges BNP har styrket seg med 4,5 prosent fra fjerde kvartal 2014 til fjerde kvartal 2015. Samtidig gir lave oljepriser svakere vekst i Norge. Nå merker rekrutteringsbyrået Top Temp at de får færre søknader fra svensker som vil jobbe i Norge. Bildet viser svensker som har samlet seg på Kontraskjæret i Oslo for å se på fotball.

Stian Lysberg Solum NTB scanpix
  • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

I flere år har lavere arbeidsledighet og bedre lønninger fått mange svensker til å søke lykken i Norge. Men lave oljepriser har ført til tregere vekst i norsk økonomi og til høyere arbeidsledighet. Samtidig som Norge opplever mer utfordrende tider, er utviklingen motsatt i Sverige der økonomien styrker seg kraftig.

Såkalte «party-svensker» (svensker som kommer til Norge for å jobbe og feste) har blitt et kjent begrep i Norge. Nå kan det imidlertid se ut som den svenske festen i Norge nærmer seg slutten for mange. For rekrutteringsbransjen har allerede begynt å merke utslagene av den økonomiske utviklingen, bekrefter administrerende direktør Kjetil Ellestad i Top Temp til E24.

Administrerende direktør Kjetil Ellestad i Top Temp.

Top Temp

– Vi merker at det er færre søkere fra Sverige. Det vi får informasjon om fra de vi har i arbeid, er at de leser om nedturen innen olje og gass i Norge. Det er en sektor de finner attraktiv, og når de ser at det går dårligere der, så blir det færre som ønsker seg til Norge, sier Ellestad til E24.

I tillegg til oljekrisen trekker han også frem den svekkede kronen som en viktig faktor.

– Det er blitt mindre gunstig å jobbe i Norge ettersom lønna blir påvirket av lavere kronekurs, sier Ellestad.

Les også

Rentekutt i Sverige

Svensk økonomi styrker seg

Den tredje årsaken han trekker frem er et styrket arbeidsmarked og en bedre økonomi i nabolandet. Her får han også støtte i ferske tall som viser at svenskenes brutto nasjonalprodukt (BNP) vokser kraftig.

Veksten var på 4,5 prosent for fjerde kvartal i 2015. Dette var én prosent høyere enn den forventede veksten på 3,5 prosent, ifølge Dow Jones Newswires. BNP-veksten var opp 1,3 prosent fra tredje kvartal i 2015 og var på forhånd tippet å ligge på 0,7 prosent.

Les også

Sveriges Riksbank får krass kritikk av ekspertene King og Goodfriend

Den viktigste årsaken til oppgangen var eksporten som økte med 2,9 prosent, ifølge svenskenes statlige statistikkbyrå Statistiska Centralbyrån (SCB). Dagens Industri skriver at arbeidsproduktiviteten i Sverige økte med 2,9 prosent i 2015.

Fortsatt mange svensker

Ellestad understreker imidlertid at selv om det er færre svensker som søker jobber i Norge, så er det fortsatt mange som gjør det.

– Vi opplever fremdeles at det er godt med tilgang til arbeidskraft. Vi opplever at det er mange som trigger på oppdrag utenfor olje- og gass. Det er for eksempel mange som vil jobbe med andre prosjekter innen infrastruktur, og det er flere nordmenn som vil jobbe for oss enn før, sier han til E24.

Les også

Øystein Olsen: – Winter is coming

– Frykter du at dere får for få svensker fremover?

– Jeg tror ikke det blir et problem for oss. Men det er klart at vi hele tiden må tenke på nye måter å få tak i arbeidskraft på. Det kan godt tenkes at sammensetningen av nasjonaliteter vil bli annerledes fremover, men vi har for eksempel over 6.000 svenske elektrikere hos oss. Så vi har ingen problemer med å dekke behovet, sier Ellestad.

Les også

Rentekutt i Sverige

Les også

Swedbank politianmelder tidligere toppsjef Michael Wolf

Les også

– Ekspertutvalg ber Riksbanken bli mer ydmyk og fleksibel

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Sverige

Flere artikler

  1. – Langt færre svensker enn tidligere år

  2. Norsk undersøkelse: 44 prosent er villige til å bytte bransje for å få jobb

  3. Nå reiser svenskene hjem

  4. Trenden snur: – Svært sannsynlig at vi kommer til å se flere nordmenn som reiser til Sverige for å jobbe

  5. Slik forklares fallet i arbeidsstyrken